16.6.10

Homeopatia pulassa Suomessa

Skepsis ry:n itsemurhatempaus herätti huomiota, aivan kuten oli tarkoituskin. Homeopaatit naureskelivat skeptikoiden pelleilylle. Yksi homeopaatti sanoi suoraan, ettei homeopatialla hoideta sairauksia vaan oirekokonaisuuksia. Toimintamekanismiksi paljastui "värähtely", joka oli pieni pettymys minulle. Homeopaatti ei edes yrittänyt vedota kvanttiteoriaan tai atomirakenteiden muutoksiin.

Nyt homeopaattien hymy on hyytymässä. Pari toimittajaa perehtyi homeopatian ihmeelliseen maailmaan. Paras anti julkaistiin tänään Helsingin sanomat-lehdessä. Susanne Björkholm käy sivun verran läpi homeopatian syntyvaiheita ja nykyisen menon. Rationalistisella näkökulmalla. Teksti on harvinaista herkkua. Positiiviset tutkimustulokset ovat yhtä väkeviä kuin homeopaattisten valmisteiden kemialliset ominaisuudet. Samuel Hahnemannin kehittämien ideoiden suosio on selitetty hyvin. 1700-luvun lääkärit tekivät enemmän vahinkoa potilaille kuin taudit. Suonta auki, oksennusta ja ripulia aiheuttavia pakkosyötettiin. Eikä hygieniasta ollut tietoa, sillä bakteereita ei nähty. Epidemologia ja lääketieteellinen tutkimus hoitojen tehosta oli vasta alkamassa. Tässä alkeellisessa aikakaudessa Samuel laati homeopatian perusteet. Kun lääkeaineena oli myrkkyä, niin tietenkin se aiheutti oireilua. Hahnemann laimensi lääkettä, joten haitalliset oireet häipyivät. Hahnemann ei kuitenkaan tehnyt kokeistaan loogista johtopäätöstä: aine ei auta, vaan tekee potilaan sairaammaksi.

Atomien rakenteen ja kemian perusteiden paljastuttua homeopatian toimintamekanismi on jäänyt pseudotieteen rajamaille. On kiva nähdä minkälaisia vastineita homeopaatit kirjoittavat Hesariin. Kuin ennakoivana lisäyksenä "toimittaja on Ison Lääketeollisuuden kätyri!" huudoille Björkholm on myös kirjoittanut pienen kolumnin, jossa mainitaan lääketeollisuuden seikkailut pörssimaailmassa. Voiton tavoittelu ja osakeomistajien miellyttäminen ovat luoneet vähemmän mairittelevan lääkekehityksen, jossa parannettavia oireita keksitään tyhjästä. Uusia pillereitä markkinoidaan suoraa ihmisille, jotka eivät välttämättä tiedä "tarvitsevansa" niitä.

Uusin Skeptikko-lehti taas paljastaa miten suomalaiset homeopaatit antavat erilaiset ohjeet samojen oireiden hoitoon.

Skeptikko-lehti testasi kolmessa kaupungissa, mitä ”lääkettä” homeopatiakaupat tarjoavat samaan vaivaan. Entä miten homeopatian toimintaperiaate selitetään?

Tehtävä oli seuraava. Skeptikko-lehden edustajat menevät homeopatiaputiikkiin Turussa, Helsingissä ja Tampereella ja pyytävät lääkitystä pahaan koivuallergiaan. Lisäksi he kysyvät, miten homeopatia toimii. Oletus oli, että vastauksista löytyy selviä ristiriitaisuuksia.


Mitä mahtoi tapahtua?

Testin oletus oli, että homeopatiakauppiaat puhuvat ristiin. Näin kävi. Tulos tuskin liikuttaa homeopaatteja, koska heillä on tähän selitys aina valmiina. Kuten Tampereella kuultiin, homeopatia on lääkintätaito, jossa potilaan subjektiivinen kokemus ohjaa oikean lääkeaineen luokse. Viidelle astmapotilaalle voidaan jokaiselle määrätä eri lääkkeet. Samalla periaatteella mille tahansa potilaalle voidaan määrätä mitä tahansa ”lääkkeitä”, ja homeopaatti on silti aina oikeassa.

8 comments:

Sähis said...

