13.1.11

Tapsan tahdeissa lauantaina

Mikä olisikaan parempi tapa viettää villiä lauantaita kuin kuunnella Tapio Puolimatkan luentoa Pyhän Marian kirkon seurakuntasalissa Helsingissä? Ei mikään! Ensi lauantaina kello 19:00 professori ilmestyy puhumaan tiedeiltaan, näköjään Tieteiden päivien teemaan - kuin sattumalta - sopivalla ajankohdalla. Ainakin kaksi henkilöä on ilmoittautunut moraalittomaksi ja hengettömäksi tuekseni. Hyvällä tuurilla pääsen luennon jälkeen esittämään kysymyksen Puolimatkalle. Sekä saan tietenkin omistuskirjoituksen Tiedekeskustelun avoimuuskoe kirjan sivulle. Otan muistiinpanovälineet mukaan, jos vaikka sattuisin kuulemaan jotakin muistamisen arvoista.

Jos sinulla on hyviä ehdotuksia Puolimatkalle esitettäväksi kysymykseksi, niin kirjoita se kommentteihin.

Puolimatkan kirjan lukemisen jälkeen lukuvuorossa on Karen Armstrongin The Case for God. Vaikuttaa erittäin hyvältä opukselta. Tykkäsin täysillä A History of God kirjasta, joten varmasti luen tämän uusimman nopeasti läpi. Armstrong luo lukijan eteen sen näkökulman Jumalasta, uskonnoista ja uskomisesta, jota kreationistit ja ateistit eivät aina edes ota huomioon. Siis se tapa uskoa, jota juutalaiset käyttivät ennen nykyisiä ideoita partasuisesta jumalolennosta ihan oikeasti kävelemässä paratiisissa ja trollaamassa Aatamia ja Eeva, joiden myös uskotaan olleen oikeita olentoja oikeassa maailmassa.

17 comments:

Anonymous said...

Miksi kaikista niistä tuhansista jumalista, joihin ihmiskunta on uskonut historiansa aikana, juuri kristittyjen jumala olisi itse älykäs suunnittelija?

Anonymous said...

Onko paholaista olemassa?

Anonymous said...

Onko homous syntiä?

Anonymous said...

Kuinka vanha maailmankaikkeus on?

JPK said...

Tapsa aina vaatii moniäänistä dialogia, jossa kaikki näkökulmat ilmaistaan vapaasti. Ainoastaan tällä tavalla voidaan lähestyä totuutta. Tapsalta voisi kysyä sopisiko seuraava: Luetaan Raamatusta syntiinlankeemuskertomus, minkä jälkeen kysyjä (ateisti) rukoilee Pyhää henkeä saapuville ja "avaamaan" sanan. Sitten Tapsa rukoilee toista osapuolta eli Saatanaa paikalle kertomaan oman näkemyksensä paratiisin tapahtumista.

Anonymous said...

Kuinka supernaturalistinen (!) luominen päätyy vain yhteen luojaan, vain yhteen älykkääseen suunnittelijaan.

Ei ainoastaan kysy miksei maailmaa ole voinut luoda maaginen tonttujoukko, mutta Jumala on voinut myös antaa osan luomistyöstä enkeleillensä.

(Äänensävyllä: en ole Umpi ateisti, johdata /käännytä minut (Oi Suuri karvainen johtaja))

Lisäksi mummini uskoo vielä, että sudet, käärmeet ja karhut ovat saatanan luomia, eikä Jumalan. Käsitys oli yleinen keskiajalla. Miten voidaan pätellä, että luotu (suuniteltu) on jumalan luoma, mistä näkyy saatanan käden jälki suuninttelu papereissa. Eikö erehtyväisen saatanan kädenjälki näkyisi luoduissa selvemmin, jolloin ID olisi helpommin todistettavissa, jos voitaisiin löytää selvästä saatanan luoma olio?

Ja sitten voipi kysyä:
1. miten hän on päätynyt tähän tulokseen, (Raamattu sanoo)
2. onko hänellä todistus aineistoa /löytyy hänen mielestään luonnosta todisteita asiasta (kyllä tota; Ad Hoc)
3. ja onko asiasta tutkimuksia, (teologisia, filosofisia, biologisia tai fysiikan) jotka todistaisivat hänen väitteensä.

Tärppinä voi kysyä, miten hän ajatelee moni luojaisuuden (Ei moni Jumalaisuuden !) vaikuttavan ID-teoriaan, tekeekö se siitä uskottavamman vai heikommän ja onko hän ehkä ajatellut tätä ennen...

P.S
"Yritän" tulla lauantaina paikalle, mutta en lupaa, enkä tahdo kysyä Puolimutkalta mitään. En ole vaan ennen nähnyt dorkaa, pitää sekin kokea.

Tomi said...

Kuinka vanha maa on ?
Kuinka vanhaa elämä on ?
Onko ihminen kehityny varhaisemmista lajeista ?

Miten ateismi tuhoaa moraalin ?

Miksi maailmassa on "pahuutta" (myös ei ihmisen aiheuttamaa)?

MrrKAT said...

Edellä oleviin löytyy usein se tuttu vastaus: "Koska Raamattu sanoo.." tai "Hän on ilmoittanut sen Raamatussa ja kristittynä..". Maan ikään sanoi jo videolla "ei osaa sanoa".
"Ihminen varhaisimmista eläinlajeista?" olisi jo hyvä.

Oleellisimpia minusta olisi ne, joihin ei löydy ihan suoraan "Raamattu sanoo" vastauksia:

1) Milloin mielestäsi syntyi ihmisen suku?

2) Montako jääkautta mielestäsi maapallolla oli? Enemmän kuin 1? (Onko Leisolan suomentama Lubenovin kirja Myytti apinaihmisistä pätevä kun kieltää useat jääkaudet? -kysyisin siis tälläkin tavalla kierosti ;)

3) Milloin dinot tallusteli maan päällä eka kerran jos lapsi kysyy
vastausta ?

(Tämä on elämän iän kysymystesti, monet hyväksyy peruskallion mrd:t vuodet mutta silti uskovat: Nooan arkista kaikki tärkeimmät elukat lähtöisin muutama tuhat vuotta sitten).

4) Voiko luonnonvalinta toimia kuten jalostaa "paremmaksi" esim. antiloopin kintut paksummaksi ?

Tositapaus + pirullinen kyssäri:

5) Blogini erään lukijan [MrrKAT mutta äläsano] koira valikoi aivoillaan metsävadelmia luonnonpensaista syötäväksi ja spontaanisti opettamatta. Oliko kyseessä ID:n suorittama luonnonvalinta ?

Tuo 5 voi olla liian vaikea, hänen vastaus jää silloin usein naurahteluksi (kokemusta on).

MrrKAT said...

5) Scholar.google.comin mukaan lääket. asiantuntijallasi Pekka Reinikaisella ei ole yhtään tieteellistä julkaisuartikkelia ilmestynyt 2000-luvulla (10 vuoteen). Onko hän silti parempi asaintuntija kuin palkittu kansainvälisesti arvostettu tutkija professori Juka Kere joka sanoo evoluutioteorian hyödyttävän lääketieteen tutkimusta ?
Miksi parempi, koska Pekka on kristittykö ?

6) Onko kristitty luotettavampi tutkija kuin ateisti ? Esim. iänmäärityksissä ?
Vai miksi eräällä videolla kaipailit juuri kristittyjä, valitit ettei ole juuri paikalla kristittyjä tutkijoita kertomaan iänmäärityksistä ?

MrrKAT said...

Kyssärinrot jäi edellä vinoon, 5 piti olla 6 ja 6 piti olla 7

Googlaamalla "Juha Kere duodecim evoluutioteoria" löytyy v. 2009
lääkärilehti Duodecim-artikkelinsa
Miten perimän muutokset ylläpitävät evoluutiota?

jossa sanoo:
"Käytännön lääkärille evoluutiokysymykset saattavat olla filosofisia, mutta lääketieteen tutkija käyttää niitä apunaan yrittäessään ymmärtää normaalia fysiologiaa tai sairauksien syntyä."

Hän on tunnettu geenitutkija, kuuluu Nobel-valintakomiteaan, ollut löytämässä lukihäiriö- ja kaljugeenejä, Suomen genomikeskuksen pomo jne. Kova jätkä, joka sai just Matti Äyräpään-palkinnon.

Sähis said...

Heh...Pääsen pitkästä aikaa kavereiden kanssa kaljoitteleen lauantaina...Taitaa olla teidän lauantain viettotapa yhtä paljon aivosoluja tuhoavaa toimintaa kuin minun.

Tomi said...

Sähis, elähän nyt, jospa meidän skeptikko ateistimme löytää totuuden ja kääntyy puolimatkalaiseksi uskovaiseksi.

Sähis said...

Tomi: Voisiko tuon mainitsemasi tilanteen nähdä analogiana sille, että ratkean lauantain kipottelulla katkeamattomalle putkelle? :)
On sekin tosiaan periaatteessa mahdollista.

Anonymous said...

Ennustan, että tapahtuman muistelu saa otsikon "Näin menetin uskoni Puolimatkaan"

Tomi said...

Sähis, kyllä tuo on sopiva analogia.

Lauri said...

Tapio kertoo cafe raamattu extrassa miten eliöt voidaan luokitella luonnolliseen järjestelmään ja tämä todistaa luomisesta. Voisit kysyä miksi ihminen löytyy tässä järjestelmässä osalahkosta simiiformes (apinat) ja simpanssin kanssa kaksin heimosta hominini.

Voisit kysyä myös onko tapio sokea vai onko sillä joitakin ongelmia luetun ymmärtämisen kanssa. Tuossa samaisessa jaksossa tapsahan kertoo miten on lukenut Jerry Coynea ja välimuotofossiileja ei ole olemassa. Ei ainuttakaan muutosta osoittavaa sarjaa. Kirjastahan löytyy hieman tietoa valaiden evoluutiosta (http://my.imageshack.us/v_images.php#icaptureary.png), mutta niitä nyt ei vain ole.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Minä olen halunnut kysyä Tapio Puolimatkalta, miksi ID käyttää bakteerien siimamoottoria esimerkkinä. Sehän on varsin moraaliton kapine : E.coli mm. liittyy veriripuliin. Samoin kuin on samankaltainen TTSS -rakenteen kanssa joka taas liittyy ruttoon. Miksi butt propellor, joka on selvästi alkuperältään Saatanallinen!

Tottahan toki etiikan ja tavoitteen näkee funktiosta. Muuten menee uskottavuus kristittyjen kertomuksista joissa kertovat ihmeitä. Liitetään niihin tarinoihinkin selvästi Luojan motiivi, rakkaus. Että tälläinenkö nyt sitten muka tuomitaan huuhaaksi?

Ihan ilmeiden vuoksi haluaisin kysyä. Minähän olen kaiken jo maksanut.