12.12.10

Katolisen kirkon pedofiliaskandaalista

Irlannin katolinen kirkko joutui tutkinnan kohteeksi joitain vuosia sitten. Useat lasten hyväksikäyttötapaukset eivät jääneet enää lipastoihin pölyyntymään. Irlannin koululaitos ja kirkkojen päiväkodit saivat vastailla poliisin kyselyihin. Paikalle haluttiin myös vastaajia Vatikaanista. Tutkintaa tehnyt Murphyn komissio ei kuitenkaan saanut vastauksia. He eivät kuitenkaan halunneet ilmaantua Irlantiin. Vatikaanissa oltiin huolestuneita siitä ettei Irlanti ollut suojellut Vatikaania. Irlannin hallitus halusi näyttää tekevänsä yhteistyötä tutkinnan kanssa, sillä valtion koululaitos oli myös suurennuslasin alla.

Wikileaksin julkaisemista tiedoista selviää miten Irlannin diplomaatit väänsivät kättä Vatikaanin edustajien kanssa. Vatikaani taipui julkisiin anteeksipyyntöihin vasta Murphyn raportin julkaisun jälkeen. Anteeksipyyntöjä tulee vielä lisää, sillä Murphyn raportti esitteli vain Dublinin hiippakunnassa esitettyjä hyväksikäyttösyytöksiä. Loput Irlannin hiippakunnista ovat tutkinnan alaisina.

Eikä asiat ole sujuneet rauhallisesti Alankomaissakaan. Viime vuosina yhdeksän piispan historiasta on paljastunut lasten hyväksikäyttöä tai pedofiilipappien suojelua. Tutkintakomitea sai pelkästään viime vuonna hieman alle 2000 ilmoitusta hyväksikäyttöepäilyistä. Se on helvetin paljon. Maassa on paljastunut tuttuja menettelytapoja. Hyväksikäyttöön syyllistyneitä pappeja siirrettiin toisiin seurakuntiin, eikä heidän valvojille kerrottu siirron syitä.

No comments: