25.2.08

Älykäs suunnittelu on menestynyt

Aamulehti kirjoittaa kuinka älykäs suunnittelu on menestynyt PR:n avulla. Älykäs suunnittelu on otsikoissa mm. Floridan opetussuunnitelmaan liittyneen väittelyn, sekä solubiologi Kenneth Millerin tuoreen kirjan julkaisun takia. Only a Theory: Evolution and the Battle for America's Soul ilmestyy toukokuussa. Siinä Miller suosittelee suunnittelu-sanan tarkkaa määrittelyä ja esittää strategian älykkään suunnittelun päihittämiseksi. Miller on niitä älykästä suunnittelua kritisoivia tiedemiehiä joka käy kirkossa. Siksi miehen sanoja ei ole helppoa pyyhkäistä sivuun ateistien propagandana. Laitan kirjan tilaukseen.

Itse uutisesta jäi kuitenkin outo olo. Mikä on se menestys johon älykäs suunnittelu on päässyt? Se ei tuota tieteellistä tutkimusta. Tämä selviää kun kurkistaa IDeistien omaan tieteelliseen julkaisuun. Sen esittämät ideat ovat esillä tiedekirjallisuudessa vain kritiikin kohteena. Doverissa ID koki pahan tappion. En heti keksi milloin viimeksi älykäs suunnittelu saavutti jotain pysyvää.

Tässä mielessä älykkäälle suunnittelulle onkin jäänyt jäljelle vain tiedemaailman ulkopuolella olevat vaikutuskanavat: poliittinen painostus koulujen opetussuunnitelmien muokkaamiseen, joiden avulla voidaan kasvattaa uusi sukupolvi ID-myönteisiä tutkijoita, ja evoluutiokriittisen materiaalin julkaiseminen.

4 comments:

AaJii said...

"...tiedemaailman ulkopuolella olevat vaikutuskanavat:..."

Aamulehti! ;-)

Anonymous said...

Tuo on ikävä kyllä totta. Mikään muu julkaisu ei Suomessa tuputa ID:tä yhtä avoimesti kuin Aamulehti. Näiden toimitettujen juttujen lisäksi lehti julkaisee avoimesti mielipidepalstallaan kreationismin puolustelijoiden mielipidekirjoituksia, jotka sisältävät niitä tyypillistä asian puolustuksia.

En ole huomannut missään muussa suomalaisessa lehdessä vastaavaa. Tamperelaisena jätän kökötyksen tilaamatta, mutta aina (tai ainakin joka toisella kerralla) sitä selatessa lehdessä tuntuu olevan joku kreationismia käsittelevä juttu. Liekö toimituskunnassa joku asian innokas harrastaja. Tietty voi olla että paikalliset hihhulilahkot (Nokian herätys) pitää asiaa yllä.

Paholaisen Asianajaja said...

Lopetin tilauksen viime vuoden puolella, mutta vielä tulee luukusta ne numerot jotka olen jo maksanut.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Eiköhän takana ole se, että tahot pitävät tasaisesti pientä painetta päällä koko ajan. Pari mielipidekirjoitusta joka kuukausi tms. Samasta syystähän Etelä -Suomen kirjastoista löytyy enemmän kreationistisia kirjoja, kuin esim. Gouldin tuotantoa;

Syynä on lahjoitukset. Ihmiset lahjoittavat kirjastolle materiaalia.

Uskovaisille julistajille materiaalin levittäminen on tavallista, normitoimenpide muutoinkin.

Tässä kohdin emme voi tavallaan muuta kuin syyttä itseämme. Mesenointi tällä tavoin ei jotenkin kuulu yhtä olennaisesti "individualismia dogmatistmin jakamisen yli korostavaan" maailmannäkemykseen.