9.12.10

Näin menetin uskoni ateismiin, osa 4

Ray Comfortin hämmästyttävä mestariteos You Can Lead an Atheist to Evidence but You Can't Make Him Think - Answers to Questions from Angry Skeptics sai levon. Tässä thrillaavassa konkluusiossa pyrin löytämään kirjasta jotain positiivista mainittavaa. Onko kirjassa mitään hyvää? Taisin löytää ainakin yhden tavan kuvailla sitä kehuvalla tavalla. Kirja on erittäin hyvä huono esimerkki. Comfortin sanailussa ei pyritä edes rakentamaan monimutkaisia argumentteja, mutta yksinkertaiset mantrat vakuuttavat vain ne jotka valmiiksi uskovat niihin.

Kun lukijakommenteissa kysytään miten Comfort tietää, että juuri hänen kristinuskonsa on maailman ainoa oikea uskonto, niin naamapalmuiluni oli ankaraa. Comfort toteaa, ettei muilla maailmanuskonnoilla ole Jeesuksen ilmoittamaa pelastussanomaa, joten muut uskonnot eivät voi olla oikeassa. Jos luulet että unohdin mainita jotain olennaista mestarin perustelusta, niin olet väärässä. Vain kristinusko on oikea uskonto, sillä se on ainoa jossa on kristinuskon sanoma. Hindut joutuvat taistelemaan karman kanssa. Muslimit joutuvat suorittamaan palvontamenoja. Mormonit ja jehovan todistajat ovat samalla tavalla tapojensa orjia. Kristinuskossa pelastus saadaan uskolla.

Lopusta löytyi yksi ajattelemisen arvoinen kohta. Jeesuksen uhrilahjaan ei tarvinnut sisältyä kuolemaa. Usein ajatellaan, että Jeesuksen täytyi kuolla, jotta Jumalan operoima pelastussuunnitelmaa saisi toimiluvan. Ei. Comfort huomauttaa, että Jeesus sanoi tehtävän olevan täytetty. Vasta sen jälkeen Hän kuoli ristillä. Eli se suuri uhraus olikin vain ihmisenä eläminen ja loppua edeltävä kärsiminen. Ehkä tämän takia Mel Gibsonin ohjaama Passion of the Christ olikin niin suurta hurmejuhlaa. Ymmärrän hieman paremmin kristinuskon sanomaa, mutta ei se vieläkään vaikuta oleellisella tavalla tarpeelliselta.

Johtopäätöksissään Comfort vetää vertauskuvat esiin. Pohdittavaksi annetaan neljä vaihtoehtoa. Saat ottaa itsellesi yhden näistä:

Alkuperäinen Mona Lisa-maalaus

Avaimet uuteen urheiluautoon

Miljoona dollaria käteistä

Laskuvarjo


Ennen viimeistä päätöstä kannattaa kuulla hieman lisätietoa: Sinun täytyy pian hypätä ulos lentokoneesta. Nyt valinta on varmasti helpompi tehdä.

Seuraavaksi Ray Comfort listaa neljä maailman pääuskontoa:

Hindulaisuus

Buddhalaisuus

Islam

Kristinusko


Minkä valitset? Siinä missä tieto painovoimasta helpotti valitsemista laskuvarjon edessä, niin tieto moraalilaista helpottaa oikean uskonnon valitsemista. Arvaa neljä kertaa minkä uskonto on Comfortin perusteluissa ainoa pelastava uskonto.

Opus on täynnä tunteisiin vetoamista. Perustelut Jumalan olemassaololle on (kuulemma) tarkoituksella jätetty pois. Miehellä ei ole taitoa, mutta sitäkin enemmän intoa. Kaikesta huolimatta Comfort onnistuu välittämään yhden sanoman lukijalle. Comfort on ihan aikuisten oikeasti huolissaan muiden pelastumisesta. Siksi hän käyttää niin paljon aikaa käännytystyöhön, vaikka tekeekin sitä (kiltisti sanottuna) omalla tyylillään. Saarnaamalla voisi rikastua. TV-evankelistoihin verrattuna Comfort on köyhä kirkonrotta.

Plus opin, että katolilaisuus ei ole kristinuskoa.

Olen vieläkin ateisti. Tuntuu taivaalliselta päästä eroon tästä kirjasta. Tietenkin Ray-fanit näkevät minussa vain vihaisen ja katkeran ateistin, joka ei kestänyt kirjan sisältämää totuutta.

5 comments:

Tomi said...

PA miten ihmeessä olet voinut pysyä ateistina noin syvällisten ja loogisesti pätevien perustelujen tulvassa ?

Paholaisen Asianajaja said...

Se taitaa olla ihme.

Jim van Beam said...

Täytyy myöntää, että Comfortin logiikka on varsin aukotonta. Kun sitä ei ole, niin eihän siinä voi olla aukkojakaan.

totuuden torvi said...

PA:n jutut ovat vain katkeraa saivartelua suurien totuuksien edessä. Kun maalataan isolla pensselillä, ei voida takertua pikkuasioihin. Tärkeintä on liike, että mennään eteenpäin eikä meinata, niin saadaan mahtavia asioita aikaan. Ei ateistien turhanpäiväinen näpertely voi johtaa yhtään mihinkään. Uskova ei voi jäädä tuleen pohtimaan...

Paholaisen Asianajaja said...

http://www.youtube.com/watch?v=06HGc_jb6tk

Tuossa videossa on kiteytettynä Comfortin pääargumentti.