20.1.11

Skepticus non grata, eli hus skeptikot!

Huomasin eilen miten Iskuryhmä-blogissa kerrotaan rokotteiden ja autismin välisen yhteyden metsästämisestä. Anne Ukkonen laittoi tietoa eteenpäin Luontaistuotteen artikkelista, jossa mainitaan toimittaja Dan Olmsted matkoista Pennsylvanian osavaltiossa. Olmsted kävi etsimässä autistisia lapsia, mutta niitä ei tahtonut löytyä oikein mistään. Vastaan tuli vain kolme tapausta, joista yksi oli adoptoitu Kiinasta. Samalla Olmsted huomautti, etteivät amishit pumppaa rokotteita lapsiin. Joten ehkä sen takia amish-yhteisöissä ei ole niin paljon autistisia lapsia?

Kuitenkaan Olmstedin alkuperäisessä artikkelissa ei ole selvitystä siitä millä metodilla hän metsästi autismitapauksia. Anekdoottien voimaa.

Laitoin Iskuryhmän tekstiin kommentin.

Responses were received by 225 (60%) of the 374 Amish households in the community with children aged less than 15 years. An additional 120 responses were received by households without children. A total of 189 (84%) households with children reported that all of their children had received vaccinations; 28 (12%) reported that some of their children had received vaccinations;

Eli melko hyvin joissain amish-yhteisöissä on otettu rokotteita vuonna 2006.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=17133167&query_hl=1&itool=pubmed_docsum

Dan Olmstedin alkuperäinen artikkeli ei paljasta miten tieteellisesti hän metsästi näitä autismitapauksia Pennsylvaniassa. Näyttäisi kierrelleen ja kyselleen ympäriinsä. Keskittyessään rokotteisiin Olmsted ei pohdi olisiko erojen (jos niitä oikeasti on) taustalla jokin muu tekijä kuin rokotteet. Esim. moottoriliikenteen tuottamat ilmansaasteet tai enemmän suoraan maanviljelystä saatu ruoka.

Myös maininnat tiomersaalista ovat outoja, sillä kyseinen aine poistettiin rokotteista. Kuitenkin autismiepidemia jatkaa nousuaan. Japani lopetti kohutun MPR-rokotteen antamisen, mutta autismitapaukset eivät kääntyneet laskuun. Sama ilmiö on todettu muuallakin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Siksi tiomersaalin sijaan nostetaan kohua rokotteiden sisältämien aineiden yhteisvaikutuksesta, toksiineista.

Tavallaan kommenttini on keskustelun avaus. Laitoin koneen kiinni ja nukkumaan. Tänään tarkastin tilanteen työpäivän jälkeen. Olin saanut vastauksen. Kirjoitan sen sekaan vastauksiani. Syy kommentoimiseen täällä eikä siellä selviää pian:

Paholaisen Asianajaja: Kirjoitin äsken sinulle pitkän vastauksen, mutta blogger hävitti sen.

Blogger on huono alusta kommentoinnille. Olen myös huomannut sen.

Joten tässä lyhyesti uusi: lähteessäsi ei puhuta mitään autismista.

Ei puhuta. Siinä tarkastellaan rokottamisen yleisyyttä amishien parissa.

On totta, että jotkut amishit rokottavat lapsiaan ja jotkut eivät, alueiden välillä on suuria eroja.


Aivan. Tuossa olisikin hyvä tilaisuus verrata amish-yhteisöjen välisiä eroja.

Tutkimuksissa on jo todettu, että ympäristötekijöillä ei voida selittää autismin lisääntymistä.

Yksi hyvä selitys lisääntymiselle on diagnosointikriteerin muutos, joka johti useampiin autismidiagnooseihin. Tietenkin syitä voi olla monia.

Tiomersaalia käytetään edelleen rokotteissa, myös alumiinia.

Joissain on jäännemäärinä rokotteen valmistusprosessista, eli vauva altistuu samalla määrälle tavallisen ruokavalion kautta. Joidenkin rokotteiden valmistamisessa ei ole käytetty ollenkaan tiomersaalia.

Monet lääkärit ja tutkijat myöntävät autismin ja rokotteiden yhteyden ja vertaavat niitä tupakkaan ja syöpään, eli varmaksi nakiksi.


