21.4.10

Taas IDeistiä vainotaan

IDeistit ovat taas löytäneet liikkeelleen marttyyrin. Darwinistien vainoissa jalkoihin jäi tällä kertaa arvostetun Jet Propulsion Labin työntekijä. David Coppedge työskentelee NASA:n Cassini projektissa IT-työntekijänä. Hän hoitaa/valvoo tietokonejärjestelmien ohjelmointia ja päivityksiä. Tietenkin tieteellisessä projektissa etsitään vastauksia universumin suuriin kysymyksiin. Coppedge teki hyvää työtä. Vuonna 2000 hänelle annettiin tyylikäs tiiminvetäjätitteli: "Team Lead."

Mutta heti kahdeksan vuotta myöhemmin ilmeni ongelmia. Coppedgen mielestä älykäs suunnittelu on ihan aikuisten oikea tieteellinen teoria, jota voisi käyttää avaruuden tutkimisessa. Hän keskusteli aiheesta työtuntien jälkeen halukkaiden työtovereiden kanssa. Kiinnostuneille lainattiin IDeistien dvd:tä; Unlocking the Mystery of Life ja The Privileged Planet.

Pian hänet otetaan puhutteluun. Pomon mielestä Coppedge on tyrkyttänyt uskonnollista materiaalia työpaikallaan. Vihaisen ja raivoisan pauhaamisen (kuten ID-lakimies nyt väittää) jälkeen pomo tekee selväksi, ettei sellainen sovi. Coppedge tuntee työilmapiirin ahdistavaksi tuon palaverin jälkeen.

Coppedge meni "ethics officer" Doug Sandersin puheille. Sanders ilmoitti, ettei JPL:llä ole ohjeita uskonnon levittämisestä työpaikalla. Pomolta tulleet nuhtelut eivät vaikuttaneet olevan tarpeen.

Sitten Coppedge menettää "Team Lead" tittelinsä. Hän saa kirjallisen merkinnän nuhtelusta. Vuosi myöhemmin JPL:n edustajat toteavat, että kirjallinen varoitus oli turha. Se poistetaan Coppedgen henkilötiedoista.

Seuraavaksi Coppedge ottaa yhteyttä aikaisemmasta ID-lakikärhämästä tuttuun lakimieheen William J. Becker Jr:iin.

Siiinä lyhennettynä tapahtumien kulku IDeistien näkökulmasta. Coppedgen lakimies nosti syytteen JPL:ää vastaan ahdistelusta ja uskonnollisesta syrjinnästä. JPL:n versio ei ole vielä tullut julkisuuteen, eikä tapausta ole vielä käsitelty oikeudessa.

Kuitenkin esiin nousee ID-liikkeen uusin strategia. Edellisen Teach the controversy kampanjoinnin tyrehdyttyä on vuorossa sananvapauteen vetoaminen. Mutta samalla älykäs suunnitelma määritellään tieteeksi uskonnon sijaan. Ote William Becker Jr:in laatimasta syytepaperista.

Defendants harassed Plaintiff by engaging in a severe and pervasive scheme to suppress his constitutional and statutory right to engage in protected speech, by threatening him with punitive and adverse employment action and by executing punitive and adverse employment action against him. Defendants have created, tolerated and condoned a work environment that is pervasively hostile to Plaintiff on account of viewpoints he holds regarding ID, which viewpoints constitute constitutionally protected speech under the California Constitution and which Defendants perceived to be religious speech. Defendants have failed and refused to remedy this hostile work environment, and have permitted Plaintiff to be harassed by both administrators and co-workers on account of his viewpoint. Defendants have engaged in an ongoing and continuous course of harassment based on Plaintiff’s constitutionally protected speech under the California Constitution and which Defendants perceived to be religious speech.


Eli JPL:n mielestä ID:stä puhuminen työpaikalla on uskonnollista puhetta. Onneksi hätiin ehti Discovery Instituten lakimies Casey Luskin. Hän kertoo faktat faktoina.

"Intelligent design is not religion, and nothing in the DVDs that Coppedge shared deals with religion," noted Luskin. "Even so, it's unlawful for an employer to discriminate against an employee based on what they deem is religion."

Huh, se oli lähellä, vai mitä Luskin?

Mutta ID on joutunut lakitupaan, ja siellä todettu joksikin muuksi kuin tieteeksi. Näin pääsi käymään Doverin kuuluisassa Kitzmiller-oikeudenkäynnissä, kun tuomari Jones määritteli ID:n uskonnolliseksi näkökulmaksi, ID ei ole tiedettä vaan kreationismia uudella nimellä. Haluavatko IDeistit uutta yritystä ID:n määrittelyyn lakituvassa? Nähtävästi. Se on ainoa jäljelle jäänyt keino Doverin jälkeen. "Akateeminen vapaus" kampanjat eivät ottaneet tuulta purjeisiin, sillä osavaltioiden senaateissa IDeistien lakiehdotukset jäivät vaille kannatusta.

Nyt IDeistit hakevat perustuslaillista oikeutta levittää IDeismiä työpaikalla. Älykkään suunnittelun tieteellisyys määritellään lakimiesten voimin. Juuri näin William Becker Jr. argumentoi päin tiedemiesten naamoja:

"I think it's unfortunate that JPL, which is interested in exploring the origins of the universe would be hostile to the argument of intelligent design," said Coppedge's attorney William Becker, Jr.. "If anything, JPL is the premier space exploration resource in the world, it ought to have an openness to this theory."

David Coppedge on ollut ahkera myös internetissä. Hän perusti Creation Safaris.com sivuston vuosia sitten. Hän toimii myös Illustra Median johdossa. Illustra Media tuotti nuo pro-ID elokuvat.

Ehkä JPL teki törkeän tempun Coppedgelle. Ehkä ei. Jos häntä ahdisteltiin syyttä, niin JPL on aivan ansaitusti pulassa ja mies ansaitsee korvauksen. Ei ole ollenkaan selvää mitä oikeudenkäynnissä voi tapahtua.

1 comment:

MrrKAT said...

Toisaalta, voikohan JPL:t ja muut virastot joutuu ongelmiin kun uskomukset tulevat ja silputtuvat yhä individualistisemmiksi ja vähemmän organisoiduiksi kuin vanhat kirkkokunnat? Saako siellä kertoa että ottaa Lucasin Star Warsit tosi vinkkinä että universumissa vaikuttaa Force.. ja kantaa työpaikalleen aina jedi-paitaa.. ja Obi van Kenobi kahvimukeja tarjoaa työtovereille ja näin mainostaa "uskontoaan"?