23.1.11

Elokuvan katselusta

Kuunnellessani Tapio Puolimatkan puheita uskon merkityksestä huomasin miten olennainen osa henkilökohtaisella suhteella on Jumalaan uskomisessa. Olkoon tuo suhde jollakin tapaa välitön tai metafysiikan koukeroilla haettu, niin minulta puuttuu se. On aina puuttunut. On aivan kuin jumalsuhteestaan puhuvat ihmiset vaihtaisivat kuvauksia ja kertomuksia elokuvasta jota en ole nähnyt. He kehuvat jonkun kohtauksen tehneen heihin suuren vaikutuksen. Kuulen kuinka he vertailevat elokuvan tapahtumia. Elokuvan katselu on muuttanut heidän maailmankatsomuksiaan. Se on antanut elämälle tarkoituksen. Elokuva on muokannut moraalikäsityksiä, sillä sen vertauskuvat, käsikirjoitus ja näyttely olivat niin väkevällä tavalla koskettavia.

Kysyn saisinko lainaan kyseistä dvd:tä. Valitettavasti heillä ei ole mukana itse levyä lainattavaksi, mutta kylläkin mainoksia joissa kehutaan elokuvaa. He kehuvat kuinka elokuvan näkeminen tekisi minulle hyvää. Vaikka joskus filmifriikit ovat hieman erimieltä siitä missä järjestyksessä kohtaukset ovat. Tai siitä miten hyvin tekstitys on käännetty.

Seuraavaksi huomaan, että kyseisestä elokuvasta on kirjoitettu runsaasti kirjoja joissa pohditaan kertomusten opetuksia. Toisissa kirjoissa pohditaan oliko elokuva pelkkää fiktiota, vai ehkä opettavainen dokumenttielokuva, tai jopa suoraa videokameran taltiointia oikeista tapahtumista.

Lopulta kuulen miten toisesta kulttuurista saapuneet ihmiset puhuvat ylistävään sävyyn eräästä toisesta elokuvasta. Sekin on jollakin tapaa elämää suurempi katselukokemus. Elokuvakerhoissa kiistellään siitä mikä on kaikkien aikojen paras elokuva.

Lopulta minulle selitetään, ettei itse elokuvien sisältö ole niin tärkeää. Jotkut avaramieliset ovat sitä mieltä, että elokuvien katselu itsessään on tärkempää kuin elokuvien sisältö.

Onhan elokuvia kiva katsella. Jää kuitenkin harmittamaan se, etten jostain syystä onnistu löytämään mistään sitä tärkeintä elokuvaa josta niin monet puhuvat. Eikä siinä ole mitään väärää jos elokuvan katselun sijasta luen kirjaa tai kuuntelen musiikkia.

9 comments:

Anonymous said...

Olisi kyllä kieltämättä kiva joskus nähdä alkuperäinen ohjaajan versio ainaisten faniversioiden sijaan.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Alkuperäinen on useiden mukaan Raamatussa, se on henkeyttämä ja välittää koko elokuvan "uncut" ja "director version" -mallisena. Mutta SITÄ lukiessa syntyy väistämättä sellainen olo, että kaikki parhaat palat on nähty jo trailerissa.

Tomi said...

PA henkilökohtaisen jumalsuhde puute selittyy helposti predestinaatiolla. Me kurjat, joilta jumalsuhde puuttu on tuomittu ikuiseen kadotukseen.

Jumala omituisessa armossaan on kuitenkin, ennalta tietäen, antanut meidän kadotettujen syntyä tänne maailmaan.

Uskovaiset ovat outoja, vaikka predestinaation pitäisi olla heille jo Raamatunkin pohjalta tuttu, niin silti he yrittävät käännyttää meitä kadotettuja, vaikka ihminen ei voi protestanttisten oppien mukaan mitenkään vaikutta itse uskoontuloon.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Predestinointi on kalvinistista. Suomessa ollaan luterilaisia. USA:ssa kalvinismi on suositumpaa.

Tosin nykyään tulee vaikutteita. Uskonmaailma on globaali. Kreationistien kokemat "raikkaat tuulahdukset" on kreationistien copy-pastea. Siksi suomen fundamentalistitkin ovat sävyiltään kalvinistisempia kuin oikein kukaan uskaltaa tunnustaa.

Luterilaiset kuitenkin korostaa periaatteessa ihmisen omaa valintaa. Ihmisellä on siis avainrooli, ei ole passiivinen automaattisen vallankäytön kohde. Ei instituution jäsenyyden tai Jumalan vallankäytön. (vrt. Katoliset on instituution ystäviä vahvemmin. Ja kalvinistit tietysti delegoivat asian itselleen iso J:lle.)

MrrKAT said...

Ehkä se tavallaan etäisesti muistuttaa sitä kun mikseri.netissa ja wikipediassa on sanallisesti selostettu mitä on jokin musiikin tyylilaji esim. trance ja psytrance.

Maallikon on toivotonta sanallisesta kuvauksesta saada käsitystä mitä se oikeasti tarkoittaa korvin kuultuna.
Pitää itse saada kuunnella nauhaa tai youtubesta elokuvana.

Monesti myös joku ratkaiseva musanauha, äänilevy tai elokuva voi muuttaa elämänsä, tai ainakin musankuuntelumaun, suunnan pysyvästi. Ainakin artisteille käynyt niin.

Sille on tiukat faninsa ja elämänsä levyt tai elokuvat mutta "ulkopuolisia" se genre ei "kosketa vakavasti" ja he jäävät näistä iloista paitsi.

Sähis said...

Hae se PA torrenttina.
Parhaita on CAM-päätteiset, joissa käsikameralla kuvattu näytös käsikameralla nauhoitetuista kohtauksista on kerrassaan silmiinpistävää.

Tuomon eka kommentti oli osui naulan kantaan.

Tomi said...

Tuomo, kyllä luterilaisuuteen kuuluu predestinaatio, mutta he eivät pidä siitä meteliä.
Käsitys, että ihminen pelastuu armosta ja, että Jumala on kaikkivoipa ja kaikkitietävä, johtavat predestinaatioon.

Luther itse sanoi predestinaatiosta, että sitä ei kannata miettiä liikaa.

Anonymous said...

Aarno Laitinen kommentoi aikoinaan Raamattua seuraavasti:
"Minusta elokuva oli parempi."
"Minun mielestäni naiset voisivat kyllä ihan hyvin mennä vuorille viikoksi aina kun he ovat saastaisia."

Voimaton said...

Hyvin ongelmalliseksi tämän elokuvafanaattisuuden tekee se, että se on niin leviävää sorttia ja ihmisille luontaista ja yleistä toimintaa, että sen kanssa pitää vain oppia tulemaan toimeen. Kenties yrittää lievittää pahempaa leviämistä ja ylläpitää tieteellistä skeptismiä vaihtoehtona sekä yrittää torjua ääripäitä.

Ehkä joku päivä voimme valita ne ihmiset, joiden kanssa elää, nyt joudumme tyytymään siihen, että sopeudumme heihin ja pyrimme pienellä liekillä pikku hiljaa sammuttamaan tätä elokuvatragediaa.