23.4.10

Evoluutiokiistan välttäminen aiheutti kiistaa

Yhdysvaltaisessa pikkukaupungissa oltiin huolissaan siitä mitä pienet lapset oppivat koulussa. Weston, Connecticut, ei ole mikään raamattuvyöhykkeen konservatiivinen takakylä. Westonissa elää New Yorkissa työskenteleviä taiteilijoita, kirjailijoita ja tiedemiehiä. Kuitenkin paikkakunnalla halutaan välttää turhaa kohua. Siksi ala-asteen luonnontieteitä opiskellaan ilman avointa puhetta Charles Darwinista ja evoluutioteoriasta. Koulu ei halua opettaa älykästä suunnittelua, tai "tasapuolista" opetusta evoluutiosta. He haluavat suojella lapsia liialta darwinpalvonnalta.

Vuonna 2008 Mark Tangarone halusi opettaa luokalleen Abraham Lincolnin ja Charles Darwinin suorituksista. Darwinin kohdalla heidän piti lukea HMS Beaglen matkasta. Jokainen oppilas tutustuisi johonkin matkan tutkimuskohdeista. He oppisivat eläinten sopeutumisesta ja muista Darwinin tekemistä havainnoista.

Tangarone lähetti opetussuunnitelman hyväksyttäväksi. Ehdotusta ei hyväksytty. Hän sai vastauksen:

"Vaikka evoluutio on vankka tieteellinen teoria, se on filosofisesti riittämätön selittämään elämän monimuotoisuuden. Voin ennakoida, että useat vanhemmat voivat vastustaa tätä aihetta."

Ja: "Ei ole soveliasta käsitellä Darwinin työtä tai teoriaa osana TAG-ohjelmaa (suom: lahjakkaiden oppilaiden ryhmä) sillä aihe ei ole sopiva heidän ikäisille."

Mikä on tietenkin potaskaa, sillä osavaltion hyväksymässä opetussuunnitelmassa linjataan mitä oppilaille pitäisi opettaa. Siihen sisältyy kyseisille luokille opetettava tieto eläinten sopeutumisesta, perinnöllisyydestä ja evoluutiosta.

Opettajan saama vastalause jatkuu:

"Evoluutio koskettaa perususkomusta - Onko meillä yhteinen syntyperä muiden elävien organismien kanssa? Mitä tarkoittaa olla ihminen? En usko että tämä perususkomus on sellainen josta haluat väitellä lasten tai heidän vanhempien kanssa, ja tiedän henkilökohtaisesti etten haluaisi johdatella 10-vuotiasta läpi tällaisessa väittelyssä, samalla säilyttäen sopivan arvostuksen perheen uskonnollisiin uskomuksiin ja perinteisiin."


Sittemmin vastalauseen kirjoittanut virkailija on vaihtanut työpaikkaa. Tangarone lähetti ehdotuksen uudelleen hyväksyttäväksi. Se hylättiin uudelleen. Tangarone lähetti erokirjeen. Hän siirtyy eläkkeelle kaksi vuotta liian aikaisin.

Koulu halusi välttää evoluutiokiistaa, mutta se aiheutti kiistan.

2 comments:

Anonymous said...

Fundamentalistit voittavat silloin, kun ihmiset alkavat vapaaehtoisesti välttämään aiheita, joista fundikset ovat eri mieltä. Suvaitsevainen ihminen pitää aina suunsa kiinni, kuvitellen että se lisää oikeudenmukaisuutta maailmassa.

Otto said...

Jäi nyt epäselväksi, että kannatatko nyt sitä katsomusvapautta vai etkö?