6.2.09

Rokotepelottelun puolustelua

Brittiläinen ex-näyttelijätär Jeni Barnett pitää omaa suosittua radio-ohjelmaa Lontoossa. Hän omisti yhden jakson rokotteista puhumiseen. Se aiheutti pienen kauhistelun lääketiedebloggareiden parissa. Jeni toistaa monta tuttua asiaa, mutta uusien käännösten takia tapetilla uutta asiaa. Tuhkarokko ei ole katoamassa Euroopasta. Ennusteiden mukaan vuoteen 2010 mennessä taudin pitäisi olla sukupuutossa. Mutta Britanniassa tauti on yleistymässä. Immuniteetti on huonommassa kunnossa, sillä rokotteita otetaan vähemmän. Vanhemmat pelkäävät rokotteita.

Jeni kysyy miten kuulijat reagoivat niihin syytöksiin joiden mukaan rokotteista kieltäytyvät vanhemmat ovat syyllisiä. Miten vastaat kun toiset sanovat sinua vastuuttomaksi?

Ensimmäinen soittaja mainitsee mm. seuraavaa:

Rokotteet sotkevat lasten immuunijärjestelmän. Homeopaatti suositteli. On väärin laittaa myrkkyjä lasten kehoon: elohopeaa ja apinan munuaisia. Yksilöillä on oikeus valita. Tutkikaa itse netin kautta.

Ensimmäinen kuulija teki selväksi minkätasoinen ohjelma on luvassa. Surullista kuunneltavaa. Anonyymi sähköposti mainitsee, että rokotteet lisäävät allergioita ja niissä on syöpää aiheuttavia aineita. Jeni vain toistaa sen. Seuraavana äänessä oleva lääkäri ihmettelee asiaa. Olisko asia hieman vastuutonta?

Jeni sanookin, ettei tykkää allopaattisesta lääketieteestä. Mutta Jen ole sanomassa vanhemmille pitäisikö heidän antaa rokotteita lapsilleen vai ei. Ja Lääkefirmat haluavat tehdä rahaa, joten tietenkin he pelottelevat ihmisiä ottamaan rokotteita.

Lopussa linjoille tulee hoitaja, joka puhuu mm. Wakefieldistä ja rokotteista asiantuntevasti.

Jen ei halua lapsiinsa niitä aineita joita on MPR-rokotteissa. Hoitaja kysyy tietääkö Jen mitä aineita rokotteissa on.

Yasmin: Could you tell me what’s in the vaccine? What do you think is in the vaccine?

JB: No, I can’t.


Skeptikot kiinnostuivat ohjelmasta ja alkoivat bloggailemaan. Mutta voih, radioaseman lakimiehet ottivat heti yhteyttä Bad Science-bloggaajaan. Liian myöhään. Ohjelma ja sen käsikirjoitus on levitetty pitkin nettiä.

Myöhemmin Jeni kirjoittaa blogissaan minkälaisia reaktoita hän sai. Onneksi hän myöntää, että olisi pitänyt valmistautua paremmin. Ei kannata kauhistella MPR-rokotteesta, jos ei tiedä mitä siinä on. Jenin puolustuargumentti ei kuitenkaan kanna perille asti.

When tested on the contents of the MMR vaccine I told the truth. I did not have the facts to hand. Was I ill informed? Yes.As a responsible broadcaster I should have been better prepared as a parent, however, I can fight my corner. I don't know everything that goes into cigarettes but I do know they are harmful.


Miten Jeni tietää, että tupakka on haitallista? Useiden toisiaan tukevien lääketieteellisten tutkimusten kautta. Lääketieteellisen valistuksen kautta. Miksi sama lääketieteellinen tutkimus heitetään menemään, kun aiheena ovat rokotteet?

4 comments:

Anonymous said...

"Miten Jeni tietää, että tupakka on haitallista? Useiden toisiaan tukevien lääketieteellisten tutkimusten kautta. Lääketieteellisen valistuksen kautta. Miksi sama lääketieteellinen tutkimus heitetään menemään, kun aiheena ovat rokottteen?"

Tosi naseva kommentti, viimeinen sana vain olisi oltava "rokotteet".

Paholaisen Asianajaja said...

Kijotus virhetä? In my bolg?

Korjattu.

-JTW said...

Oli pakko ladata ja kuunnella tuo radiolähetys. Huh huh..

Yksi soittajista ketä puolusti Jenin näkemystä oli tietenkin homeopaatti.

Ja jotenkin jäi sellainen olo että Jenin mielestä homeopaatti on jonkinlainen lääkäri kenen näkemys asiasta on jotenkin tieteellinen.

Anonymous said...

Hmm hmm, jostain syystä Jenin bloggauksen kaikki kommentit on poistettu, eikä niitä näyttävästi muutenkaan enää julkaistu 134 kommentin jälkeen. Hah!