20.12.10

Jouluton joulu vai pakanallinen joulu vai uskomaton jouluHesari
ja Ilta-Sanomat ovat pohtineet yhteisesti miten Suomessa pitäisi viettää joulua. Ilta-Sanomat kutsuu pohdiskelua "Taisteluksi joulusta!" Koulujen jouluperinteet ovat muutostuulten puhurissa. Jos erehtyy lukemaan uutisten kommentteja, niin näyttäisi siltä kuin maahanmuuttaja "ählämit" ja "rättipäät" ovat repineet Kristukset pois kirkoista. Ihmettelyä riittää siitä miksi Aitojen Suomalaisten täytyy luopua rakkaista perinteistä ulkopuolisten takia. "Maassa maan tavalla tai maasta pois." En millään keksi mistä nämä valitukset kumpuavat (en lue maahanmuuttokinasteluja), sillä näkemäni vaatimukset koulujen uskonnottomuudesta ovat tulleet kautta rintamalinjan ihan perisuomalaisten ja valkoihoisten suista. Joten maan tapoja toitottavat ovat ajamassa suomalaisia ateisteja pois Suomesta. Jopa kristillisdemokraatti Päivi Räsänen on havainnoinut tämän ilmiön. Ilta-Sanomissa (18.12.10) Räsänen huomauttaa, että Suomen kulttuuria tuhoavat pienet ateismiryhmät, jotka tulkitsevat väärin uskonnonvapauslakia. Maahanmuuttajien kodeista ei ole tullut vaatimuksia perinteiden poistamisesta.

Jouluperinteisiin kouluissa kuuluu mm. Enkeli taivaan-virsi. Jumalaa, Jeesusta, enkeleitä ja syntien sovittamista. Uskonnollinen sisältö ei kuitenkaan haittaa minua. En muista sitä ollenkaan, mutta olen kaikella todennäköisyydellä joskus hoilannut tuota virttä koulussa. Uskonnottomuuteni selvisi läpi peruskoulun. Aivan kuten se kesti Raamatun läpilukemisen. Ja kaikkea muuta kuin vakaumuksettoman uskonnonopetuksen (sain opelta kirjan saatananpalvonnan vaaroista). Virret ja tarinat seimistä merkitsevät kristityille jotain aivan muuta kuin minulle.

En koe kansalaisidentiteettini kaikkoa pois vain sen takia, että en ota kristittyjen joulusanomaa totena. Kyseinen uskonnollinen kulttuuriperintö on muille tärkeää, eikä se häirinnyt minua tippaakaan. Puheet Jeesuksesta olivat pakkopullaa (ilman rusinoita), mutta niin oli moni muukin asia koulussa.

Tietenkin voitaisiin kinastella siitä kuuluuko uskonnollinen ylistys kansakunnan kouluihin. Kuitenkin mietin miksi kansakunta on päätynyt tähän uskonnolliseen tilaan. Tapakristillisyys on normi, eikä avoimesti ateisteina eläviä kauhistella ainakaan päin kasvoja. Fundamentalistikristityt aiheuttavat hihittelyä tai vaivaantunutta hiljaisuutta.

Onneksi uskallan suomalaisena ateistina mennä sentään puhtain mielin ja likaisin kehoin joulusaunaan. Se on sentään vanhempi perinne kuin kristillinen joulu. Onhan vuoden pimeimmän ajan vaihtuminen valoisampaan suuntaan myös kristinuskoa vanhempi juhlatapaus kansojen kalentereissa. Miksi minun edes pitäisi hakea perusteluja joulun viettämiselle perinteistä? Vuoden päätös ja rauhoittuminen rakkaiden ihmisten seurassa riittää minulle. Jos jotkut tarvitsevat jouluun Jeesusta ei se ole minulta pois. Jos jotkut eivät halua viettää joulua, niin sekään ei ole minulta pois.

Helsingin sanomat järjesti aiheesta oikein virallisen gallupin. Tulos:Tuosta voidaan vain päätellä, että jotkut juhlivat Sol Invictuksen ja saturnalian päälle asetettua Jeesuksen syntymäpäivää. Toiset eivät. Lähes kaikki ottavat mukaan tonttuja ja Korvatunturin. So what. Joulujuhla on kristityille kristillinen joulujuhla. Tätä faktaa tuskin kukaan on kieltämässä. Useimmilta ongelmatilanteilta vältytään, kun ei ajatella joulun olevan vain yhden ainoan leirin yksinomaisuutta.

