10.6.10

Homeopaatti Riitta Väre: "Homeopatialla ei hoideta sairauksia"

Eilinen homeopatialla suorettu itsemurhatempaus epäonnistui täysin. Yksikään pillereitä ahminut henkilö ei kuukahtanut. Olin paikalla tarkkailemassa.

Jussi K. Niemelä poseeraa ja James Randi tarkastelee homeopatiapilleripurkkia.


Hakaniemen apteekista ostetuissa purkeissa on käytetty mm. arsenikkia ja elohopeasulfidia.Pieniä sokeripillereitä (homeopatinen valmiste lirautetaan pillereiden päälle ennen purkittamista) nappailtiin kourallinen kerrallaan. Vastaavan tekeminen esim. muilla apteekin pilleripurkeilla tuottaisi huomattavat vaivat yliannostuksen muodossa. Tietenkään yksikään skeptikko ei kuollut nielaistuaan kokonaisen purkillisen pillereitä. Tarkoituksena oli vain osoittaa, etteivät pillerit sisällä mitään lääketieteellisesti vaikuttavia aineita. Paikalla päivystänyt ambulanssi sai luvan lähteä jonnekin tarpeellisempaan paikkaan.
On täysin ennustettavissa miten Suomen homeopaatit reagoivat julkisuustempaukseen. Harmi vain, että olin kiireinen kesälomajuttujeni takia (nukkumista, kirjoja, elokuvia, mässyä). Totean näin jälkeenpäin, että Aamulehden haastattelema homeopaatti ei tarjoa mitään uutta.

Tamperelaisen homeopaatin Riitta Väreen mukaan itsemurhayrittäjät eivät todista tempauksellaan mitään.

- Homeopatialla ei hoideta sairauksia, vaan tiettyjä ihmisten oirekokonaisuuksia. Ihmisen persoona vaikuttaa siihen, mitä valmistetta määrätään mihinkin oirekokonaisuuteen. Jos valitsen epäsopivan valmisteen, se ei toimi.

Homeopatiassa potilasta hoidetaan luonnosta tehdyillä valmisteilla. Väreen mukaan samankaltainen hoitaa samankaltaista. Esimerkiksi ampiaisen pistosta voidaan hoitaa sellaisella valmisteella, joka on tehty ampiaisen myrkystä.


No okei. Olin väärässä. Homeopaatti toteaa, ettei homeopatialla hoideta sairauksia. Hienoa! Sen sijaan pillereitä tarjotaan "oirekokonaisuuksien" hoitoon. Näin homeopatia sopeutuu modernin maailman vaatimuksiin, joissa lääketiede on vuosikaudet puhunut viruksista, bakteereista ja monista muista jännistä jutuista. Homeopatian ei tarvitse välittää tuollaisista asioista. Vain ja ainoastaan ihmisen kokemat oireet ja persoonallisuus määrittelevät minkälaista homeopatiaa annetaan. Ei kun, sen lisäksi on tämä taudinaiheuttajista riippuvainen tapa, eli homeopaatti Väreen mainitsema ampiaisen pistos, jossa ei tietenkään välitetä oireista tai persoonallisuudesta. Tällä kertaa homeopaatti hakee ne pillerit, joissa raaka-aineena on käytetty ampiaisen myrkkyjä. Näin homeopaatit voivat myydä niitä yleispakkauksia, joissa on valmiit pillerit pistoksiin, naarmuihin, yskään ja nirjähdyksiin.

Samankaltaisuuden periaate ei siis välttämättä liity taudinaiheuttajiin, vaan oireiden ilmenemiseen. Siksi silmätulehduksia hoidetaan samanlaisia oireita aiheuttavilla aineilla, eikä silmätulehduksen aiheuttaneen viruksen osilla. Eikä tässä kohtaa edes aleta pohtimaan sitä miten vesimolekyyliin mahtuu kokonaisen viruksen tiedot. Homeopatia ei välitä johdonmukaisuudesta, vaan siitä vaikuttavatko puheet toisen korvissa luotettavilta.

Puheet luonnosta tehdystä valmisteita taitavat pitää paikkansa, sillä onhan Berliinin muuri pystyssä tuolla luonnossa.

