16.6.10

Voodoo Science

Voodoo Science: The road from foolishness to fraud, kirjoittanut Robert Park.

Voodootiede tarkoittaa sellaista tutkimusta, jossa ei enää noudateta tieteellistä metodia. Tutkijat eivät osaa varoa omia ennakkoluuloja. Väärinkäsitys tai jokin huomaamaton virhe tuottaa ilahduttavan tuloksen, mutta sen merkitys tajutaan liian myöhään. Tutkija kokee sanojen perumisen liian vaikeaksi. Keksitään loputon lista selityksiä, joilla hyvältä vaikuttanut löytö pidetään hengissä. Virhe muuttuu petokseksi.

Park käy läpi median suosiossa olleita tiedeuutisia, jotka eivät oikeastaan olleetkaan tiedettä. Ikiliikkujien itseoppineet keksijät asetetaan ohjelmissa samalle tasolle fysiikan professorien kanssa. Televisiokanavat haluavat viihdyttää uutisilla. Opettaminen jääköön koulujen vastuulle. Poliitikot tekevät miljoonien dollarien arvoisia päätöksiä tutkimusrahoituksesta, vaikka fysiikan lait olisivat ristiriidassa tutkimuskohteiden kanssa. Kun päätökset päätyvät huuhaan vastaiseksi, niin se tapahtuu lakitoimistojen eturistiriitojen takia, eikä tieteellisten perustelun kautta. Kun ikiliikkujaa myyvän helppoheikin todetaan kokeissa myyvän toimimatonta laitetta, niin parin vuoden päästä häntä haastatellaan jälleen kehuvaan tyyliin televisiossa.

Vuonna 1989 kylmäfuusion tapetille nostaneet tutkijapari Martin Fleischmann ja Stanley Pons pitivät ensin tiedotustilaisuuden Utahin yliopistolla, sitten muut tutkijat saivat kuulla mitä ja miten he olivat tutkineet asiaa. Perin outo tapa julkaista tieteellistä tutkimusta, mutta muut laboratoriot halusivat toistaa tulokset. Viikkojen aikana tuli ilmi, ettei ylimääräistä lämpöä mitattu yhtä varmasti kuin Fleischmann ja Pons olivat havainneet. Tulosten toistamista odotellessa Utahin yliopisto oli vauhdissa toisella rintamalla. Osavaltio haki miljoonien dollarien rahoitusta, jota olikin tulossa kun kongressiedustajat himoitsivat rajatonta, saasteetonta energiaa. Jos huoneenlämpotilassa saatu reaktio oli totta, niin mittarilukemissa olisi pitänyt olla tietty määrä neutronisäteilyä. Sitä oli kuitenkin havaittu niin pieni määrä, että kokeen tuottama signaali oli hukkumassa taustasäteilyyn. Pons ja Fleishschmann ilmoittivat, että he tekisivät vielä tarkempia mittauksia. Fuusioreaktiossa käytettävä deuterium (jota on lähes loputtomasti merivedessä) muuttuisi lopulta heliumiksi. Siitä jäisi jämiä. Tietyt laitteessa käytettävät palladiumista valmistetut katodit sisältäisivät heliumia. Jos heliumia löytyisi niistä, niin kylmäfuusio olisi asteen lähempänä todellisuutta. Ei olisi väliä miten reaktiossa vapautuva säteily on vaaratonta lämpöä, tai millä periaatteella deuterium vapauttaa energiaa. Lopputuloksena olisi kuitenkin heliumia.

Pons ja Fleischmann tilasivat heliummittauksen suoraan katodien valmistajalta, Johnson-Mathey firmalta. Tuloksien julkaisun piti vaimentaa kriittiset tiedemiehet. Robert Park soitti odotellessa lähes päivittäin Utahin yliopiston tiedottajalle, joka luotti tulosten olevan hyviä. Kun firman tulos vihdoinkin lähetettiin yliopistolle, niin he varasivat tiedotustilaisuuden. Park soitti jälleen tiedottajalle, ja pyysi faksia tuloksista. Hän sai kuulla, että tiedotustilaisuus oli peruttu. Professori Pons oli yllättäen päättänyt julkaista tulokset vertaisarvioidussa lehdessä. Sitten myöhemmin...

Arvaatkin mitä tuloksissa ei löydetty.

