27.2.08

Oh Noes! Expelled pulassa!

Expelled-elokuva on saanut muutaman arvostelun ennen ensi-iltaa. Orlando Sentinel-lehti sai kutsun megakirkossa pidettävään näytäntöön. Kutsut oli tarkoitettu papeille. Kriitikko Roger Moore ei välittänyt tästä, eikä allekirjoittanut luottamuksellisuuteen sitovaa sopimusta. Eikä hän tykännyt elokuvasta. Negatiivinen arvostelu aiheutti hälytystilan Expelled-elokuvan tekijöiden parissa. Expelled-sivuston uutiskirjeessä oli tällaista:

We already had our first security breech [sic] and are asking YOU now for your support to stand up for EXPELLED: No Intelligence Allowed. Hosted by Ben Stein, EXPELLED contains a critical message at a critical time. As an underdog in Hollywood right now, we need your support.

Recently Robert [Huom: Oikea etunimi on Roger] Moore, a film critic from The Orlando Sentinel pretending to be a minister, snuck into a private screening, did not sign a Non-Disclosure Agreement, and criticized the film the next day in his article.

Moore compared Stein, who is Jewish, to Holocaust Deniers and charge that Stein's linking of Darwinism to the Holocaust was "despicable." Stein states, "The only thing I find despicable is when reporters sneak into screenings by pretending to be ministers. This is a new low even for liberal reporters."


Tekopyhyys on vahvasti läsnä, kun vapaiden ajatusten puolustajat kauhistelevat sitä, kun joku on nähnyt heidän tekeleensä (Roger ei teeskennellyt olevansa pappi) ja menee sitten vielä kirjoittamaan siitä lehteen. On myös perin kummallista, että yleisölle tarkoitetun elokuvan näkemistä kontrolloidaan näin rajusti. Ans kattoo miten Ben Stein reagoi kun ensimmäiset murskakritiikit ilmestyvät valtamediassa. Tosin ne kirjoitetaan hieman säyseämpään sävyyn kuin tuo Robert Mooren tekemä teksti.

Laitan loppuun vielä ironisen lainauksen Expelled-blogista:

Big Science doesn't like it when they can't control the message: it's why we made EXPELLED

2 comments:

Anonymous said...

Kyllä kai tuollainen promootionäytös, jonka katsojakunta on yritetty seuloa vastaanottavaiseksi, on ihan normaali Hollywood-käytäntö. Varmaankin halutaan tehdä kaikki voitavissa oleva, että elokuvan imago lähtisi "oikealla jalalla" liikkeelle ja että ensimmäiset painoon ehtivät arvostelut eivät ainakaan tyrmäisi elokuvaa. On vähän poikkeuksellista, että toimittaja kirjoittaa jutun sellaisesta tilaisuudesta, jonka järjestäjän tietää vaativan NDA:ta (vaikka onnistuisikin pääsemään sisään ilman allekirjoitettua sopimusta). Sellainen menee ikäänkuin "tutkivan journalismin" piikkiin, eikä ole enää ihan arkipäiväistä toimittajan hommaa.

Mutta Ben Steinin valitus on minusta aika turhaa. Järjestäjät ilmeisesti mokasivat profilointinsa ja NDA-valvontansa itse, joten ei tässä kovin määrätietoisesta "soluttautumisesta" näyttäisi olevan kyse. Ja kun elokuvan haastatteluja kerätessä on ainakin PZ Myersin kohdalla harjoitettu "tutkivan journalismin" sumeaa etiikkaa, eli annettu haastattelun käyttötarkoitusta epäselvä tai harhaanjohtava kuva, valitus vaikuttaa jopa tekopyhältä.

Minua ainakin vähän huvittaa ajatella, miten sakset parhaillaan leikkelevät pahimipia Stalin/Hitler-inserttejä pois, nyt kun niiden retoriikka on käännetty itseään vastaan.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Snip snip. Mitään ei ole muutettu. Et voi todistaa muuta! En luota muistoihisi enkä kriitikoiden muistoihin emmekä copy-pastetaitoihin.

*snip* *snip*