17.9.11

Aamulehti eheyttää uutisensa

Aamulehdessä on ollut juttua seksuaalisten vinoutumien korjaamisesta. Asian pläjäytti tapetille Nokio Mission Markku Koivisto, joka ilmoitti perinteitä kunnioittaen olevansa seksuaalisuuden rajoja hiplaileva kaappihomo. Seurakunnan edessä todettiinkin sitten syntejä ja vakuutettiin katumusta. Koivisto ilmoitti hakevansa apua, eli eheytyisi pois seksuaaliseetensa ongelmista. Ongelmahan oli se, ettei Koivisto osannut kunnioittaa toisten ihmisten rajoja ja tunteita. Ultraliberaalina nössönä minua ei ollenkaan haittaa vaikka Koivisto kuinka käsittelisi miehisiä rautakankeja käsissään, kunhan se veivaus tapahtuu molempien(tai koko ryhmän) suostumuksella. Mutta Koiviston arvomaailmassa miehet eivät saa kosketella miehiä. Kristilliset Miehet koskettelevat vain naisia (joiden halukkuudella, uskonnolla ja aviosäädyllä ei ole niin väliä).


Tämän takia Aamulehti kertoi 13.9. Suomen tunnetuimmasta eheytymislafkasta, kristillisestä palvelujärjestöstä nimeltään Aslan ry:stä. Nykyinen nettiversio uutisesta on saanut kokea eheytymistä, sillä lukijat ihmettelivät oliko kyseessä uutinen vain Aslanin tiedotteesta muokattu mainos. Pian uutinen saikin päivitystä. Tässä se alkuperäinen versio. Sävyero on huomattava.

Aamulehti päätti myös julkaista eheytymisen kritiikkiä 16.9. Matti Mörttinen kirjoitti miten eheyttäminen on ahdistelua uskon varjolla. Uskonyhteisöjen suljetut raamit mahdollistavat ongelmien salailun. Mörttinen kyselee miten saisimme noille ihmisille enemmän vastuuta siitä mitä heidän riveissään tapahtuu. Ihanan virkistää tekstiä Aamulehdessä. Lehti kutsuu ihmisiä kirjoittamaan enemmän ihmisoikeuksien polkemisesta uskonyhteisöissä.

Saman lehden mielipidepalstalla jatketaan teemaa, sillä psykologi Sami Eloranta kritisoi eheytymishoitoja. Ne ovat haitallisia ja tehottomia. Elorantakin ihmettelee miksi lehdessä oli aivan kuin Aslanin mainos.

"Näkemykseni mukaan Aamulehti markkinoidessaan kritiikittä tällaista epäeetistä ja epätieteellistä uskomushoitoa, pahentaa homoseksuaalisten ihmisten kohtaamia ennakkoluuloja, vaikeuttaa omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan kärsivien ihmisten ongelmia, ja vaikeuttaa meidän mielenterveysalalla toimivien ihmisten työtä oman identiteettinsä kanssa ristiriidoissa olevien ihmisten auttamiseksi."


Frank Schaefferin Crazy for God -kirjassa (suosittelen lukulistallesi) muistellaan miten Frankin vanhemmat (hartaita uskovaisia ja arvostettuja evankelisoijia) eivät millään ymmärtäneet niitä jotka väittivät homouden olevan valinta. Uskovaisen perheen homoseksuaalit ystävät 50- ja 60-luvulla sanoivat syntyneensä homoiksi, eikä perhe nähnyt mitään syytä epäillä ystäviä valehtelijoiksi. Nykyisten fundamentalistien puheet seksuaalisuuden valinnoista ja "vaiheista" olisivat saaneet Frankin vanhemmat naamapalmuilemaan nolostuneena.

-------Lisäys------

Kävin penkomassa paperinkeräysastiaa. Sieltä löytyi keskiviikon ja torstain Aamulehdet, joissa onkin lisää tästä aiheesta. Mikko Pulliainen veistelee huumorin voimin eheyttämisen ankeutta vastaan. Hän pyytää lopussa anteeksi Aamulehden puolesta sitä aluksi julkaistua eheytys-artikkelia. Mielipidepalstalla nimimerkki Rosanna varoittaa lahkojen vaaroista ja utelee mitä kuuluu Markku Koiviston uhreille. Rosannalla on kokemuksia ahdasmielisen seurakunnan toiminnasta. Lahkossa oli katkeruutta, vihaa, mitätöimistä, ahdistelua, panettelua ja käsittämätöntä naisivhaa.