Mutta onko heillä tukena esim. epidemiologisia tutkimuksia? Minkälaisen yhteyden he myöntävät?

Minusta on todella hienoa, että luet blogiani ja koet tarpeelliseksi tulla esittämään omia kantojasi kommentteihin. Se on todella mielenkiintoista. Itse en millään viitsisi vaivautua vinkumaan aiheista omaan blogiisi, koska siinähän ei olisi yhtään mitään järkeä.


Minä koen opettavaiseksi tutustua kaikenlaisiin kantoihin. Ja joskus jopa kommentoimaan niitä kriittisesti. Kukin taplaa tyylillään.

On myös hauskaa, miten olet jo lausunut blogini olevan humpuukia ja harhaanjohtava. Kiitos siitä.


Ole hyvä. Kyseessä oli tämä bloggaus. Ja kyllä, homeopatia on huuhaata.

Halveksin Skepsis ry.tä niin paljon kuin vain ihminen voi mitään asiaa halveksia.


Vautsi. Enemmän kuin georgialaisia joukkoraiskauksiin syyllistyneitä sotilaita? Vai onko Skepsis ry samalla linjalla heidän kanssaan?

Te Skepsisläiset saatte rahoituksenne suurelta osin valtiolta, ja sen eteen teette oikein hyvää työtä lobatessanne valtion ajamaa valheellista propagandaa.


Syyskokouksessa Skepsis ry:n sisäpiiriläisille paljastui, että tuotot menivät tasan kulujen kanssa. Summat keskittyvät jäsenmaksuista (25 euroa vuodessa) saatuihin tuloihin. Mutta olet tavallaan oikeassa. Skepsis ry saa rahaa Opetusministeriöltä kulttuurirahoituksen muodossa! Vuonna 2008 tuota rahoitusta ropisi epäilijöiden kolehtiin peräti 3500 euroa.

Kumoatte myös järjestelmällisesti kaikkea luonnollista ja hyvää, sellaista mikä on ollut maailmassa jo aikojen alusta asti. Kaikki muu näyttäisi olevan teille mieluista ja tieteellisesti hyväksyttävää, paitsi sellainen, mihin lääketeollisuudella ei ole osaa eikä arpaa.


Kyllä minä tykkään puista ja pupuista. Samoin osaan kritisoida lääketeollisuuden korruptiota.

Näistä syistä johtuen tulen poistamaan kaikki kommenttisi blogistani, vaikka ne olisivatkin asiallisia. En halua blogini olevan Skepsiksen ampumarata.


Mikäs siinä. Tuo menettelytapa on tullut tutuksi Age of Autism ja Generation Rescue sekä Uncommon Descent blogeista. Kriitikot eivät ole tervetulleita. Tosin Uncommon Descentissä ei bännätä väkeä. Heidän kirjoittamat viestit jäävät ikuisiksi ajoiksi moderointijonoon. Evolution News & Views on sentään avannut kommentointimahdollisuuden valituissa julkaisuissa.

Omaa agendaanne voit toki jatkaa vapaasti blogissasi ja mässäillä tälläkin kommentilla.

Tämä blogi olkoon siis Skepsis ry:n jäsenistä vapaa, vaikkakin jäsenet voivat piiloutua anonyymeiksi, mutta yleensä he tekevät sen suht läpinäkyvästi.

Onnea ja menestystä vaan teille kaikille. Huuhaa-palkinnon haluaisin kuitenkin vielä näin virtuaalisesti ojentaa Skepsikselle siitä hyvästä työstä, mitä se on rahoituksensa eteen tehnyt, auttaessaa valtiota levittämään valheellista sanomaansa. Olette palkintonne ansainneet.

Suosin avointa nimeni käyttöä, joten joudun vain toivottamaan hyvät jatkot. Olisi tietenkin erittäin informatiivista kuulla minkälaista valheellista sanomaa Skepsis ry on levittänyt? Haluan korjata tuollaisia virheitä Skepsis ry:n toiminnassa.

Kukin taplaa tyylillään. Blogissani ei ole kommenttien ennakkotarkastusta. Eikä julkaistuista kommenteista deletoida kuin selvät spämbottien malware-linkitykset. Minua ja maailmankuvaani saa haukkua. Varsinkin kritiikki on aina paikallaan. Teen virheitä jatkuvasti. Myös kommenteissa riehuva kinastelu on sallittua.