Palaan vielä tuohon johdonmukaisuuden puutteseen. Päättelin asian siitä miten homeopaatit ovat puhuneet toimittajille homeopatiasta. Pirkka-lehdessä ja Valkeakosken sanomissa lukijoille kerrotaan, että homeopaattiset pillerit sisältävät aineita. Lääkeaineita on vain laimennettu rajusti. Tällä kertaa vastaavan sanoman välittäminen ei onnistu, sillä skeptikot havainnollistivat mainiolla tavalla mitä ne pillerit oikeasti sisältävät. Siksi homeopaatti Väre joutuu puhumaan vähemmän tunnetusta asiasta sanomalehdessä. Se on luettavissa vain Aamulehden painetussa muodossa. Valmisteissa ei ole alkuperäistä ainetta jäljellä. Sen sijaan siellä on muistijälki:

"Homeopatia perustuu energeettisten värähtelyjen kohtaamiseen. Jokainen valmiste ja jokainen ihminen värähtelee tietyllä taajuudella. Silloin, kun ihminen saa oikeaa valmistetta, värähtelyt ovat keskenään samanlaisia ja hoito toimii."

Myös Iltalehdessä on haastateltu homeopaattia. Onerva Pekkonen on myös naureskellut skeptikoiden tempaukselle:

Skeptikkojen lääkkeet ovat peräisin Onerva Pekkosen yrityksestä Circlum Farmasiasta. Apteekkarin ammattiylpeyttä tempaus ei hetkauta.

- Skepsiksen porukasta ei varmaan kukaan ole lukenut fysiikkaa, farmasiaa yliopistossa opettava Pekkonen sanoo.

Skeptikot perustelevat hänen mielestään epäilyksiään hatarin perustein, kun epäilevät lääkkeiden tehoa alhaisten pitoisuuksien vuoksi. Homeopaatin mukaan vaikutus perustuu fysikaalisiin ominaisuuksiin, jotka eivät katoa laimennettaessa.


HahahHAA! *läpsii polvea*

En ole lukenut fysiikkaa yliopistossa, mutta olisin erittäin kiinnostunut siitä miten Onerva osaa tunnistaa nämä fysikaaliset ominaisuudet, jotka eivät siis katoa minnekään. Erottaisiko hän tai kukaan muu homeopaatti heiltä salatut homeopaattiset nesteet toisistaan? Purkeissa olisi yleisimpiä homeopaattisia valmisteita, mutta etiketit puuttuvat. Tietenkin ne on laimennettu tuttuun tyyliin Avokadron vakion yli, eli alkuperäistä ainetta ei ole jäljellä. Homeopaatti saisi tehdä minkälaisia kokeita hän vain haluaa, kunhan saa pillereiden piilotetut fysikaaliset ominaisuudet - joiden homeopaatti vakuuttaa olevan siellä - kohdalleen. Jos Onerva tietää miten sellainen temppu suoritetaan onnistuneesti, niin kannattaa ottaa yhteyttä James Randiin ja napata itselleen miljoona dollaria.
Olin myös Randin Sleep of Reason luennolla Porthaniassa. Kuten oli moni muu fani. Kaikki tarpeellinen on jo kirjoitettu Heijastuspinta-blogissa. Hyvien kuvien kera.

16 comments:

-JTW said...

Oli Randin luento kyllä hyvä.
Bongasin myös sinut, parahin paholaisen asianajaja.

En kehdannut tulla morjestamaan.

Anonymous said...

Homeopaattien argumentointi perustuu paukapäiseen hokemiseen: "Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa paha."

Tätä toistetaan idiootin tavoin ja toivotaan, että se hyväksytään vastaukseksi.

Homeopatia on huono ja liian vanha vitsi. Homovitsit ovat parempia.

Maria said...

Hassuja nuo homeopaatit. ;o

Minä yritin bongailla muutamaa paikalle lupautunutta naamaa, mutta joku flipa kasvojentunnistuksessani on. En bongannut ketään (Randin itsensä sentään). ;o

Paholaisen Asianajaja said...

Tapasin päivän aikana kaksi blogia seuraavaa henkilöä. Ja taisin bongata pari muuta tuttua. Mm. nimimerkki Otto tuli morjenstamaan. Sinällään pieni kokemus kuitenkin teki tämän bloggailun tekemisen arvoiseksi.

Nyt yritän seurata noita lehtien kommenttiosuuksia tuosta tempauksesta. Todella rasittavaa touhua.

http://www.hs.fi/keskustelu/Skeptikot+yrittiv%E4t+homeopaattista+%22joukkoitsemurhaa%22/thread.jspa?threadID=246511&tstart=0&sourceStart=40&start=60


skeptikkojen on pakko olla onnettomia ihmisiä! Te elätte värittömässä maailmassa, jossa vastustatte kaikkea mitä oma päänne ei kykene ymmärtämään... sitähän skeptisyys on.

