22.10.10

Lumelääkkeille standardit

Annals of Internal Medicine julkaisi artikkelin, jossa vaaditaan parempaa tietoa lumelääkkeiden käytöstä lääketutkimuksissa: Plaseboilla ei standardeja?

Lähes kaikki lumelääkkeet sisältävät jotain aineita, jotka vaikuttavat jollakin tavalla. Vaikka ne olisivat suhteessa testattavan lääkeaineeseen mahdollisimman voimatonta kemiallisesti, niin lumelääkkeiden valikoima erilaisissa tutkimuksissa voi sotkea asteikkoja. Tutkimuspapereissa ei aina edes kerrota minkälaista lumelääkettä käytettiin, ainoastaan mainitaan, että lääkettä verrattiin lumelääkkeeseen. Käytetyistä plaseboista ei ole määräyksiä.

Tohtori Beatrice Golomb huomautti puutteista 15 vuotta sitten. Hän johti ryhmää joka kävi läpi tuoreimpien tutkimuspaperien metodologiaa. Alle 10 % papereista kertoi mitä lumelääkettä käytettiin. Kontrollien käyttö oli useammin mainitsemisen arvoinen asia, kun hoitomuodossa käytettiin ruiskeita, akupunktiota tai kirurgiaa. Silloin ihmiset kysyvät useammin mitä "plasebo" tarkoittaa.

Golomb toteaa, ettei toistaiseksi ole kunnollista tutkimustietoa siitä miten plasebojen erot vaikuttavat tutkimuksiin - vai vaikuttavatko ne ollenkaan - sillä niiden käytöstä ei ole tarpeeksi tietoa.

3 comments:

Tomi said...

Aika mielenkiintoista, että näin tärkeää asiaa ei ole standardoitu.

MrrKAT said...

Minua on aina mietityttänyt ellei peräti arveluttanut kalkin, sokerin (tai jopa ksylitolin?) käyttö placebopillereinä. Ksylitoli ja sokeri väsyttävät minua. Muistelen, että kalkki lieventää kipuja.

Sen pitäisi olla täysin inerttiä, selluloosaa tms.

Sähis said...

Hienoa, että asiaa pohtii joku. En oikein usko yleisesti standardimallisiin plaseboihin, koska lumetapoja on niin montaa erilaista - pillereissä ehkä.

Tärkeintä mielestäni olisi tehdä metodiloginen laatuvaatimus lumevaikutuksesta. Tutkimuksen arvosteluissa otettaisiin huomioon onko tutkimuksessa selostus käytetystä lumeesta ja pohdintaa sen vaikutuksesta, ja täten rohkaistaisiin kiinnittämään asiaan huomiota. Lopulliset erot lumevaikutuksista eroaisi myöhemmin meta-analyyseistä.

Parempaan suuntaan ollaan pikku hiljaa menossa.