"Jos "itsensä kieltävä" hengen mies ihastuu ja himoitsee naista, joka viattomasti kauniissa valkoisessa kesäleningissä tulee seurakuntaan, nainen saa kuulla olevansa "riivattu" tai "pahojen henkien valtaama"."
Todellisuudessa hengenmiestä tasan tarkkaan riivaavat vain hänen omat himonsa, otka hän projisoi seurakuntalaisten kannettavaksi.


Juuri näin. Rosannan itsetunto murskaantui lahkossa viettämiensä vuosien takia.

Oikeassa uutisessa kerrotaan, että rovasti Hilkka Olkinuora tuomitsee eheytysmistoiminnan. Hän ihmettelee miksi seurakunta tarjoaa tilojaan Aslanin kaltaiselle järjestölle. NNKY:n puheenjohtaja selittää, että tilojen vuokraaminen on pelkkää liiketoimintaa. Heille ei tule mieleen tiedustella mitä vuokraalle tuleva kristillinen järjestö tekee tiloissa. Aslanin kouluttaja Ari Puonti sanoo, ettei heidän tarjoama sielunhoito tepsi eikä sitä tyrkytetä väkisin.

"Emme lupaa, että homo muuttuu heteroksi. Niin ei aina käy. Pyrimme siihen, että nämä tuntemukset laimenevat."


Kai laimennettu homous on sitten vähemmän syntistä kuin lantraamaton homous.
Nyt vain odottamaan minkälaista palautetta Aamulehti saa/julkaisee.

11 comments:

Tomi said...

PA, hyi sinua. Olet epälooginen ensin teet blogauksen eheyttämisestä positiivisessa mielessä (the way of mister)., ja nyt kritisoit eheyttämistä.
Häpeä!

Morze said...

Minun mielestäni ihmisellä on täysi oikeus taistella OMAA seksuaalisuuttaan vastaan (esim. jos minä haluaisin muuttua heterosta aseksuaaliksi). Siihen yllä eheyttämiskurssit sopivat varsin huonosti, niillähän paine muuttua on lähinnä uloinen.

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Aslanissa on mukana kauniita naisia, jotka osaavat puhua päätoimittajankin pään pyörälle in biblical sense.

Paholaisen Asianajaja said...

Tomi, taisin eheytyä eheytymisestä.

Anonymous said...

Kuulin huhuja että joku perussuomalainen olisi eheytetty täysin normaaliksi. Ehkäpä kyse oli vain huhusta.

Lauri said...

Pari kaveria suunnitteli menevänsä ihan piruuttaan tällaiselle kursille. Kuulema Päivi Räsänen olisi ollut siellä puhumassa. Homma kaatui kurssin hintaan.

Tomi said...

PA:"Kai laimennettu homous on sitten vähemmän syntistä kuin lantraamaton homous."

Totta kai, oluen litkiminen on sallitumpaa kuin pirtun.

Anonymous said...

Eiköhän kristittyjen miesten kosketelu kuitenkin koske naisten lisäksi myös lapsia kaiken muun ohella mikä tavalla tai toisella liikkuu, kosketeltavien halusta, uskonnosta tai säädystä riippumatta.

Ez said...

Jos homeopatia on totta, laimennettu homous on ihan yhtä tehokasta.

Sähis said...

Ez:
Tai tarkennettuna...jos homeopatia on totta on laimennettu homous on vielä tehokkaampaa. Potensointi lisää tehoa, joten homouksen voima on mitattavissa sen potenssilla (khih!).
Lisäksi aproovauksen perusteilla eheyttämishoitojen tarjoaminen heteroille pitäisi aiheuttaa niille lievää homoutumista sivuoireena.

Otto said...

Kuunteliko joku jo tämän missä Korporaatio eheyttää?

http://www.radiorock.fi/podcast?vt=audio&vid=195027