30.1.11

Onko lapsesi Zeitgeist-kultin jäsen?

Aina asioista perillä oleva lööppilehdistö sai viikolla tietää, että MTV3:n Putous-ohjelmassa seikkaileva Munamies hautoo jotain salaperäistä viattoman kuorensa alla. Riku Nieminen on kansainvälisen Zeitgeist-liikkeen jäsen! Kotimaa24 halusi antaa valaistuneen kannan tästä uudesta ajatusmaailmasta. Uskontoja tutkiva Jussi Sohlberg ei ole huolestunut.

Mediassa ja kansankielessä kultti mielletään suljetuksi, erityisen vaaralliseksi ja kyseenalaiseksi uskonnolliseksi liikkeeksi. Tutkimuskirjallisuudessa kultti tarkoittaa päinvastaista, väljästi organisoitunutta, individualistista, suvaitsevaista ja nopeasti muuttuvaa liikettä. Mediassa lahko ja kultti sekoitetaan käsitteinä usein toisiinsa.


Zeitgeist on ollut esillä keskustelupalstoilla. Mitään jäsennettyä dogmaa ei helpolla löydy. Tärkeimmät pointit Zeitgeist-liikkeessä ovat rahataloudellisten ongelmien ratkaisu ja paremman tulevaisuuden rakentaminen. Seassa on myös outoja hörhöjä, joiden mukaan Jeesus ei ollut oikea historiallinen henkilö. Samoin he väittävät, että kristinusko on kopioitu ja miksailtu edellisten uskontojen opeista.

Vaikka en ole järjestäytyneiden uskontojen suurin ystävä, niin Z-argumentit eivät vakuuttaneet minua.

Uusin liikkeen tuottama elokuva on Zeitgeist Moving Forward.Siinä kerrotaan maailmantalouden tuhlaavasta perustasta. Rahatalouden outouksista. Kulutuksen ja kuluttajien loppumattomasta kierteestä. Talouskasvun mielettömyydestä. Valtioiden velkaantumista hoidetaan toisten valtioiden ottamalla velalla ("Rikastutaan koroilla"), ja niin edelleen.

Kaikki ihan oikeita ongelmia, joiden ratkaisua halutaan lykätä tuonneksi. Ihmiset ovat tyytyväisiä nykyiseen menoon. Valituksia ilmenee vasta sitten kun the shit hits the fan, eli aina liian myöhään. Tärkeä periaate paremman maailman luomisessa on tieteellisen metodin käyttö poliittisen hyvä-kaveri systeemim tilalla. Taloudellisia päätöksiä tehtäisiin realiteettien pohjalta eikä poliittisten vakaumusten kompromisseilla. Tai firmojen lobbareiden suosituksilla. Maapallon resurssien määrää mitattaisiin jatkuvasti ja tarkasti. Kestävä kehitys käyttöön globaalilla tasolla. Rakennetaan oikeasti ekologisia ja omavaraisia kaupunkeja. Ihailtava aate. Sen toteutuminen tosin edellyttää ihmisten ahneuden ja kateuden poistoa.

Zeitgeist Moving Forwardissa sanotaan suoraa, ettei rahatalouden ongelmat ja velkakierteellä orjuutetut kansat ole hallitusten, isojen firmojen tai kansainvälisen salaseuran ikeen alla. Systeemistä on tullut näin haiseva ihan ilman Illuminatia tai juutalaispankkiireita. Ensimmäisestä ja toisesta Zeitgeist-elokuvasta poiketen voin suositella Moving Forwardia ajatustenherättäjänä.

En kuitenkaan kuvailisi itseäni tämän KULTIN jäseneksi.

17 comments:

Owli.W said...

Zeitgeist onnistuu osittain, mutta taloustiedettä lukeneena ja neoklassiset opit omaksuneena on vaikea ihan kaikkeen yhtyä, kuten siihen, että rahaa aina luotaisiin vain tyhjästä velaksi valtioille.

Jotain oikeaa Zeitgeistin kritiikissä kuitenkin on, se herättää ajattelemaan sen, minkä taloustieteilijät tietävät, mutta josta ei paljoa puhuta, me emme ole vieläkään löytänyt maailman täydellisintä taloussysteemiä ja hyvänä esimerkkinä on nyt vaikkapa finanssi/pankki/valuuttakriisit. Meillä on mm. valuuttamalleissa käytännössä kolme suurpiirteistä linjaa olemassa ja kaikki tietää, että niistä jokainen sisältää ongelmansa. Eli toisin sanoen mitään täydellistä valuuttapolitiikkaa tai totuutta ei olal löydetty.