Herrasmies Matela vinkkasi seuraavanlaisen näkemyksen pariin: Uskonnoton joulujuhla.

14 comments:

Maria said...

En tajua miksi edes asiasta keskustelu on niin hirveä punainen vaate kristityille. En myöskään näe miksi kouluissa ei voitaisi hakea sellaisia juhlinnanmuotoja, joihin kaikki voisivat osallistua yhteiiiseti hyvillä mielin uskontokuntaan tai uskonnottomuuteen katsomatta - olkoot se sitten vaikka monikulttuurillinen sekasikiö eri uskontojen ja kulttuurien tapoja juhlia! Sitähän se eniveis on nytkin - sekoitus pakanallisuutta ja kriistillisyyttä. Siitä pakanallisuudesta vaan halutaan vaieta kaikki kuoliaaksi. Ikäänkuin joulukinkku ja joulupukki olisivat jotain muuta kuin epäkristilliseen jouluun kuuluvia asioita.

Tomi said...

Maria, koska sellainen juhla "tuhoaa" suomalaiset perinteet.

Tässä keskustelussa oli kyse pitäisikö koulun joulujuhlista kristilliset elementit vai ei.

Kuten varmaan suurinta osaa ateisteista, ei minua koulun juhlien kristilliset elementit pahemmin häiritse.
Toinen kysymys on pitäisikö uskntojen edes kuulua kouluun.

Luulen, että keskustelussa ei ole niinkään kyse suomalaisten perinteestä (ainakin suurimman osan mielestä), vaan ihmiset haluavat vastustaa pelottavien muslimien vaikutusta.

Anonymous said...

PA: "Uskonnollinen sisältö ei kuitenkaan haittaa minua."

Minusta on väärin esittää kompromissia tai yrittää lieventää muiden näkemyksiä sanomalla että ei asia minuakaan haittaa. Muiden puolesta ei voi päättää, kokevatko he jonkin asian haitaksi vai ei.

Itse kohua herättänyt "keskustelu" on lähinnä surkuhupaista (esim. Hesarin raati). Ateistit ja uskonnottomat ovat kuulemma väärässä siksi, että he eivät pidä kristillistä joulua samanlaisessa arvossa kuin muut suomalaiset. On myöskin kuulemma fasismia esittää vaatimuksia, että koulun joulujuhlan pitäisi olla neutraali uskontojen suhteen. Fasismia on siis se, että vähemmistö vaatii enemmistöltä tasa-arvoista kohtelua. Jii-haa!

Fasistihomot saanevat kohta tasa-arvoisen aseman, mutta koskakohan aika koittaa fasistiateisteille?

Anonymous said...

Vielä sanottavaa.

Minusta on ylipäätään väärin se, että uskonnottomat vanhemmat joutuvat asemaan, jossa heidän on joko vakaumuksensa vastaisesti laitettava lapsensa samaan kouluopetukseen kuin kai kaikki muutkin, tai pyydettävä että koulu järjestää muuta toimintaa uskonnollisen opetuksen ja tilaisuuksien ajaksi.

On epäreilua, että uskonnottomat joutuvat valitsemaan ryhmästä eristämisen ja vakaumuksensa välillä. Joissakin tapauksissa tämä valinta ei ole edes mahdollinen, vaan lapsen on käytännössä pakko osallistua uskonnollisiin "riitteihin", kuten esim. päiväkodin ruokarukoukseen.

Tomi said...

Ano, kaiketi kyse on sortamis- ja alistamismentaliteetista. Jos ei sopeudu enemmistön tahtoon, niin saa kärsiä.

Skiriki said...

AAAAAAAAAAAAAAAAAARGH!

Eiiiii! Miksi media on tuonut jenkeistä tuon ääliömäisimmän "War on Christmas"-idean?

(Miten muuten kävi siinä "ateistin joulu" kirja-arvonnan suhteen?)

Paholaisen Asianajaja said...

Ai perkule! Arvonta unohtui täysin. Sairaslomalaisen kuumehoureilu esti tuon suorittamisen. Teen sen illalla töiden jälkeen.

Paholaisen Asianajaja said...

