19.12.07

Varo Jerusalemia

Tässä uutinen jota varmasti toistetaan vuosittain eri lehdissä. Kyse on Jerusalem-syndroomasta, joka on yleistä suurten juhlapyhien aikana. Pyhälle maalle matkannut turisti saa vahvat vaikutukset ympäristöstään. Hän vaihtaa vaatteensa sängyn lakanoihin ja lähtee kadulle julistamaan olevansa joku merkittävä henkilö Raamatusta. Psykiatrit eivät ole vielä päättäneet onko tämä syndrooma oma oireyhtymänsä. Se on kuitenkin yllättävän yleistä. Jerusalemiin perustettiin 20 vuotta sitten oma poliisin erikoisyksikkö, jonka tehtävänä on kerätä nämä lakanatoogaiset julistajat hoitoon.
Lääkäri Gregory Katzin mukaan syndrooman laukaisee matkustuksesta johtuva aikaerorasitus, valvotut yöt ja tietenkin uskonnollinen tausta.
Eräs potilas oli 35-vuotias nainen, joka luuli olevansa Neitsyt Maria, valvottuaan kolme yötä. Hän alkoi saarnaamaan ohikulkijoille synnittömästä elämästä.
Kohtaukset kestävät yleensä muutaman päivän eikä potilas yleensä muista harvinaista lomakokemustaan.

Ehkä tuhannen vuoden kuluttua Oxfordiin matkaavat saavat kohtauksen, pukeutuvat tweed-takkiin ja alkavat saarnaamaan evoluutiosta. Ehkä ei.

1 comment:

Mette said...

Sinänsä tuttua. Italiaan matkustaville (siis kulttuurikaupunkeihin, ei aurinkorannoille) voi tulla samantapainen häiriö. Ainakin Firenzessä väitetään partioiden etsivän turisteja, jotka istuvat kippurassa jossakin kirkossa tai kadunkulmassa kykenemättöminä sanomaan mitään tai liikkumaan. Liiallinen kulttuuriähky.