Kuten jo joku tässä aikaisemminkin mainitsi, niin lääkkeiden toimivuutta tai toimimattomuutta ei pystytä mitenkään todentamaan sillä pystyykö sillä tappamaan itsensä vai ei. Absurdi koko ajatus! Vitamiinit? Parantaa hyvin keripukkia yms. tappavia tauteja, mutta yritäpä tehdä niillä itsemurha!

Paholaisen Asianajaja said...

Ei hyvää aamuyötä noiden Hesarin kommenttien kanssa. Homeopatiaa puolustava henkilö laittaa linkin tärkeältä näyttävään paperiin, jonka pitäisi osoittaa, että homeopatian tehosta eläinten hoidossa on näyttöä.

http://ecam.oxfordjournals.org/cgi/content/full/3/2/171

Kuitenkin siinä lainataan kunnon tuplasokkoja ja satunnaistettuja kokeita ja yhteenvetona todetaan:

Despite a few encouraging observational studies, the effectiveness of the homeopathic prevention or therapy of infections in veterinary medicine is not sufficiently supported by randomized and controlled trials.


En jaksa selata enempää. Mieluummin luen Fables-sarjakuvia.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Mielenkiintoista. Selvästi vaihtoehtohoitorintamalla on tehty rankkaa dekonstruktiota viime päivinä.

Minulle kun on tullut tutuksi kaikki väitteet siitä että vaihtoehtohoidot ovat parempia kun ne "hoitavat sairautta" kun perinteinen kliininen lääketiede "hoiti oireita".

Intresting.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Ja käsittääkseni vitamiineilla on esimerkiksi "LD50 -arvot". Eli kyllä niillä itsemurhan voi tehdä. Perustuu tiätsä aineitten molekyyleihin ja atomeihin ja muuhun härpäkkään. Eli niihin tylsiin ja kuivakoihin juttuihin jotka nykytieteen aikaansaavat ainesten fysikaaliset ominaisuudet.

Sähis said...
This comment has been removed by the author.
Sähis said...

PA:"Ei hyvää aamuyötä noiden Hesarin kommenttien kanssa"

Kävin itsekin kiusaan itseäni aamulehden ja hesarin kommenttipalstoilla eilen. Onneksi valtaosa huonoista homeopatiaa puolustavista kommenteista on jo niin tuttuja, että verenpaine pysyy nykyään suht. kurissa.

Lehdistä yleensä:
Tämä on jotenkin ällistyttävää tämä munattomuus lehdistön edustajilta. Homeopatiastakin kun löytyy paljon hyviä tutkimuksia ja meta-analyysejä. Eli samanlaista tietoa jota tiede/terveysjournalistit käyttävät päivittäin lääkkeiden ja hoitojen lyttäämiseen ja ylistämiseen. Miksi näissä homeopatiaa (ja usein myös muiden vaihtoehtohoitoja) käsittelevissä lehtijutuissa vain nostetaan kaksi tahoa - valkotakki ja homeopaatti - vain kertomaan mielipiteensä. Ikään kuin ne olisivat perusteiltaan samalla viivalla.

Jouduin lukemaan Trick or Treatmentista muutaman sivun homeopatia kappaleesta uudelleen eilen illalla turhautumisen rauhoittamiseen. Tieto voi näköjään toimia rauhoittajanakin yllättävän hyvin.

[edellisessä viestissä oli typoilua ennenaikaisestapostauksesta]

Tom said...

Pekkonen saisi kyllä Randin miljoonan lisäksi varmaan Fysiikan Nobelin aineiden täysin uusien ominaisuuksien tunnistamisesta. Lisäksi Lääketetieteen Nobelkin voisi olla lähellä, kun osoitetaan homeopatian toimivan.

Jos Pekkonen tosiaan opettaa yliopistossa (pikaisella googletuksella yksikään yliopisto ei tuota tunnusta), on syytä huolestua. Ei kai tuollaisella fysiikan tuntemuksella saa ja voi opettaa farmasiaa. Jos joku tietää missä yliopistossa ja millä laitoksella, niin voisi olla syytä ottaa yhteyttä laitoksen johtajaan/yliopiston rehtoriin opettajan epäpätevyydestä.

Otto said...

Eikös homeopatian pitäisi olla sitä tehokkaampaa, mitä enemmän sitä laimennetaan, jolloin yliannostus tarkoittaisi sitä, että liuosta laimentaisi vieläkin enemmän? Vai tajusinko jotain väärin?

Oli kiva törmäillä. :)

Maria said...

Yleensähän se menee niin päin, että hörhöt eivät voi käsittää tieteelisiä teorioita, "en tajuu miten muka ihminen vois kehittyä jostain alkueliöistä, ei voi pitää paikkaansa!", joten sitten kun ei voi käsittää (eikä tietenkään esim. opiskella sen vertaa luonnontieteitä, että sitä kapasiteettia käsittää olisi), niin ainoa käsitettävä selitys ovat yliluonnollisuudet ja muut helpolta ja yksinkertaiselta kuulostavat asiat.

Anonymous said...

Tämän päivän hesarissa on koko sivun kokoinen juttu homeopatiasta, ja myös tätä tempausta käsitellään. Toimittaja osallistui itsekin itsemurhayritykseen.

Vihdoinkin väännetään rautalangasta "kaikelle kansalle" homeopatian idea.

Paholaisen Asianajaja said...

Ostin Hesarin. Erittäin hyvä artikkeli homeopatian perusteista. Kiitos vinkistä, anonyymi!

Unknown said...

Haluan jakaa tämän todistuksen kanssasi
Minulle testattiin HIV POSITIVE ja CD4-luku oli 90
Ottaa erottaa minun ex ja ole ollut suhteessa 4 vuotta
Olin päättänyt pysyä yksinäisenä ja keskittyä urani ja tulevaisuuden kasvuun
Sitten HIV tulee mukaan
4 vuotta alas linja tämä oli shokki ja isku ja laitettiin meds välittömästi
Olen oppinut, ettemme voi asettua miksi ja miten ja milloin se on jo täällä kanssamme
Hyväksyin sen ristini
Yksi uskollinen päivä sain yhden todistajan, jonka yksi cynthia adams kertoi siitä, kuinka tohtori Muli Jonathan paransi hänen HIV: nsä 14-21 päivän kuluessa perinteisen afrikkalaisen kasviperäisen lääkkeen ottamisesta. Minulla ei ollut valinnanvaraa
Otin yhteyttä häneen Kun hän oli antanut lääkkeensä 14 päivän ajan, päätin tarkistaa CD4-numeroani tietää, onko lääke toimii
Huomasin, että CD4 oli 810 jatkoin huumeiden kanssa vielä 14 päivää, joten se on 21 päivää olen onnellinen nainen tänään, koska voin rohkeasti sanoa olevan HIV NEGATIVE Kaikki kiitos Dr Muli Jonathan On edelleen hieno tulevaisuus kaikille, jotka On sairastunut Älä kuole hiljaisuudessa
Todistan tänään, koska lupasin hänelle, että ilmoitan sen maailmalle, jos hän pystyy parantamaan minua Hiv
Ota yhteyttä Dr. Muli Jonataan nyt tässä sähköpostissa mulijonathanherbal@gmail.com
Whatsapp: +2349038544302
WEBSITE: https://mulijonathanherbalhome.yolasite.com

Unknown said...

Haluan jakaa tämän todistuksen kanssasi
Minulle testattiin HIV POSITIVE ja CD4-luku oli 90
Ottaa erottaa minun ex ja ole ollut suhteessa 4 vuotta
Olin päättänyt pysyä yksinäisenä ja keskittyä urani ja tulevaisuuden kasvuun
Sitten HIV tulee mukaan
4 vuotta alas linja tämä oli shokki ja isku ja laitettiin meds välittömästi
Olen oppinut, ettemme voi asettua miksi ja miten ja milloin se on jo täällä kanssamme
Hyväksyin sen ristini
Yksi uskollinen päivä sain yhden todistajan, jonka yksi cynthia adams kertoi siitä, kuinka tohtori Muli Jonathan paransi hänen HIV: nsä 14-21 päivän kuluessa perinteisen afrikkalaisen kasviperäisen lääkkeen ottamisesta. Minulla ei ollut valinnanvaraa
Otin yhteyttä häneen Kun hän oli antanut lääkkeensä 14 päivän ajan, päätin tarkistaa CD4-numeroani tietää, onko lääke toimii
Huomasin, että CD4 oli 810 jatkoin huumeiden kanssa vielä 14 päivää, joten se on 21 päivää olen onnellinen nainen tänään, koska voin rohkeasti sanoa olevan HIV NEGATIVE Kaikki kiitos Dr Muli Jonathan On edelleen hieno tulevaisuus kaikille, jotka On sairastunut Älä kuole hiljaisuudessa
Todistan tänään, koska lupasin hänelle, että ilmoitan sen maailmalle, jos hän pystyy parantamaan minua Hiv
Ota yhteyttä Dr. Muli Jonataan nyt tässä sähköpostissa mulijonathanherbal@gmail.com
Whatsapp: +2349038544302
WEBSITE: https://mulijonathanherbalhome.yolasite.com