Tilanne tänään eräässä koulussa Helsingissä. ET-luokka ja maahanmuuttajien ryhmä jäävät kouluun askartelemaan, kun muut lähtevät joukolla kirkkoon. Kouluun jääneille ei järjestetä juhlavaa ohjelmaa.

Joku tässä mättää.

Mikko Olavi said...

Ohhoh, oon nyt melkein sukua julkkikselle. =)

Maria said...

Tomi, höpsänpöpsän, perinteet ovat luonteeltaan muuttuvaisia, ja jo nyt joulu on erilainen kuin vaikka 100 vuotta sitten. Kattoo vaan tätä kaupallisuutta, joka on tuonut perinteisiin oman lisänsä. -.-

Minua muuten ovat kristillisyyden ilmaisut koulussa haitanneet siitä asti, kun tajusin olevani noin 14-15-vuotiaana ateisti, ja aloin saada vihiä kirkon kaksinaamaisesta ja kyseenalaisesta luonteesta. Aamunavauksista, joissa julistettiin ateismin pahuutta jumalanpalveluksiin ja virsiin ja jouluevankeliumeihin. Aina pitää antaa tilaa kristinuskolle, mutta ei kristinuskonnottomuudelle.

Koulussakaan ei puhuttu sanaakaan siitä, että joulussa on itse asiassa valtavasti pakanallisia vaikutteita, lähes kaikki tuntemamme perinteet ovat olleet olemassa jo ennen kristinuskon kaappaustoimia - tästä kielii myös se, että taas tänäänkin törmäsin keskustelijaan, joka ei tajunnut nykymuotoisen joulun olevan yhdistelmä lukemattomia pakanavaikutteita ja sitten sitä hallelujaata. Kysyi minulta vieläpä, että no kuinkas monella suomalaisella nyt on sitten mitään kosketusta keskiajalla viimeksi vietettyihin pakanaperinteisiin :DDD.

Tuntuu epärehelliseltä ja epäreilulta se, että annetaan ihmisten olla siinä uskossa, että kaikkihan tää on ihan vaan kiitos kristinuskon, ja tuolla jossain nuo ateistit ja muslimiit ovat nyt yhtäkkiä saaneet päähänsä nykypäivänä, että jotain epäkristillistäkin joulua vois ehkä mahdollisesti olla. ;o

Paholaisen Asianajaja said...

Ilta-sanomien uutiskeskustelua:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/N%C3%A4m%C3%A4%20helsinkil%C3%A4iskoulut%20luopuivat%20uskonnosta%20joulujuhlissaan%20-%20katso%20lista!/art-1288357611226.html#comments-anchor

Jim van Beam said...

Jep, tämähän on vanha kunnon War on Christmas. Harmi, että meillä ei ole täällä Suomessa Jon Stewart:ia, joka pilkkaisi näitä kauhistelijoita. Jos kerran jätetään enkeli taivaan laulamatta koulun joulujuhlassa, niin kyllä se on monelle lähestulkoon maailmanloppu. Iltapaska on näköjään jo alkanut tehdä listoja kaikista niistä kouluista, jotka ovat jättäneet "perinteisen joulujuhlan" pitämättä. Itseäni ei voisi tätä postausta enempää kiinnostaa.

Anonymous said...

Onneksi kukaan ei sentään ole vaatinut joulun viettämistä ilman viinaa! Joissakin perheissä on tapana esittää aattoillan joulukuvaelma, jossa akka ja lapset ajetaan kirveen kanssa hankeen. Kyllä perinteitä pitää kunnioittaa.

purses said...

En tajua miksi edes asiasta keskustelu on niin hirveä punainen vaate kristityille. En myöskään näe miksi kouluissa ei voitaisi hakea sellaisia juhlinnanmuotoja, joihin kaikki voisivat osallistua yhteiiiseti hyvillä mielin uskontokuntaan tai uskonnottomuuteen katsomatta - olkoot se sitten vaikka monikulttuurillinen sekasikiö eri uskontojen ja kulttuurien tapoja juhlia! Sitähän se eniveis on nytkin - sekoitus pakanallisuutta ja kriistillisyyttä. Siitä pakanallisuudesta vaan halutaan vaieta kaikki kuoliaaksi. Ikäänkuin joulukinkku ja joulupukki olisivat jotain muuta kuin epäkristilliseen jouluun kuuluvia asioita.
buy handbags
kk20101230dd
handbags