17.10.10

Ufot tulloo, sitte joskus jos silloinkaan

Stanley Fulhamin lupaamat avaruusalukset loistavat poissaolollaan. Onneksi valppaat ihmiset uskaltavat katsoa taivaalle. Lisää hämmästyttävää materiaalia Yhdysvalloista. Fox NY-uutiskanavan toimittaja oli aivan äimän käkenä, kun taivaalla näkyi valopiste. Kun siihen zoomasi kameralla, niin paljastui ettei se ole tavallinen tähti.Bad Astronomy-blogissa huomautetaan, että taivaalla näkyy Jupiter. Sen kuut näkyvät pienempinä pisteinä, joten zoomaus antaa vaikutelman vilkkuvista (kun ilmakehän lämpötila vääristää) "hännistä." En ole asiantuntija, mutta ymmärtääkseni lentokenttien tutkat eivät yltä Jupiteriin asti, joten se selittänee miksi toimittajan kyselyt siitä mitä tutkassa näkyy eivät tuottaneet tulosta.

Tunnistin heti valopisteet Jupiteriksi ja sen kiertolaisiksi. Oma peilikaukoputki on melko vaatimatonta amatööritasoa, mutta olen sentään nähnyt Venuksen, Marsin ja Jupiterin huomattavasti selkeämpänä kuin paljaalla silmällä. Jupiterin kuiden näkeminen oli erittäin hieno kokemus.

1 comment:

Tomi said...

Kun lukee ufokirjallisuutta, niin minua hämästyttää aina se, että ufoista annetaan koko ja etäisyysarvioita tyyliin "halkaisijaltaan 5m esine lensi 300m etäisyydellä".

Käsittääkseni ainoa oikea tapa ilmoittaa havainnot on ilmoittaa koko ja sijainti kulmasuureiden avulla.

Lintuharrastajana olen oppinut, että taivaalla olevan kohteen sijainti ja koko arviointi on mahdotonta ilman mittakaavaa.