12.12.10

Uskonnollista syrjintää Kentuckyn yliopistossa

Kristitty tähtitieteilijä on pulassa. Kentuckyn yliopisto ei suostunut palkkaamaan professori Martin Gaskellia observatorion johtajaksi vuonna 2007. Työnantaja otti huomioon päätöksessä professorin uskonnon. Gaskell ja hänen puolustuksensa huomauttavat, ettei niin saisi tehdä. Gaskell oli listan kärjessä, kunnes hänen uskonnolliset ajatukset nostettiin esiin. Hänen syntinsä oli evoluutioteorian epäily. Teistisenä kristittynä Gaskell ei hylkää sitä kokonaan, vaan näkee teoriassa puutteita. Hän suosittelee evoluutiokritiikkiin tutustumista, varsinkin älykkääseen suunnitteluun (eli evoluutiokritiikkiin) perustuvien tekstien lukemista.

Yliopisto myönsi, että professorin evoluutiopuheet vaikuttivat päätökseen, mutta se ei ollut uskonnollista syrjintää. Pelkästään pätevästä luonnontieteestä huolehtelemisesta. Päätöksen tehnyt komitea pohti Gaskellin julkisia lausuntoja ja kotisivulle laitettuja tekstejä. Palkkauspäätös oli tärkeä yliopistolle sen takia, että lähellä sijaitsee kuuluisa kreationismimuseo. Yliopiston maine on vaakalaudalla.

Hieman hämmästyttävää, ettei professori Gaskellin tapaus ole noussut Discovery Instituten tai Answers in Genesiksen uutisiin viime vuosina. Toisaalta, Gaskell on luennoinut nuoren maailman kreationismia vastaan. Hän on todennut sellaisen kreationismin olevan huonoa teologisesti ja tieteellisesti. Lisäksi nuoren maailman kreationismi hätistää lupaavia nuoria kristittyjä pois oikean tieteen ääreltä.

Gaskellista kuullaan varmasti lisää ensi vuonna.

2 comments:

MrrKAT said...

Kentuckyn yliopisto on ehkä nyt heikoilla tässä. Gaskell ei ole YEC, hän on melko kovan luokan tutkija (Naturessa ym julkaissut 1980-luvulla ja 2010), sanoo hyväksyvänsä "teistic evolution" (ei tosin silti automaattisesti tarkoita nykyisen evoteorian hyväksyntää).

Mustien aukkojen suhteen on melko vähäarvoista mitä ajattelee maan biologiasta.

Ja Etelä-Carolinan yliopiston tähtit.proffana on AiG:n YEC Dr. Danny Faulkner.

(Ja kreationistimuseon suhteen tuo Gaskell strategisesti olisi ehkä parempi kuin joku räväkkä ateisti.)

Anonymous said...

"Hieman hämmästyttävää, ettei professori Gaskellin tapaus ole noussut Discovery Instituten tai Answers in Genesiksen uutisiin viime vuosina."

Kerkesit näköjään ennen heitä:

http://www.evolutionnews.org/2010/12/astronomer_denied_job_at_unive041611.html