25.5.09

Itävallan sikh-tupenrapistelut

1500-luvulla eläneen Guru Nanakin muinaiset opetukset ovat joillekin todella tärkeitä asioita. Kuten myös häntä seuranneiden gurujen muistelmat. Heidän oppeihinsa perustuu intialainen Sikh-uskonto. Opeilla on 23 miljoonaa seuraajaa ympäri maailmaa. Vähemmistö hinduihin verrattuna, mutta enemmän kuin skientologeja. Kuten kaikissa vähänkään isommissa uskonnoissa, niin myös sikhiläisyydessä on erilaisia oppisuuntia. Ja kuten niin monessa muussakin asiassa, niin myös tässäkin on ihmisiä jotka ottavat uskonnon aivan liian vakavasti.

Itävallan pääkaupungin sikh-temppelissä tapahtui tavallista enemmän, kun paikalle ilmestyi joukko aseistautuneita miehiä. Vain yhdellä oli käsiase, muilla teräaseita. Seurauksena oli kuitenkin hurja tappelu jossa veri virtasi. 16 haavoittunutta joutui sairaalaan. Havaintojen mukaan laukauksia päästettiin neljä tai viisi. Tuoreiden uutisten mukaan tappelu alkoi uskonnollisesta erimielisyydestä. Hyökkääjät olivat ylemmästä kastista ja ns. fundamentalisteja. He syyttivät opettajia Pyhien Kirjojen solvaamisesta. Erimielisyydet olivat jatkuneet usean vuoden ajan Itävaltalaisten temppelien välillä.

Poliisin arvion mukaan paikalla oli 150 - 300 ihmistä, joten loukkaantuneiden määrä oli onneksi pienempi kuin voisi arvata. Yksikään temppelissä olleista naisista tai lapsista ei loukkaantunut. Miehet kävivät vain toistensa kurkkuihin kiinni. Onneksi.

No comments: