Ryan Mojab ja mukamas rokotekorvaus autismista
Daily Mail uutisoi tärkeästä päätöksestä Yhdysvalloissa. Rokotevahingoista korvauksia hakenut perhe sai vuosien kamppailun jälkeen korvauksia. Otsikkoon on muotoiltu populaaritulkinta tapahtumista:
American parents awarded £600,000 in compensation after their son developed autism as a result of MMR vaccine
Koko artikkelin luettuani selkisi, että Ryan Mojabin vanhemmat kuvailivat hänen saaneen aivovaurion ja sen kautta autismin rokottamisen jälkeen 2003. Autismin ja rokotteen yhteys on uutisen yleisvaikutelman mukaan selviä Mojabin tapauksessa, vaikka itse tekstissä ilmiö laitetaan enemmän she said, he said journalismin tasolle. Hieman enemmän taustoja selviää Huffington Postin kautta, kun rokotteita vastustava David Kirby kuvailee oikeudenkäyntiä.
In the first case, involving a 10-year-old boy from Northern California named Ryan Mojabi, the parents allege that "all the vaccinations" received from 2003-2005, and "more specifically, measles-mumps-rubella (MMR) vaccinations," caused a "severe and debilitating injury to his brain, described as Autism Spectrum Disorder ('ASD')."Asiaa on vatvottu puolin jos toisinkin pari vuotta. Perhe on väittämässä, että Ryanille kehittyi autismi. Lääkärien vastaanotoilla tehdyt havainnot (Checklist for Autism in Toddlers, CHAT) eivät havainneet hänessä autismia 16 kk vanhassa Ryanissa vuonna 2004. Tammikuussa 2005 sama testi ei havainnut autismia. Vuoden lopulla hänen sanavalikoima oli kuitenkin suppea ja käytös paikoitellen aggressiivista.
The parents, who did not want to be interviewed, specifically asserted that Ryan "suffered a Vaccine Table Injury, namely, an encephalopathy" as a result of his MMR vaccination on December 19, 2003." ("Table injuries" are known, compensable adverse reactions to immunizations.)
Aikajana on selattavissa oikeudenkäynnissä julkaistussa listassa.
2003 hän sai eri aikoina yhdistelmärokotteita (toukokuussa ja heinäkuussa). Lokakuussa lääkäri ei havainnut mitään poikkeuksellista Ryanissa. Joulukuun 10 päivä hänelle annettiin MPR-rokote. Joulukuun 27 päivä perhe lähti matkoille Iraniin ja Ranskaan kolmeksi kuukaudeksi. Ennen tuota matkaa perhe oli hakemassa täydennystä Ryanin resepteihin. Apteekista soitettiin lääkärille, sillä vitamiinit tarvitsivat täydennystä ja lentomatkaa varten lapselle haluttiin antaa unilääkettä. Apteekkari ei välittänyt tietoa lapsen oireilusta. Tammikuun 6 päivä 2004 Ryan vietiin Iranissa lääkäriin. Hänellä oli kuumetta ja ihottumaa. Lääkärin mielestä se liittyi MPR-rokotteeseen. Helmikuun 28. Ryan palasi Yhdysvaltoihin.
Maaliskuussa perhe yritti varata aikaa perheen lääkärille. Puhelimessa taltioitiin tiedot rokotereaktiosta, eli tuhkarokon ilmestymisestä matkan aikana. Puhelimeen vastannut terveyskeskuksen henkilö tiedusteli Ryanin terveydestä, mutta äidin mukaan hän ei ollut ärtynyt tai unelia vaan käyttäytyi normaalisti.
Tarkastelun jälkeen oikeuden asiantuntijat päättivät, että Ryan oli todellakin saanut aivokalvotulehduksen rokotteesta. Se on korvauslistalla lueteltu haittavaikutus. Siksi hänelle myönnettiin korvaus. Päätöksessä ei Noin yksi miljoonasta MPR-rokotteesta voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen. Vastaava suhde tuhkarokon sairastamisen kohdalla on tuhat miljoonasta ihmisestä.
Oikeuden päätös aivokalvontulehduksesta ei liity autismiin, joten rokotteiden ja autismin välisen yhteyden puolesta kampanjoivat tahot ovatkin vihjailemassa salaliitosta. Kunhan he onnistuvat puheissaan yhdistämään autismin ja Ryanin tapauksen, niin joku toimittajakin voi alkaa kertoa siitä autismiin liittyvänä rokotekorvauksena.
Orac käy läpi molemmat korvaustapaukset Respectful Insolence -blogissaan.
No comments:
Post a Comment