Surullisinta taisi olla se, että Pons olisi voinut ennakoida tulevia ongelmia tekemällä yksinkertaisen kontrollikokeen. Neutronisäteilyn tarkka mittaaminen oli vaativa tehtävä. Hän olisi voinut varmistaa, että mittareissa havaittu säteily todellakin tulee fuusioreaktiosta, jos raskaan veden sijasta koeputkessa olisi tavallista vettä. Kraanaveden käyttö ja mittareissa värähtelevä havaittava ylimääräinen neutronisäteily olisivat mahdoton yhtälö. Vedessä ei olisi neutroneja joita havaittaisiin säteilyssä. Mutta Pons ei tehnyt yksinkertaista kontrollia viiden vuoden aikana. Asia tuli ilmi eräässä tiedotustilaisuudessa, kun fyysikko Harold Furth kysyi mitä tapahtui kun laitteessa käytetään tavallista vettä. Pons ei osannut vastata, mutta totesi sen olevan erittäin hyvä koe. Vuoropuhelua seuranneet toimittajat eivät ymmärtäneet miten suuresta asiasta oli kyse. Furth nähtiin vain närkästyneenä tiedemiehenä. Lehdissä kirjoitettiin kemistien ja fyysikoiden välisestä sodasta.

Pari päivää myöhemmin toimittaja kysyi Ponsilta miten vesikoe onnistui.

Arvaatkin miten koe onnistui tavallisella vedellä.

Ymmärrettävistä syistä Park on kokenut ilmiöiden seuraamisen tuskastuttavaksi. Voodoo Science on tarkoitettu helppotajuiseksi kirjaksi, jossa kylmäfuusion, magneettiterapia, homeopatian ja avaruusasemien (!) perustelut laitetaan kriittisen suurennuslasin alle.

Park laati listan, jonka avulla tavallinen pulliainen voi havaita voodoolta haiskahtavan tieteen:

1) Tutkijat esittävät väitteensä suoraan tiedotusvälineille. Peer-review ohitetaan.

2) Tutkijat väittävät, että heidän löytöä pyritään salaamaan salaliitolla.

3) Väitetty havainto on niin heikko, että sitä on vaikea erottaa taustainformaatiosta. Lisätutkimus ei lisää signaalia.

4) Tukea haetaan anekdooteista.

5) Muinaiset perinteet sovitetaan tukemaan uutta väitettä.

6) Tutkijat työskentelevät eristyksissä valtavirran tiedeyhteisöstä.

7) Löytö vaatisi luonnonlakien perusteellisia muutoksia.

Median halu mainostaa huuhaatyyppejä on melkein ymmärrettävä. Yhdysvalloissa on valloilla sellainen mieliala, jossa altavastaaja on sankari. Itseoppinut mekaanikko rakentaa laitteen joka tuottaa enemmän energiaa kuin se kuluttaa. Tiedeyhteisön ylimieliset tiedemiehet haluavat vain suojella työpaikkaansa, aivan kuten energiayhtiöt haluavat varmistaa tuottonsa. Siksi ikiliikkujien keksijöille nauretaan. Mutta entä jos mekaanikot ovatkin oikeassa? Energiakriisin ratkaisu autotallissa rakennetuilla laitteilla. Ehkä se on riskisijoituksen arvoista? Tarinat luovat toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Samalla toiveajattelulla jaetaan rahoitusta mitä erikoisimpiin ideoihin. Sijoitus on pieni (vain pari miljoonaa dollaria), mutta jos painovoiman kumoaminen/ikiliikkuja/röntgenlaser avaruudessa/telepatia/veden muisti on totta, niin tuotot ovat tähtitieteelliset. Pascalin vedonlyönti toimii myös järjestäytyneen uskonnon ulkopuolella.

Tässä SkyNewsin versio tyypillisestä ikiliikkujan uutisoinnista.


Zero Point Energy Machine That Works - Shocking Footage! - Watch today’s top amazing videos here

Voodootieteen lukee nopeasti läpi, sillä kaikki olennainen on vain reilun 200 sivun takana.

1 comment:

Skiriki said...

Aiheeseen tavallaan liittyen. Erittäin masentavaa luettavaa.

...ja mikähän hitto on CAPTCHAn tarjoama "minkleri"? ;)