7.6.10

Täysikuu ja ihmissusien epäloogisuusVinkki: älä aloita nyrkkitappelua ihmissuden kanssa. Varsinkin jos näyttelet sivuroolia. Dog Soldiers-elokuvasta.

Katselin tänään erittäin laadukasta kauhudraamaa. Brittiläisessä Being Human-sarjassa seurataan vampyyrin, ihmissuden ja aaveen yhteiseloa pienessä kämpässä Bristolissa. Kauhufantasiaa seuratessa en tietenkään pidä rationaalisia soluja päällä. Mutta kuitenkin joskus tarinan sisäisen logiikka iskee pahasti päin kasvoja. Being Human oli siitä hyvä (katsoin molemmat kaudet melkein putkeen), ettei vastaavaa naamapalmuilua tapahtunut. Draaman ja kuoleman keskellä pidettiin huoli ettei katsoja ihmettele vampyyrien selviytymistä auringonvalossa (eivät kimaltele!).

Kuitenkin 2-kauden loppupuolella tuli ilmi eräs satumaailman sisäinen epäloogisuus. Se liittyi ihmissusiin. Perinteiseen tyyliin lykantropia tarttuu, kun karvaturri raapaisee ihmistä ja hän jää henkiin. Metamorfoosi sudeksi on siis infektiotauti. Samoin sisäinen peto tulee pinnalle vain täydenkuun aikana. Muuttumista ei laukaise Kuun näkeminen, kuten Van Helsingissä tapahtui. Se tunnetaan seinien läpi. Joukko tiedemiehiä yrittää parantaa tätä kuuhulluutta. Ihmissudelle selitetään miten hoito toimii. He ovat käyttäneet painekammiota kumoamaan Kuun vaikutuksia. Akateemisen koulutuksen saanut mies selittää, että vuorovesistä tuttu vaikutus laukaisee myös lykantropian. Painetta muuttamalla kumotaan Kuun vetovoima. Tässä kohtaa huokaisin. Jos et keksi miksi, niin pohdi asiaa hetisen verran.

Äsken keksin miksi vastaavalla logiikalla toimiva lykantropia olisi erittäin epävarmaa. Jos Kuun painovoima riittää laukaisemaan muutoksen, niin kaikki samalla voimakkuudella vaikuttavat painovoiman vaihtelut riittäisivät muuttamaan ihmissuden. Tarpeeksi ylipainoinen ihminen ihmissuden ihmismuodon lähistöllä riittäisi laukaisemaan verenhimoisen pedon ilmestymisen. Mikä olisikin kätevää, sillä ravintoa olisi heti vieressä valmiina.

Tämän takia ohjelman ihmissusimaailma onkin lopulta pelkkää magiaa.

Siinä missä Maikkarilla pyörivä Moonlight jäi yhden jakson katseluksi, niin Being Human-sarjaa voin kuitenkin suositella erikoisten sarjojen ystäville.

4 comments:

Anonymous said...

Et muuten nyt ajatellut asiaa yhtään loppuun asti. Maapallo on vapaassa putoamisliikkeessä, ja siksvarten kuun painovoima ei ole ensinkään havaittavissa. Vuorovedet eivät tule kuun painovoimasta vaan kuun painovoiman gradientista, ja niiden havaitsemiseen tarvitaan jotain isoa, kuten valtameri. Ihmissusi on liian pieni eikä voi millään havaita täysikuuta vuorovesivoiman perusteella.

Paholaisen Asianajaja said...

Mutku tutkijat käyttävät sanaa "gravity" puhuessaan Kuusta.

Skiriki said...

Ai tää ei ollutkaan siitä "Twilight keksi ihmissudet ja te turmelette sen hienon idean"-kirjeestä.

Tässä, olkaa hyvä.

Aqua Fortis said...

Hohoho, kuulostaa kerrankin hyvältä paranormaali-sarjalta.

Voisihan tuota vilkaista :)