Ongelmalliseksi tämän tekee juuri poliittinen puoli. Jotakin meidän on tehtävä ja jotenkin kansalle se myytävä. Toinen syy valehdella on talouden psykologisoituminen. Kun Katainen valehtelee ettei tänne ulotu finanssikriisi, niin hän haluaa oikeasti rauhoitella markkinoita, tai markkinatoimijoita, jotka ovat lihaa, verta ja nahkaa olevia psykofyysisiä kokonaisuuksia, psykotekniikkaa.

Friedmanin mallilla mennään politiikassa, Friedman tiesi ettei hän ratkaise mitään lopullisesti, kuka nyt totuuden (tm) tietäisi? Tarvitaan shokkeja, jotta voidaan ajaa taas uutta kokeilua sisään, systeemin pitää olla josutava ja muututtava koko ajan. Taloustieteilijöiden tehtävä on tutkia miten empiirisesti teoriat ja käytäntö on pelannut. Tähän mennessä kaikissa teorioissa on jotain flappia. Pitkäjänteistä työtä, joka on hyvin pahasti kesken, jsota kertoo sekin, että ehkä 30 luvun lama on jo kohtalaisen hyvin analysoitu ja hallussa, mutta esimerkiksi 90-luvun lopun Aasian kriisiä tutkitaan vielä kovalla tohinalla.

Samuli Pahalahti said...

Stefan Molyneux arvosteli kyseisen leffan.

Anonymous said...

Maailman inhimillinen ulottuvuus ei valitettavasti ole kovin hyvin tieteellisesti esitettävissä. Satunnaiset päivittäiset tapahtumat muokkaavat jo lähitulevaisuutta niin merkittävästi, että vähänkään laajempia ennusteita tulevaisuudesta ei yksinkertaisesti voi tehdä. Aivan samoin kuin sääennusteet kuukauden päähän ovat täysin arvauksen tasolla, niin on myös suunnitelmatalous. Zeitgeistin ajama resurssitalous luottaa hienoihin tietokonemallinnuksiin, mutta unohtaa sen, että mallinnuksien tarvitsema data on väistämättä epätarkkaa ja johtaa pian täysin vääriin ennusteisiin (vrt. Lorenzin perhosvaikutus, ns. "alkuarvoherkkyys"). Jo pelkästään tämä fakta riittää kaatamaan Zeitgeistin utopian, niin harmillista kuin se onkin.

Anonymous said...

Kuten kunnon kusetuksekseen kuuluukin, kannattaa siihen laittaa riittävä määrä tosiasioita mausteeksi. Sen jälkeen se 10 %:n rautaisannos tiivistynyttä kusetusta solahtaakin hyväuskoisen hölmön kurkusta alas.

Voit aloittaa tutustumisen Googlesta. Zeitgeist debunked ovat hyvä avainsanat päästä alkuun.

Zeitgeist uskovaisten vaahtoamista seuratessa on helppo ymmärtää mitenkä muut, talouskritiikissään Z:n linjoilla pyörineet, kommunistit ja kansallissosialistit saivatkin niin paljon kiihkeitä kannattajia.

MrrKAT said...

Heikoin kohta ollee juuri se ihmisluonne, jonka evolutiivinen perusta ja synnynnäiset polttojuotokset kielletään. Sama johon taisi NL kaatua myös.

Lazlo said...

Kulttia se muistuttaa siinä, että tämä elokuvantekijä Merola tyrmää kaiken ulkopuolisen kritiikin liikkeen ajatuksia vastaan. Hänen mielestään liikettä kritisoivat ovat hulluja. Uusimmassa elokuvassa ei kuitenkaan enää esitellä niitä iän vanhoja salaliittoteorioita, joita aikaisemmista löytyy, mutta mitenkään erityisen tarkka faktoistaan se ei ole vieläkään.

Muuten koko liike on silkkaa teknologiauskovaista hömppää. Heidän oman aktivistioppaansa mukaan tietokoneet tekevät jatkossa päätökset. Missähän ne sellaiset tietokoneet ovat?

Sähis said...

