12.12.10

Kybersota ja Iso-Sonera valvoo

YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay on ilmaissut huolensa siitä, että yksityisiä yhtiöitä painostetaan vastatoimiin WikiLeaksia vastaan. Yhdysvallat on tehnyt selväksi mm. Visalle, MasterCardille ja PayPal-maksujärjestelmälle ettei niiden pidä tukea terroristijärjestö WikiLeaksia. PayPal myönsi suoraan, että USA:n viranomaiset olivat ottaneet heihin yhteyttä. Pillay muistuttaa, että jos WikiLeaks on syyllistynyt johonkin, niin syytteet pitäisi käydä läpi oikeusjärjestelmien kautta, eikä kulissien takana painostaen. Käynnissä on oikea informaatiosota, sillä MasterCard, Visa ja PayPal ovat joutuneet denial-of-service hyökkäysten kohteeksi.

Vastuussa näistä hyökkäyksistä on epämääräinen joukko krakkereita/hakkereita. Viranomaiset eivät ole aivan voimattomia. Alankomaissa pidätettiin 16-vuotias superrikollinen, joka oli osallistunut järjestäytyneeseen kyberhyökkäykseen MasterCardin ja Visan kotisivuja kohtaan. Teinin tietokone takavarikoitiin. Informaatiosodan kampanjointia käydään nimellä Operation Payback. Operaation jäseniä on kuvailtu Anonymous-nimellä. He haluavat mm. estää korporaatioiden ja hallitusten ylivaltaa internetissä.


Kotimaiset nettinörtit saivat tuta Soneran voiman. Lyhesti: Soneran nettiliittymää käyttävät eivät pääse katsomaan Operation Paybackin sivua. Elisan tai Saunalahden asiakkaat pääsevät. Jos Sonera oikeasti estää tietyn sivun lukemista ilman annettuja perusteluja, eikä kyseessä ole vain satunnainen kämmi heidän palvelimilla, niin Sonera on syyllistynyt tietoliikenteen häirintään. Tästä Sonera-jutusta voi nousta pienen pieni kohu kunhan arkipäivät lähtevät vierimään.

Edit: Sonera ilmoitti, että kyseinen sivusto estettiin vahingossa.

1 comment:

Anonymous said...

...voi vehe, mä saan todennäköisesti kuulla tästä maanantaina kun istun luurin päässä Soneran teknisessä tuessa.

:O :O :O