Hienoa, että näinkin tunnettu asia saadaan lehteen asti painettua. Loistavaa.

Anonymous said...

Kommenttina vielä tuohon homeopaattiseen "itsemurhayritykseen". Homeopaatit ovat väärässä, kun kuvittelevat ettei homeopaattisiin lääkkeisiin voi kuolla. Jos äärimmilleen laimennettuja homeopaattisia litkuja (eli puhdasta vettä) nauttii litratolkulla, voi seurauksena olla vesimyrkytys ja kuolema.

http://www2.hs.fi/extrat/teemasivut/tiedeluonto/alkuaineet/11.html

Anonymous said...

itte oikein innostuin ku törmäsin tohon hesarin juttuun ja harmittelin etten päässy Hakaniemen itsemurhayritykseen mukaan, tuskin maltan odottaa sitä älämölöä mikä tästä varmaan nousee.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

En usko että homeopaatit mitään vaikeuksia kohtaa. Hyökkääminenhän vain lisää kiinnostusta.

Nyt he voivat näyttää sen "vainotun puolensa", ja muistuttaa salaliitosta. Eihän turhuutta vastaan tarvitsisi taistella, pelolle on syy. Syy on "homeopatia toimii" ja "lääketeollisuus tunnustaa menneisyyden synnit, ei lopeta niitä ja jatkaa niitä yhä mutta pesee tunnustamisella kätensä."

Tämä ajattelutyyppi suhtautuu näin. Ja hei, heidän asiakaansa ajattelevat suunnilleen samalla tavalla. Heille se edustaa antisensuuria, avomielisyyttä. Kritisointi nähdään "kylmänä, tylsän tieteellisenä ja suljettusilmäiseltä".

Jos et ennen tempausta ollut kuullut tai välittänyt homeopatiasta, nyt tiedät. Jos minulta kysytään mitä kampanja oli, vastaan "mainosta". Ja ilmeisesti sitä jouduttiin ostamaan ne putelit joilla "itsemurhaa" yritettiin. Joku homeopaatti kääri fyffet naureskellen taskuun. Tai teki sen kiukusta puhkuen, mutta kääri silti.

Sähis said...

Tuomo:
Tämä ajattelutyyppi suhtautuu näin. Ja hei, heidän asiakaansa ajattelevat suunnilleen samalla tavalla. Heille se edustaa antisensuuria, avomielisyyttä. Kritisointi nähdään "kylmänä, tylsän tieteellisenä ja suljettusilmäiseltä".


Olet Tuomo oikeassa osasta homeopaattien asiakaskunnasta. Erityisesti niistä, jotka ovat kuuluneet homeopatia puolesta puhujiin jo pitkään. Olen kuitenkin ihan kahvipöytäkeskusteluissa törmännyt useisiin ihmisiin, jotka on kyllä homeopaattisia tuotteita ostaneet, mutta heille ei ollut oikein selvää mistä homeopatiassa oli oikein kyse. Tähän porukkaan ja niihin, jotka homeopatiaa ei vielä ole kokeillut, on kyseisellä tempauksella varmasti meidän näkökulmasta positiivinen vaikutus.

Nyt ainakin isompi osa ihmisistä on hieman tietoisempia homeopatian periaatteista, ennen kuin he lähtevät lumelääkkeiden helposti harhauttavaan maailmaan.

Todellisiin homeopatian faneihin tällä ei varmaan ole mitään vaikutusta. Tai pahimmassa tapauksessa tämä vain vahvistaa heidän uskoaan. Tunnen näitäkin pari. Mutta se, ettei näihin järki puhe tehoa, ei tarkoita etteikö se muilla toimisi.

Tämä oli yhtä paljon mainosta kuin tietoiskut yleensä. vrt. kännissä olet ääliö -mainoksia.

Paholaisen Asianajaja said...

http://www.hs.fi/fingerpori/1135257621504

Anonymous said...

Taitavat olla skeptikotkin pulassa Suomessa: http://paranormaaliblogi.net/index.php/2010/06/14/kritiikkia-james-randista-ja-skepsiksesta/

Ainakin syntyneestä kohusta päätellen.

Paholaisen Asianajaja said...

Ooo-lala. Bloggaamisen arvoista tekstiä. Tattista, anonyymi.