Olen aikalailla samoilla linjoilla Mrrkatin kanssa. Kommunismikin voisi olla kaikkein idealisimmassa muodossaan todella hieno juttu. Kaikilla olisi töitä ja kaikkia arvostetaan samanarvoisina, mutta todellisuus jotain aivan muuta juuri ihmisluonteen vuoksi.

Vaikkakaan en yhdy kovinkaan moniin Zeitgeisteissä esitettyihin väitteisiin, olen samaa mieltä siitä, että maailman talouden hoidossa on hirveästi huollettavaa. Tälläinen uusi järjestelmä ei välttämättä ole yhtään sen toimivampi. Varmaan on parempi yrittää korjata olemassa olevaa järjestelmää. Asia on kuitenkin hirveän monimutkainen.

Ihan ajatuksen herättäjänä suosittelen YLE:n lähettämää dokumenttia Velkataakka. Mikä valoittaa hieman maailman talousjärjestelyiden vaikutuksia Afrikan köyhiin maihin, ja löytää myös syitä miksi ne ovat vieläkin köyhiä kaikkine luonnonvaroineen.

http://areena.yle.fi/video/1626614

Owli.W said...

Suuryritysten mennessä kolmansiin maihin, tiedä sitten millä verukkeella, on siinä mielessä ongelmallista, että yritysten sekundaarinen tavoite on hyvinvointi kohdemaahan muiden ohella ja primaarinen tuottaa voittoa omistajilleen.

Tämä ajaa siihen, että retoriikassa myydään ajatusta kolmannen maailman auttamisena, yritetään esittää, että joka tapauksessa elintason nousu siellä on välttämätöntä. Todellisuudessa näin ei tarvitse olla ja monesti se tuottaa loppujen lopuksi haittaa kohdemaan asukkaille. Joskus kuitenkin on onnistuttu väliaikaisesti ja osittain pysyvästikin nostamaan kohdemaan elintasoa.

Ajatus kuitenkin menee siinä vaiheessa pieleen, jos taloudellinen kehitys kohdemaassa on ihan sama. Eli nyt on ihan kivaa "pr":ää, jos saadaan hyvinvointia luotua edes hieman tilastollisesti, mutta ei sen niin väliä, vaikka ei tuottaisi mitään tai jopa inhimillistä kärsimystä, voitot on kerätty.

Nykyisin vain uskotaan osittain tyhjään retoriikkaan siitä, että suuryritysten meno kehitysmaahan väistämättä tuottaa hyvinvointia ja auttaa taloudellisen toimeliaisuuden syntyyn siellä tai että yrityksen jopa kannattaa synnyttää hyvinvointia kohdemaassa. Kuitenkaan noin ei ole, siispä jonkinlainen sosiaalinen velvoite tai säännöstö pitäisi luoda, jotta vastalahjaksi suuryritys luo ja ylläpitää orastavaa talouskehitystä.

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Jeesuksen mielikuvan hallinta on uskonnollisen kontrollin hallintaa.

Kirkko ei opeta Jeesusta kapinallisena ja institutionaalisen uskonnon hylkääjänä vaikka Jeesus sävelsi ja muokkasi täysin auktoriteeteista vapaan eettisen veljeskunnan.

Kirkkojen ratkaisu Jeesuksen eettisiin vaatimuksiin on Jeesuksen veri. Eli perinteinen uhrikulttuuri, jota vastaan Jeeus nousi ja jonka Jeesus mitätöi.

Uskonto on aina taistelua auktoriteetin vallasta, ihmiskuvasta ja alistuvista alamaisista. Alistumisen autuuden kuvauksista.

Jeesuksen kapinallisuuskin käännetään uskonnollisessa kuvastossa alistumiseksi, kuin Jeesuksen päämääränä olisi ollut kuolema.

Paavali keksi ihan itse kuulematta koskaan itse Jeesusta soveltaa juutalaisia uhrioppeja jotka neutralisoivat Jeesuksen opetukset.

Jokaisen toimittajan tulisi käydä pari kurssia uskomattoman sekavaa kirkkohistoriaa ja tekstien tulkintahistoriaa eksegetiikasta, ennen kuin pöyhkeästi puhuu kristitystä kulttuurista ja kirkon asemasta.

Jos avaat virsikirjan, niin keskeinen teema on alistuminen.

Ja seinällä roikkuu eloton, kidutettu kapinallinen - varoituksena muille kapinallisille.

Paavalihan julisti aivan avoimesti, että hän ei välitä Jeesuksen elämästä ja puheista vaan siitä, että hänestä voi puhua uskonnollisen uhrikulttuurin parhaimpana tehokeinona ja välineenä. Suurimpana uhrina, jonka uhriverta kristityn täytyisi juoda ratkaisuna kaikelle mielenrauhaa häiritsevälle ajattelulle.

Jeesus itse kumosi uhrikulttuurin turhana ja silti kirkko jaksaa opettaa kuinka tärkeää oli Jeesuksen uhraaminen Jumalalle.

Mielenkiintoisinta uskontohistoriassa on se, että vanhimman evankeliumin eli Markuksen kirjoituksen alkuperäinen loppu puuttuu. Se on hävitetty ja korvattu ylösnousemuskuvaelmalla.

Jeesukseen liimattiin valtava määrä myyttejä mm verihurmeisesta Mithra-kultista, joten Jeesuksesta tuli roomalaisten marttyyrien uudelleenbrändätty Mithra-sankari uudella nimellä.

Mithra-kultin tärkein piirre oli alistuminen ja kuoleman puhdistava ja ekstaatinen kultti mm sotilaille.

Joulunahan meillä juhlitaan "jeesusvauvaa", joka odottaa päästä ristille vuotamaan verta. Kaunista.

Anonymous said...

PA:

"En kuitenkaan kuvailisi itseäni tämän KULTIN jäseneksi."

Joo joo!
Kommari, mikä kommari...

Paholaisen Asianajaja said...

Olisihan tämä pitänyt arvata. Zeitgeist on Illuminatin juonia!

http://nwohavaintoja.blogspot.com/2011/01/zeitgeistin-salattu-puoli.html

Technomage said...

Täällä viitattiin Stefan Molyneuxin arvosteluun elokuvasta Zeitgeist: Moving Forward. Se on tärkeä arvostelu, koska siinä esitetään todella vahvaa kritiikkiä. Siinä ei kuitenkaan lopulta oikein ole mitään muuta kuin vapaata markkinataloutta kannattavan yleisiä harhoja.

Elokuvantekijä on julkaissut vastineen Stefanin arvosteluun, se kannattaa katsoa, koska siinä varsin onnistuneesti tyrmätään koko Stefanin arvio.

http://www.youtube.com/watch?v=ozy52bZ6JTw

Owli.W said...

Nykyisin moni profeetta alias ekonomisti kannattaa toki markkinataloutta eikä suunnitelmataloutta, mutta entistä säännellympää markkinataloutta.

Ja tässä mennään monesti puisto-osastolle, sekoitetaan suunnitelmatalous ja säännelty markkinatalous.

Anonymous said...

Sen alkuperäisen Zeitgeist dokkarin kohdalla mulla tuli vatsan sietokyky täyteen, kun alettiin vetää Illuminatia ja Worlt Trade Centereitä ja Bildenbergiä ja Vapaamuurareita ja Vesimihen aikaa ja vaikka S..tana mitä, kehiin.

Nyt se sitte onki ollu Illuminatin omia touhuja? Joku tuli kaapista ulos, mitä häh?

V...u näitä salaliitto teoreetikkoja, ne muuttaa mieltänsä kahden vuoden välein! Kymmenen vuotta sitten ne oli, että maapallo kuolee lämpöhalvaukseen. Nyt ilmaston muutos on salaliitto, mutta chamtrailit on vakava ympristö ongelma, TaDAA Häh? !

Kysy nyt näiltä todisteita...

Kyllä ihminen osaa, kaikea ei tarvitse keksiä:
http://justsickshit.com/images/justsick-images/sick-iraq-war/abughraibblood.html

Repikää salaliitto tästäkin vittu:
http://justsickshit.com/wp-content/uploads/2007/09/shit-2.jpg

Paholaisen Asianajaja said...

Tämä sitten sisäpiiritietoa. Ei saa kertoa eteenpän. Mutta...

Illuminatista varoittavat salaliittoteoriat ovat osa Illumatin suunnitelmia.

Anonymous said...

ARHI KUITTINEN HUOM! Olit sitte kopsannu Pauli Vahteran haastattelun... terveisin jussik.jarvinen@hotmail.com

Anonymous said...

ARHI!! laitoin mailin väärin jussik.jarvinen@hotmail.fi