16.1.11

Rabbi ja sperman arvostelu

Ei kovin houkutteleva otsikko, mutta tällä kertaa erittäin tarkka. Konservatiivinen rabbi Dov Lior on kirjoittanut juutalaisten lisääntymisvaihtoehdoista. Lior on huolissaan joidenkin naisten huolimattomasta lisääntymisestä Israelissa. Lasta haluavat avioparit eivät aina saa lasta tavallisin keinoin. Vaikka yritys on kova ja tiheä ei lasta siunaannu mistään. Tällöin useimmat turvautuvat hedelmöityshoitoihin. Jotkut turvautuvat luovutettuun spermaan. Tässä kohtaa rabbi Liorilla alkaa katkera saarna. Juutalaiseen naiseen pumpattava sperma on parasta tulla juutalaiselta mieheltä. Tai muuten seuraa jotakin kamalaa.

Sellaisella sekasikiöllä olisi negatiivisia ominaisuuksia, jotka ovat tyypillisiä ei-juutalaisille. Sellaisesta keinohedelmöityksestä syntyisi "barbaarisia lapsia." Geeneissä välittyy monenlaisia ominaisuuksia. Rabbi mainitsi puheessaan, että juutalaiset ominaisuudet ovat mm. armollisuus ja hyväntekeväisyys. Siksi kannattaa suosia juutalaista perintöä.

Tämän takia steriilien parien kannattaa mieluummin adoptoida. Rabbilla oli myös paljon muuta sanottavaa lisääntymisestä. Yksinhuoltajien lapsista tulee rikollisia. Rabbi myös voivottelee sitä, että modernit naiset valitsevat koulutuksen ja kunnon ammatin ennen lasten pyöräyttämistä.

1 comment:

Kristiina K. said...

Ongelmana voi olla myös tiukka tulkinta naisen kuukautisia koskevassa puhtaussäännöstössä. Mooseksen laki ohjeistaa tietyllä tavalla ja siihen lisätään rabbien suullinen perimätieto päälle, jolloin tuloksena on yleensä se, että naisen tulee tarkkailla kuukautisten loppumisen jälkeen verenvuotoaan ja puhtaaksi hän tulee vasta kun seitsemän kokonaista kunnolla tahratonta päivää on kulunut (ja on käyty suorittamassa mikvah).

Tämä on johtanut siihen, että kun kaikenlainen koskettaminen on kielletty eikä vähäisimpänä seksuaalinen (ortodoksipariskunnilla on yleensä vuoderatkaisuna kaksi yhteentyönnettyä sänkyä, jotka saa siirrettyä erilleen kiellon ajaksi), niin nainen voi kärsiä tahattomasta lapsettomuudesta. Ovulaatio kun ei välttämättä satu oppikirjamaisesti keskelle kuukautiskiertoa vaan voi tulla jopa hyvin pian kierron alussa.

Juutalaisnaiset keskustelevat tästä hyvin paljon ja esim. häät ajoitetaan naisen kuukautiskierron mukaisesti.