8.4.11

Kristityt puolustavat pakanoiden jumalaa

Hämmästyttävä osoitus uskontojen välisestä solidaarisuudesta ryöpsähti esiin Yhdysvalloissa. Perinteisesti konservatiivikristityt ovat nyrpistelleet neniään pakanojen rituaaleille ja epäjumalien palvonnalle. Kuitenkin keväällä vietettävä munien metsästysleikki on herättänyt ekumeeniset äänet kristittyjen ja pakanoiden välille.

Ohion osavaltion pienessä Munson kaupungissa vietetään perinteistä leikkiä. Pääsiäisen aikaan vanhemmat piilottavat maalattuja kananmunia puskiin. Lasten tehtävänä on etsiä ja kerätä ne. Normaalisti tapahtumaa kutsutaan Easter Egg Hunt nimellä. Mutta Muntonin päättäjissä oli poliittisesti korrekteja ihmisiä, joiden mielestä tuo nimi voisi loukata joitakin muita ihmisiä. He muuttivat nimen Spring Egg Huntiksi. Nyt pääsiäisen kristillisyyteen liittyvä Easter ei karkottaisi ääriliberaaleja ateistimarmattajia tai loukkaisi muslimeja. Aivan kuten jouluna vältetään Christmas (kristusmessu) sanan käyttöä. Se korvataan Season Greetings, tjmsp sanonnalla.

Onneksi American Family Association (AFA) oli valppaana. He eivät hyväksyneet poliittisesti korrektia versiota pääsiäiseen liittyvästä leikistä. AFA vaati tukijoukkojensa kera, että nimi on välittömästi muutettava takaisin Easter Egg Huntiksi. AFA:n edustaja Randy Sharp toteaa, että amerikkalaiset juhlivat pääsiäistä aivan kuten jouluakin, joten nimeä ei tarvitse muuttaa neutraaliin suuntaan.

"We've been doing this with Christmas for years and we're winning that battle, and now it seems like the liberals are taking the battle to Easter and trying to take away any vestige of Christ or the meaning of Easter from all celebrations in the public forum."


Ja tässä kohtaa alkaa virnuilu.

Talk to Actionin Rob Boston muistuttaa, että Easter on alunperin ollut pakanajumalan nimi. Samoin koko keväinen munien metsästys on kristinuskoa vanhempi perinne. Se on hedelmällisyysrituaali ja kevään juhla. Uudesta testamentista ei löydy kohtaa, jossa Jeesus pomppisi pääsiäispupun kanssa kedoilla. Eikä siellä ole mitään siitä miten Paavali etsii munia metsistä. Näin käy, kun liimaa kristilliset perinteet vanhempien perinteiden päälle.

8 comments:

Anki said...

On huvittavaa, miten aina jauhetaan puhdasoppisesta kristillisyydestä, vaikka kristilliset juhlathan on laitettu järjestään pakanajuhlien paikalle, kun ihmiset eivät lakannneet kerettiläistä remuamistaan. Kuuntelimme uskonnon tunnilla joskus radiosta tullutta ohjelmaa, josta kävi ilmi, että skandinaaviset pakanauskomukset ovat heijastuneet Raamatun käännökseen; monet ilmaisut ovat olleet pakanallisia ja mm. helvetti viittaa Skandinavian mytologioihin. Samoin uhrilehtoja ja pyhiä puita koetettiin pontevasti hävittää 1100-luvulta lähtien, mutta vieläpä 1890-luvulla löytyi paikka, jossa sekä luterilaiset että ortodoksit uhrasivat... No, nämä tiedot antavat ainakin, hmm, perspektiiviä erehtymättömään jumalansanaan. ;D

Tomi said...

South parkissa paljastettiin miksi pääsiäiseen liityvät puput.
Pyhä Pietari olikin oikeasti jänis.

Ironmistress said...

Ja kenellekään ei tietenkään tule mieleen, että juutalaiset ovat viettäneet pääsiäsistä kauemmin kuin mitä Euroopassa on ollut pakanoita ja että Jeesus oli juutalainen...

Tomi said...

IM mitä väliä sillä on kuinka kauan juutalaiset ovat viettäneet pääsiäistä?
Nyt oli kyse sen nimestä, joka on pakanaperäinen.

Mitä tulee pakanauskontojen ikään, merkkejä uskonnosta on neoliittiselta kivikaudelta yli 30000v. takaa.
Tuskin eurooppalaiset tuolloin olivat juutalaisia.
Eli pakanauskonnot ovat paljon juutalaisuutta vanhempia.

Ironmistress said...

Tomi, siinä oli jääkausi välissä. Ja ne pakanauskonnot ovat vaihtuneet moneen kertaan.

Pääsääntöisesti tällaisissa tapauksissa on käynyt niin päin että juhla on ensin ollut kristityillä ja naapurin pakanat ovat omaksuneet sen. On muistettava, että Britannia oli kristitty ennenkuin pakanat valloittivat sen.

Pääsiäinen on ollut juutalainen juhla tuhansia vuosia, ja juutalaiset viettävät sitä täsmälleen niinkuin tuhansia vuosia sitten. Siinä ei pitäisi olla mitään kummaa.

Paholaisen Asianajaja said...

On muistettava, että Britannia oli kristitty ennenkuin pakanat valloittivat sen.

Keitä siellä käännytettiin kristinuskoon kun kristityt saapuivat Britanniaan?

Tomi said...

IM entä pronsii- ja rautakautiset britit? Eivät tainnet olla kristittyjä.

Kristinusko tuli britanniaan myöhäisellä roomalaiskaudella samoihin aikoihin kuin muu Rooma muuttui kristityksi.

Britteinsaaret olivat kuitenkin olleet asutettuna tätä ennen tuhansia vuosia.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Eikä Rautaneitsyen mieleen näyttänyt tulevan aiheen kannalta olennainen ; Miksi meillä ei ole pääsiäispupuperinnettä? Koska Jeesuksen pääsiäisessä syötiin jotain hiton happamatonta leipää.