Asiaan liittyvä mainos: Rokotemyyttejä.

Lukekaa sitä.

18 comments:

Maria said...

Omat kuvitelmat voivat säilyä vain kun vaiennetaan kritisoivat äänet ja ympäröidään itsensä samanmielisillä ihmisillä. Muutenhan joutuisi käsittelemään sitä seikkaa, ettei välttämättä olekaan oikeassa!

Sähis said...

Aah yes...Skeptikot nuo ahdasmieliset väkisin keskusteluun pyrkivät ja perusteluita vaativat. Ne ovat ahdasmielisyydessään niin sietämättömiä, kun he toivovat, ettei kriittisiä kommentteja automaattisesti vaiennettaisi. Onneksi meillä on näitä luonnon ihmisiä, haluaisivat nauttia luonnosta sen omassa ystävällisyydessään, niin kuin on aina ollut. He luottavat omiin tuntemuksiin ja lääkäreihin, kyllä lääkäreihin (jotka sanovat samalla tavalla kuin omat mutu-tuntemukset ovat). Ja tutkimuksiin paitsi niihin, jotka on tuloksien perusteella selkeästi valtiosortajien ja lääkemyrkyttäjien tuottamia.

Äläkä PA vähättele itseäsi. Me emme tee virheitä. Ei edes kirjoitus virheitä.

Tomi said...

Näköjään koko iskuryhmä-blogi on enää vain kutsuttujen lukijoiden nähtävissä.
No pysyvät maailman valtaan pyrkivät skeptikot poissa.

tyy said...

Tavallaan ihan söpöä, kyllähän ilkeiden skeptikoiden kommenteista helposti tulee paha mieli.

Paholaisen Asianajaja said...

Hermeettinen suojakilpi on näköjään aktivoitu.

Tämä blogi on vain kutsuttujen lukijoiden käytettävissä
http://www.iskuryhma.com/
Näyttää siltä, että sinua ei ole kutsuttu lukemaan tätä blogia. Jos arvelet, että on tapahtunut virhe, ota yhteyttä blogin kirjoittajaan ja pyydä kutsu.A little bit of skepticism can be dangerous thing.

Sähis said...

Pakko antaa myös oma suositukseni tuolle rokotemyyttejä blogille, mitä PA mainosti. Todella mielenkiintoista settiä skeptikoiden silmiä hivelevillä viitteillä.

Matti Mertojoki said...

Itseäni sylettää nykyisessä lääkekehityksessä (joka on eri asia kuin lääketiede!) lähinnä armoton voitontavoittelu. Lääkeyhtiölle on kannattavampaa tuottaa taas yksi närästyslääke turvonneiden länsimaalaisten ylensyöntiä helpottamaan, kuin löytää lääke pienen ja maksukyvyltään rajallisen sairasryhmän parantamiseen.

Sijoittajat (joka on eri asia kuin lääkeyhtiöt!) pitävät vieläpä sellaisista lääkkeistä, jotka lievittävät oireita, mutta eivät paranna itse sairautta. Esimerkiksi Kauppalehden keskustelupalstoilla monet hehkuttavat sitä, että alkoholismin hoitoon tuleva ja viinanhimoa hillitsevä Nalmefeeni ei paranna ihmistä alkoholismista, mutta alkoholistin elämää voi hyvinkin helpottaa se, että hän nappailee pitkän tovin säännöllisesti Nalmefeenia.

Toisaalta armoton kilpailu takaa myös sen, että suuri yleisö saa sairauksiinsa tehokkainta ja turvallisinta hoitoa, mitä rahalla saa. Lääkeyhtiöiden intresseissä ei todellakaan ole maksavan asiakkaan tappaminen tai maksukyvyttömäksi saattaminen.

Tomi said...

Matti, lääketeollisuus on normaalia teollisuutta ja toimii markkinatalouden lakien mukaan, valitettavasti.
Pörssiyhtiöillä ei ole muuta tehtävää kuin tahkota rahaa osakkeenomistajille.

Paholaisen Asianajaja said...

Lisää mainontaa:

http://www.thecorporation.com/

Valaisee hieman isojen yhtiöiden toimintaperiaatteita. Opettavainen dokkari, joka voi aiheuttaa hampaiden kiristelyä.

tyy said...

Närästys paranee ruokavaliota tervehdyttämällä. Vaikka sika on hyvää, pitää porkkanaakin syödä.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Autismi on myös perinnöllistä. Amishtyypit ei vaikuta yleisesti ottaen kovin systemoivilta. Selvästi kaikkia olennaisia elementtejä ei oltu otettu huomioon vierailuanekdooteista.

Tosin mitenköhän he niitä diagnosoivat. Onko käyty jokaisessa mökinnurkassa vai käyty vain pinnallsesti katsomassa ja kohdattu sosiaalisimmat tyypit? Kun tämänkaltainen olennainen varmistelu puuttuu, katoaa lisää varmuutta.

Anonymous said...

Näköjään koko iskuryhmä-blogi on enää vain kutsuttujen lukijoiden nähtävissä.


And nothing of value was lost.

Matoisa-Lankku said...

OHO! Kiitos mainoksesta.

MPR-rokotteessa ei muuten ole koskaan ollut tiomersaalia - elävään virusrokotteeseen ei sellaista säilöntäainetta voi lisätä. Mutta eipä tällaiset faktat haittaa kun ollaan vakaasti jotain mieltä.

Aika tyypillistä denialismi-käytöstä; sormet korviin ja laalaalaa, we can't hear You. Itse en ole saanut enää piiiitkään aikaan vastauksia mihinkään kysymyksiini henkilöltä joka haastoi minut lukemaan kommentoimaani kirjaa.
Olen myös saanut muutamalta "rokotekriittiseltä" kuulla tyylini "vaimentavan keskustelun". Jännittävää sinänsä, kun ihan oikeasti haluaisin kovasti keskustella aiheesta. Olen vain ollut huomaavinani keskustelun vaimenevan siinä vaiheessa kun perustellun argumentoinnin pitäisi alkaa.

Jim van Beam said...

"Skepsiksen ampumarata". No LOL. Aika säälittävää touhua. Toisaalta aika hyvä analogia. "Iskuryhmä" taitaa olla aika "aseeton".

MrrKAT said...

Sensuuri on valikoitua. "Rokote- ja lääketeollisuuskriittinen" Heikkilä sensuroi oheisen D-vitamiinteollisuutta ja kalleutta koskevan kirjoitukseni.

HEIKKILÄN BLOGIIN 6.1.2011 klo 14.49 LAITOIN :


"Vitabalansin D-vitamiini näkyy olevan edullista, silti silläkin saa kulumaan 20-25 euroa per vuosi per suomalainen.
Suomi siis söisi 100-125 miljoonaa euroa vuodessa D:tä ja 10 vuodessa sen 1000 miljoonaa euroa.
Muut lisäravinteet päälle ja kuluu useita miljardeja euroja v. 2020 mennessä, Suomen taloustilannetta se ei paranna.

Rokotteet tulee selvästi halvemmaksi kuin kalliit vitamiinipillerit."


MrrKAT 6.1.2010 klo 14.XX piti olla sitten blogissaan "2011", mutta ei koskaan ilmestynyt.
Ja tämä oli jo 2. versio ja kummatkin sensuroitiin. Eli kyse ei ole vain yhdestä vahingosta.

Paholaisen Asianajaja said...

Tsekkasin äsken Bloggerin asetuksia. Siellä oli oma välilehti kommentoinnille. Sieltä löytyi Roskapostille omistettu sivu. Sieltä löytyi 4 kommenttia, jotka Blogger suuressa viisaudessaan esti roskapostina.

Saatanan saatana! Vihaan Bloggeria.

Anonymous said...

Argumentin "olet väärässä, koska Hitler" kotimainen muoto lienee "olet väärässä, koska Puska".

Rami said...

Niin kuin Tyy kirjoitti, onhan se "söpöä", tämä täysin ok.
Mutta mitä hiton valtion rahaa (paitsi tuo 3800e) Skepsis saa, haluu kanssa viipaleen.

Viitannee paranoidisuuteen, mitä mm raskasmetallit voivat aiheuttaa;)