15.4.10

Sana sunnuntaille: Tuotto

USA:n suuri kaivosturma herätti miettimään miksi talouden palvonta on tärkeämpää kuin ihmishenki. 29 työläistä menetti henkensä metaaniräjähdyksessä. Tuho jaksoi luoda pohdintoja kaivosten turvallisuudesta.

Turma on herättänyt kysymyksiä kaivosalan turvallisuudesta. Turmakaivosta pyörittänyttä Massey Energyä on vuosien varrella epäilty kymmenistä turvamääräysrikkomuksista. Viime vuonna konserni maksoi sakkoja 4,2 miljoonaa dollaria.


Syyllisten etsintä on tärkeä osa toipumisessa. Suurista viisauksistaan tunnettu äänitorvi & konservatiivi Rush Limbaugh kerkisi tiedustelemaan olennaista:

Was there no union responsibility for improving mine safety? Where was the union here? Where was the union? The union is generally holding these companies up demanding all kinds of safety. Why were these miners continuing to work in what apparently was an unsafe atmosphere?


Aivan. Miksi ammattiliitto ei välittänyt näiden miesten hengestä? Aina he ovat vaatimassa kalliita parannuksia työturvallisuuteen. Ja inhimillisiä työvyöroja. Sitten kävi näin. Selvästi he olivat laiminlyöneet velvollisuutensa. Liberaalit nettisivut ovat kuitenkin vastaamassa Rushin raivoon. Tuttuun tyylin he tekevät sen kommunistisella propagandalla. Syyllisyys täytyy kaataa tehtaiden omistajien niskaan. Aivan kuin se onnistuisi vain tosiasioihin vetoamalla.

Onnettomuuden kokenut Upper Big Branch Mine oli jostain syystä täysin ilman liittoon kuuluvia työntekijöitä. Yhdysvaltojen suurin kaivostyöläisten ammattiliitto yritti kolmeen kertaan perustaa liittoa kyseiseen kaivokseen. Ei onnistunut. Masseyn pomo Don Blankenship tuli henkilökohtaisesti kertomaan työläisille, että sellaisen perustaminen olisi liian kallista. Jos työläiset järjestävät itselleen etuja, niin kaivos suljettaisiin. Ammattiliittoon liittyvät saisivat potkut.

Näin kaivos pidettiin vapaana ammattiliittojen ikeestä. Samalla työntekijät eivät joutuisi vaivaamaan mieltään monimutkaisilla työturvallisuusohjeilla. Ne vain hankaloittavat asioiden hoitamista.

Rushin ajama maailmankuva on ylväämpi kuin. Parempi olla työllistettynä ja kuolleena kuin työttömänä ja turvassa. Liittointoilijoiden puheissa vedotaan kaivosten eroihin. Liiton työntekijät pitävät yllä parempia onnettomuustilastoja. Tuo fakta täytyy tasapainottaa sen tosiasian kanssa, että liitottomat kaivokset tekevät enemmän tuottoa.

Me loppumattoman talouskasvun maailmassa elävät tiedämme kumpi on tärkeämpää.

No comments: