Huumekeskustelun aloittamista harkitsevan lautakunnan saunavuoron suunnittelu lisätty kalenteriin
Uusi vuosi ja samat vanhat kujeet. Sekä kehänä kiertävät höpinät. Kotimaisen keskustelukulttuurin sisällöksi on kuitenkin ehkä nousemassa huumekeskustelu. Aihe on tunnetusti ollut lähes mahdoton käsiteltäväksi median parissa. Juuri ennen vuoden vaihtumista tapahtui myöhäis-joulun ihme. Helsingin sanomat julkaisi Huumeiden käyttöhuoneet voisivat viedä narkomaanit pois kaduilta Huumehaittojen kasvu on jo otettava vakavasti pääkirjoituksen.
Siinä kerrotaan niistä asioista joita ei ole pyörinyt poliitikkojen puheissa. Ongelmakäyttäjien määrä jatkaa kasvuaan. Huumekuolemat lisääntyvät. Nykyistä käytäntöä voi siis varmalla mielellä kuvailla ei-niin-hyvin toimivaksi.
Pääkirjoitus huomauttaa Suomen tilanteesta ja toteaa sen jälkeen:
Monessa maassa huumeiden käytön rangaistavuutta on lievennetty, jotta itse ongelmaan kyettäisiin puuttumaan paremmin. Suomessa yleinen ilmapiiri ei ole tähän valmis.
Ongelmista on helppo olla puhumatta, koska eniten nykytilanteessa kärsivät ne yhteiskunnan pohjalla olevat. Nistit, narkkarit, narkomaanit ja piripäät saavat kuolla nykyisen järjestelmän aikana, koska yhteiskuntana me emme halua vaihtaa nykyistä järjestelmää paremmaksi.
Ongelmiin haetaan toimivia ratkaisuja. Joista yksi maailmalla testattu ja toimiva on ollut huumeneulojen jakelupisteet sekä huumeiden käyttöhuoneet. Jälkimmäisessä paikalla olisi aina valvonta ja varmistetaan käyttäjän turvallisuus. Sellaiselle on haettu lupaa Helsingissä.
Euroopassa käyttöhuoneita on jo yhdeksässä maassa. Ne estävät ennen kaikkea huumekuolemia maissa, joissa heroiinia käytetään enemmän kuin Suomessa. Suomessa käyttöhuoneet voisivat parantaa yleisten tilojen turvallisuutta ja mahdollisuuksia kontrolloida huumeiden käyttöä.
Saadaanko tällaisia huoneita koskaan toimintaan Suomessa? Huoneet toimivat ja tuottavat tuloksia mm. Sveitsissä, mutta toimisivatko ne Suomessa? Jos Helsingin sanomien linja on tällaisen huumepolitiikan puolella, niin ehkä joskus lähitulevaisuudessa näemme aiheesta keskustelua mediassa. Sekä poliitikkojen puheissa.
Sitä odotellassa kannattaa vilkaista pääkirjoituksen saamiin kommentteihin. Suureksi ilokseni se ei ole tuskatustuttava kokemus. Täysin ennakoitavat NIMBY-kommentit ovat aina paikalla, oli aiheena tuulivoimalat tai parantolat, joten ne voimme ohittaa.
Esim. ehdotusta ihmettelevä kommentti:
"Huumausaineiden käyttö ja siihen kytkeytyvät ongelmat, kuten rikollisuus, ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina."
Ja sitten sanotaan, ettei käyttö ole kasvanut neulojen jakelupisteiden tai käyttöhuoneiden myötä. Minkä takia käyttö sitten on kasvanut?
Eikö yhteiskunnan velvollisuus ole auttaa huumeiden käyttäjiä irti huumeista eikä vain parantaa olosuhteita niiden käyttämiseen?
Joka sai vastaukseksi:
Ajatus, että käyttöhuoneet lisäisivät huumeiden käyttöä yhteiskunnassa on suunnilleen yhtä looginen kuin ajatus, että nuoret innostuvat käyttämään enemmän alkoholia siksi, että vapaaehtoisjärjestöt ovat jakaneet lämpimiä vaatteita asunnottomille rappioalkoholisteille, jolloin näiden on ollut helpompi jatkaa ryypiskelyä siltojen alla.
Ehkä Suomi on vihdoinkin valmis aloittamaan huumekeskustelun?
3 comments:
Nyt vaan mieltä osoittamaan ja kaduille pitkälleen makkoomaan, niin johan huumepolitiikkka muuttuu.
Parempi tapa on julkisesti ilmoittaa, ettei suostu äänestämään moralisoivia jääräpäitä näissä asioissa. Vasta kun poliitikot aistivat tuulensuunnan vaihtumista alkaa huumepolitiikan muuttaminen toimivampaan suuntaan. Siihen tarvitaan sitä julkista keskustelua.
Annetaan narkomaaneille ilmaiset kämpät ja toimeentulo, neulat, käyttöhuoneet ja kohta varmaan myös ilmaiset huumeet (esim. Tanska). Kaikki toimet tähtää huumeiden käytön jatkamiseen, ei lopettamiseen. Ilmeisesti tärkeintä on, että huumehelvetti jatkuu mahdollisimman pitkään kun narkomaani ei kuole yliannostukseen tai saa tartuntaa neulasta. Huumehelvetti on voinut jatkua vuosikymmeniä, mutta silti odotetaan kiltisti että narkomaani itse hakeutuu hoitoon. Määritellään narkomaanit sairaiksi, joten hoidosta kieltäytyminen on ihmisoikeus. Ainoa tapa puuttua on vankeusrangaistus, mutta sekään ei auta pääsemään irti huumeista. Ei siis haluta tehdä mitään, koska yhteiskunnan tehtävä on tuottaa palveluita, eikä puuttua kansalaisten elämään.
Sori, mutta pelkkä porkkana ei auta näitä ihmisiä.
Post a Comment