28.10.10

Miten mieltä hallitaan

Miten mieltä hallitaan, Derren Brown

Uutuus on luettu. Mentalisti, showmies, skeptikko ja ateisti Derren Brown kirjoitti Miten mieltä hallitaan kirjan, jotta tavallisella kansalla olisi jonkinlainen käsitys magialta vaikuttavien asioiden taustoista. Kirjassa ei paljasteta yhtäkään Derrenin huipputempuista, mutta sen sijaan selitetään niiden logiikka. Eli mikä on kaikkien pienten elkeiden ja jokaisen yleisölle lausutun sanan tarkoitus. Esimerkkinä käytetään tuttua kolikon kadottamistemppua.

Kolikkoa liutetaan pitkin pöytää kohti taikuria. Se putoaa reunalta taikurin syliin, mutta hän teeskentelee sen olevan peukalon ja etusormen välissä. Teeskennelty kolikko laitetaan toiseen käteen. Kättä esitellään yleisölle. Sormet avataan. Kolikko on kadonnut.

Ei kovin vaikuttava temppu tuollaisenaan. Siksi siihen lisätään kerros kerrokselta harhautuksia, "epäonnistumisia" ja lopputuloksen kannalta turhia tokaisuja. Parannellun tempun jälkeen yleisö ei ole varma siitä mitä oikeasti näki ja väärät muistikuvat varmistavat ettei tempun analysointi onnistu helposti. Yleisö kuvittelee taikurin murtaneen fysiikan lakeja.

Hypnoosin mystiikka haihtuu kirjassa. Derren käy läpi vuorotellen väärät luulot siitä mitä ihmiset luulevat hypnoosin olevan. Paljastuksiin lukeutuu kuitenkin opiskeluvuosina tehdyt pilat, kun Derren ja kaverit kokeilevat miten hyvin ihmisiä pystyy oikeasti ohjailemaan. Derren's been a bad boy.

Neurolingvistinen ohjelmointi saa tylyä kritiikkiä. Samoin kaikki näennäistiede ja hutera ajattelu. Derren on entinen uskovainen. Kirja alkaa populaarilla raaamattukritiikillä. Herätysliikkeessä havaitut manipulointikeinot saivat luonnollista jatkumoa, kun Derren perehtyi ihmisten suggestioherkkyyteen. Taikatemppuja opettavien kirjojen lukeminen ei sopinut Aidoille uskovaisille. He sanoivat Derrenin manaavan esiin demoneita hypnoositempuilla. Derren oli eri mieltä. Hän tutustui tarkemmin paranormaaleihin ilmiöihin uskovien ajatuksiin. Kehäpäättelyt eivät tehneet vaikutusta. Jatkuva todistustaakan viskominen pois harteilta masensi Derreniä. Eri vaiheiden kautta hän alkoi ajatella, että tarinat Jeesuksen ihmeistä olivat vain sitä. Tarinoita. Derren näki ja kuuli omin silmin miten helposti ihmiset ottavat vastaan epätodennäköisen paranormaalisen selityksen, vaikka edessä seisoi tylsän tavallinen ihmeetön selitys.

Muistin parantamiseen käytettävät tekniikat kerrotaan yksityiskohtaisesti. Niiden soveltaminen vaatiikin hyvää englanninkielen taitoa, sillä oppien perustana olevaa sanojen ääntämisten samankaltaisuutta ei ole käännetty suomenkielelle. Jos osaat ajatella englanniksi, niin pystyt käyttämään Derrenin suosittelemaa mielikuvientallennusta. Tekniikoiden avulla painat mieleesi korttipakan järjestyksen.

Tekniikkaosiot eivät olleet minulle kovin kiinnostavia. Lopussa olevat tekstit vaihtoehtohoitojen kritiikistä ovat tuttuja, sillä olen lukenut ne läpi niistä samoista kirjoista joita Derren suosittelee asian tiimoilta. Derren kertoo selkeästi lumevaikutuksesta ja vaihtoehtolääketieteen outouksista.

Lukemisen jälkeen ymmärtää hieman paremmin mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun ihmiset puhuvat, jos haluaa saada aavistuksen siitä mitä ihmisen pääkopassa liikkuu puheen aikana. Miten mieltä hallitaan on hyvää luettavaa, sillä Derrenin asenne on alusta loppuun leikkisä, provosoiva ja älykäs. Tai kuten mies itse selittää:

"Halusin kuitenkin tehdä kirjan sisällöstä antoisan ja niin vähän holhoavan kuin mahdollista. (>>Holhoava>> tarkoittaa tässä >>alentuvasti puhumista>>.)"

5 comments:

Sähis said...

Kiitos PA, kun kirjoitit kohtuullisen spoilerivapaan blogauksen tuosta kirjasta. Minulla juuri tuon luku kesken, ja toistaiseksi tuntuu kyseinen opus ihan mukavasti käsissä viihtyvän.

Kirjojen lukunopeutesi tuntuu kiihtyvän. Oletko ihan varma, että saat riittävästi hyödytöntä ajanvietettä (lukeminen taitaa kannattaa aina)?

Paholaisen Asianajaja said...

Kiitos PA, kun kirjoitit kohtuullisen spoilerivapaan blogauksen tuosta kirjasta.

Kuuluu taikatemppujen henkeen. Lukeminen on onnistunut sen takia, että olen matkustanut junalla Stadiin ja takaisin parina vknloppuna. Siinä kerkiää kahlaamaan läpi useamman sivun.

Paholaisen Asianajaja said...

Tärkein lukunopeuden boostaaja on kuitenki Toijalan keskuskadun remontti, joka aiheutti exoduksen asiakkaille. Työpäivän aikana asiakkaat eivät häiritse keskustan liikkeitä, joten saan rauhassa lukea kirjoja.

Paitsi jos pomo lukee tätä, niin käytän koko työpäivän töiden tekemiseen.

Anonymous said...

Hyvä esittely kyllä. Vois harkita opuksen hankkimista itelle joululahjaksi.:)

- Aino

MrrKAT said...

Äh hyvältä vaikuttavia kirjoja alkaa olla liikaa ostettavaksi.

O. Soininvaaralta tuli kirja ja nyt myös Tommi Uschanovilta Suuri kaalihuijaus ..

(Ja sitten Terra Cognitalta ja Ursalta tulee taas uutta ja..)