7.6.10

Joukkoitsemurhaa Helsingissä

Tammikuussa brittiläiset skeptikot yrittivät tehdä itsemurhan nielaisemalla purkillisen homeopaattisia pillereitä. Tempaus oli niin hurja ja pelottava, etten uskalla ottaa selvää kuinka moni heistä kuoli. Keskiviikkona Suomen Skepsis ry:n jäsenistössä on uhkarohkeita kokelaita. He aikovat toistaa yliannostuskampanjan.

Suomen Skepsis ry:n aktiivit tempaisevat keskiviikkona Helsingissä iloisen joukkoitsemurhayrityksen merkeissä. Hakaniemen torilla aiotaan napata porukalla yliannos homeopaattisia lääkkeitä.


Skepsis ry:n puheenjohtaja Pertti Laine yrittää viedä huomion pois skepsiläisten lähenevästä kuolemasta osoittamalla sormellaan homeopaattien suuntaan:

On eettisesti väärin ja edesvastuutonta myydä apteekeissa sokeripillereitä ihmisille, jotka ovat oikeasti sairaita. Homeopatia toimii yhtä hyvin kuin lumelääke, Skepsis ry:n puheenjohtaja Pertti Laine kritisoi.


Aikataulua tarkastellessa huomaan, että kerkiän seuraamaan tempausta. Ehkä jopa uskallan ottaa yliannostuksen. Randin luennolla voimme pitää hiljaisen hetken kuolleiden skeptikoiden muistolle.

3 comments:

Maria said...

Randin luennolla törmäillään! ^^

Btw, voisit ehkä tehdä kivan asiallisen postauksen uudesta trendivillityksestä, jota markkinoidaan joillakin kuntosaleilla ja naistenlehdissä ja sittemmin jopa blogeissa, nimittäin infrapunasaunat.

Kysehän on siis ihan tavallisesta, n. 40 asteen saunasta, mutta usein tähän liitetyt väitteet ovat ihan ufoja. Infrapunasäteilystä eli lämpösäteilystä on esim. väännetty "rasvakudosta ihon alta sulattava" -säteilymuoto ja ties mitä muita hämäriä ominaisuuksia ja mukamas tieteellisiä todisteita tähän on (mihinkään ei tietenkään viitata) ja saatu ainakin jotkut vakuutettua siitä, että kannattaa maksaa päästäkseen istumaan erityisesti alilämmitettyyn saunaan, ja että siellä jotenkin pudottaa eri tavalla painoaan kuin tavallisessa saunassa, jossa sielläkin kyse on lähinnä hikoilusta ja jostain aika epädramaattisesta termoilutoiminnasta ihmiskehossa. >_< Ylipäätään ihmisiä pyritään vakuuttamaan siitä, että kyse on jostain muusta kuin tavanomaisesta saunasta (ja ilmeisesti että infrapuna olisi jotain muuta kuin lämpösäteilyä), jonka voi senkin ihan itse lämmittää niin kylmäksi kuin haluaa. Voisi sitten aina kivasti viitata tällaiseen kriittisiä tekstejä tuottavaan lähteeseen, joka tarjoaa faktat. ;P

Tse esim.
http://www.gym99.fi/infrapunasauna
http://www.infrapunasauna.fi/health.htm
http://www.harvia.fi/products?lang=fi&gid=913
https://www.kokkola.fi/liikunta/uintikeskus_vesiveijari/infrapunasauna/fi_FI/infrapunasauna/

Toki on myös mahdollista, että olen vain väärässä.. ;P

Sähis said...

Hakkasin päätäni seinään tuon infrasaunajutun kanssa jokin aika sitten, kun tuttuni ilmoitti harkitsevansa sellaisen ostoa.

Selailin kaiken näköisiä mainoslehtisiä ja yritin löytää niiden väittelle jotain todisteita. Ainoa todiste mitä laihdutukseen löysin oli jossain päin USAa tehty tutkimus, jonka mukaan tietyn grammamäärän hikoilu kuluttaa tietyn määrän energiaa. Tulokset oli kuitenkin vähintään epäilyttäviä, koska ilmeisesti pelkkä raskas hikoilu näytti kuluttavan sen mukaan tunnissa saman verran (taisi olla noin 500 kcal) kuin tehokas kuntoilu esimerkiksi kuntopyörällä (jossa hikoilee myös todella paljon). Tätä tutkimusta en enää heti löytänyt.

Lämpöhoitoja mukaan lukien infrapunahoitoja on ilmeisesti olemassa mm. reumaan ja allergioihin, mutta siitäkin on mystiikka ja ihmeelliset aallonpituudet kaukana. Tästä oli maininta ainakin aamulehdessä (linkki alla).
http://www.aamulehti.fi/teema/terveys/infrapunasaunan-hiki-kuskaa-elimistosta-ulos-kuona-aineita/130799

Luulen, että tähän saunamalliin liittyvissä väitteissä on pieniä totuuden jyviä, mitkä on kasvanut markkinoijien käsissä valtaviksi.

Tuttuni aikoinaan hankki kyseisen saunan, kun sai halvalla käytettynä, ja oli alkuun ainakin tyytyväinen ostokseensa. Alun innostuksen jälkeen käyttö on käsittääkseni vähentynyt paljon niin kuin käy kaikilla useimpien ihmelaitteiden kanssa.

Infrasaunan huuhaaksi lyttääminen olisikin isompi homma, jos haluaa ikään kuin varmistaa, ettei mainosväittelille löydy tukea. Ehkä pitäisi pyytää jotain tuotteen markkinoijaa todistamaan tuotteensa huuhaattomaksi.

Paholaisen Asianajaja said...

Maria, Infrapunasauna on aivan uusi juttu minulle. Tutustun siihen vielä tämän viikon aikana.

BTW, näin sinut luennolla, mutta tyypilliseen tapaan en saanut aikaiseksi puhekontaktia yleisömassan joukossa.

Näin kuitenkin että napsit lopussa hyviä lähikuvia Randista.