19.2.08

Operaatio Freakout

Kirjoitin aikaisemmin lyhyen selonteon operaatiosta nimeltä Snow White. Freakout on hyvin dokumentoitu ja räikeä esimerkki siitä kuinka pitkälle scientologiakirkko on valmis menemään vaimentaakseen kritiikin. Käännän hieman tekstiä tuosta wikiartikkelista.

Paulette Cooper kirjoitti Queen-lehteen kriittisen artikkelin scientologiasta vuonna 1968. Scientologit eivät tykänneet siitä. He haastoivat Queen-lehden oikeuteen kunnianloukkauksesta. Seuraavaksi Cooper kirjoitti kokonaisen kirjan scientologiasta. The Scandal of Scientology ilmestyi kirjakauppoihin. Scientologit eivät taaskaan tykänneet. He haastoivat Cooperin ja vaativat 300´000 dollarin korvauksia "epätosista ja loukkaavista kommenteista." He mobilisoivat kätyrikaartinsa, Guardian's Officen. Mukana toimi kirkon lakimiestiimi ja tiedusteluryhmä. Cooper oli siis tärkeä kohde. Kirkon kolmanneksi korkein pamppu Jane Kember kirjoitti ohjeita, joissa hän vaati Cooperin elämän tarkkaa penkomista.

Cooper vastasi omilla oikeustoimilla ja vaati 15,4 miljoonaa dollaria. Scientogit korottivat panoksia ja alkoivat levittää Cooperin kotikaupungissa julisteita joissa oli hänen nimi ja puhelinnumeri. Lisäksi he laittoivat hänen nimensä eri aikuisviihdetta suoltaville postilistoille. Cooper sai myös nimettömiä tappouhkauksia ja naapureille kerrottiin, että hänellä on sukupuolitauteja.

Cooperin kodista varastettiin kirjoituspaperia. Outo varkaus, mutta pian selvisi miksi niin tehtiin. Scientogiakirkko "sai" kaksi nimetöntä pommiuhkausta. Uhkauksia sisältäneet kirjeet oli kirjoittu paperille jossa oli Cooperin sormenjäljet. Vasta vuosia myöhemmin (1977) FBI selvitti, että Guardian's Office oli lavastanut pommiuhkaukset. Asia selvisi järjestön sisäisistä muistiinpanoista.

Keväällä 1976 scientologiakirkko aloitti yritykset saada Cooper mielisairaalaan tai vankilaan. Tästä alkoi varsinainen operaatio Freakout. Operaatiossa oli kolme kohtaa:

1) Joku nainen imitoisi Cooperin ääntä ja tekisi uhkailuja puhelimen kautta Saudi-Arabian lähetystöön New Yorkissa.

2) Sama lähetystö saisi uhkaavan kirjeen, ja kirje näyttäisi tulevan Paulette Cooperilta, joka on juutalainen.

3) Scientologi tekeytyisi Paulette Cooperiksi eräässä pesulassa ja uhkailisi presidenttiä ja Henry Kissingeriä. Toinen scientologi tekisi sitten ilmiannon FBI:lle "Cooperista."

Scientologit jatkoivat urkkimista ja toimiaan. Suunnitelmat olivat melkein onnistuneita, silä FBI luuli vielä, että Cooper oli vastuussa vuonna 1972 scientologiakirkolle lähetetyistä uhkauksista.

Paljastuminen

Operaatio ei päässyt kunnolla vauhtiin. Kaksi scientologia (Michael Meisner ja Gerald Bennett Wolfe) jäävät kiinni yrittäessään murtautua oikeustaloon Washington D.C:ssä. He toimivat operaatio Snow Whitessä.
Scientologit yrittivät peitellä tapahtunutta. He jopa kaappasivat Meisnerin, jotta tätä ei voitaisi kuulustella ryöstönyrityksestä. Scientologikirkko yritti saada Cooperin kanssa käydin kinastelun nopeaan loppuun. Vuoden 1977 kesällä FBI kuitenkin kerkiää tekemään ratsian scientologien toimistoon Los Angelesissa. Löydetyistä dokumenteista (suosittelen noiden lukemista) selviää suunniteltu operaatio Freakout koko komeudessaan.

Scientologiakirkko latoi 19 eri syytettä Cooperia vastaan 70- ja 80-luvuilla. Cooper lopetti vastahaasteet vuonna 1985 saatuaan 40´000 $ korvauksen. Scientologien lakitemppuilut olivat vain Hubbardin ideoimaa pelottelutaktiikkaa.

Paulette Cooper oli todistajana, kun skientologit alkoivat kaappamaan valtaa Clearwaterin kaupungissa Floridassa. Myös tuon oikeudenkäynnin tekstit ovat tutustumisen arvoisia. Cooper kertaa yksityiskohtaisesti miten scientologit olivat häirinneet hänen elämäänsä.

2 comments:

Anonymous said...

Ohoh. Onpa kyllä kafkamaisen kaamea "kirkko"kunta..

Anonymous said...

[this comment has been removed due to a copyright claim by the cul.. *church* of scientology]