30.1.11

Pekka, Matti ja Tapio

Olen nähnyt ja kuullut livenä Suomen tärkeimmät antievolutionistit. Kaikki kolme. Pekka Reinikainen on nuoren maailman kreationisti (Ihmiskunta on enintään 6000 vuotta vanha, maailmanlaajuinen vedenpaisumus 4300 vuotta sitten, jne), joka suomentaa Yhdysvaltalaisten kreationistijärjestöjen materiaaleja. Matti Leisola on puhunut älykkään suunnittelun mahtavuudesta ja suomentanut saksalaisten antievoluutiokirjallisuutta (Evoluutio - Kriittinen analyysi ja Älykkään suunnitelman idea sekä kolmas fossiileista, jota en ole lukenut). Leisolalla on myös ehdottomasti kolmikon paras luonnontieteellinen koulutus. 

Viimeisimpänä pääsin nauttimaan Tapio Puolimatkan esitelmästä. Kaikkein viihdyttävin on ilman epäilystäkään Pekka Reinikainen. Olen kuunnellut parin metrin päästä miten Pekka kumosi evoluutioteoria Valkeakosken seurakunnan tiloissa. Hän kärjistää ja tarinoi elävästi. Yleisölle puhutaan yksinkertaisilla esimerkeillä. Argumenttien rakenne on helppo ymmärtää. Niiden toimimattomuuden osoittaminen vaatii evoluutioteorian perusteiden ymmärtämistä, fossiilien tuntemusta ja kreationismin historiaan perehtymistä. Ihan hyvä tapa aloittaa antievoluution tutustuminen. 

Pekan argumentteja on toisteltu ympäri internettiä. Argumentaation pätevyydellä pääsee pätemään kaikkein parhaiten Matti Leisola. Leisolaa olen kuunnellut kaksi kertaa. Hän ymmärtää jättää Pekan suosimat (miljardi kertaa toistetut) argumentit varastoon. Sen sijaan yleisön päitä täytetään biotekniikan hienouksilla. DNA:n todellisen monimutkaisuus ja elämän sattumanvaraisen synnyn mahdottomuus tulee selväksi selkeän diashown avustuksella.  

Tapio Puolimatkan kirjoituksista ja puheista olen joutunut pinnistämällä etsimään minua koskettavaa materiaalia. Filosofinen ja teologinen perusta on aina hävinnyt kiinnostusasteikolla luonnontieteellisten alle. Puolimatka on kotonaan yleisön edessä. Tämä on Leisolan heikointa aluetta. Matin puhetyyli on harmaan kuivahko. Väliin tungetut kaskut ovat tarpeen. Puolimatkan eduksi on todettava, ettei hän ole nuoren maailman kreationisti. Kenestä voisi tulla täydennystä kreationistien riveihin Suomessa?

8 comments:

Mikko Olavi said...

Jospa kävisikin niin, ettei Suomen kreationistien muonavahvuuteen käärittäisi enää kunnon puhetorvia, vaan tämän karhukoplan hiipuessa taivasten valtakuntaa kohti, ei kukaan olisi seuraamassa heidän jalanjälkiään.

Tomi said...

Mikko-Olavi elähän nyt ylioptimistiseksi heittäydy.

Kenties yksi ehdokas voisi olla Helsingin Yliopiston fysiikan professori Markku Kulmala (huippufyysikko, tosin kohtalaisen iäkäs).

Paholaisen Asianajaja said...

Kulmala ei todennäköisesti enää kerkiä nousemaan kärkikolmikon tasolla julkisuudessa. Pohdinkin pimeiden ja kylmien iltojen aikana sitä kuka meidän ikäpolvesta ottaa haasteen vastaan.

Lauri said...

Tämä tyttö: http://www.tv7.fi/vod/player.html?id=8457

Tomi said...

Lauri ei taida akateeminen pätevyys riittää. Tarkoita, että ei ole riittävän kunnioitettavaa titteliä.

Kristiina K. said...

Ääääh. Tuon tädin selityksestä suli aivot. Luodaan evoluutiosta karikatyyri ja irvaillaan sille eilman että vaivaudutaan koskaan edes ymmärtämään asiaa muulta kuin jonkun kriittisen valmiiksi pureksimalta kannalta.

Mahtavin argumentti Dawkinsia vastaan tuli eräältä kristityltä, joka selitti jotakin että professori siellä ja täällä yliopistossa sanoi, ettei hyväksyisi Dawkinsin juttuja opinnäytteeksi. No miksi pitäisikään, popularisaatio ei ole sama asia eikä se tee argumenteista mitenkään huonompia.

Kävi sitten ilmi, että ko. tyyppi ei ole edes lukenut mitään Dawkinsin kirjoja, mutta vastustaa silti kaikkea hänen sanomaansa.

Puolimatka on ihan pätevä luennoija, joo. Ja kasvatustieteissä onkin ihan alallaan, mutta kasvatustieteen kirjatkin ovat melkoista shittiä näin opiskelijan näkökulmasta.

MrrKAT said...

Se on hän joka työskentelee Suomen C14-labrassamme (siis myyrä) ja puolustaa labran ulkopuolella mielipidesivuilla ID:tä.

(Nimen etsiminen jää hankalahkoksi kotitehtäväksi, sukunimi alkaa P:llä).

Tomi said...

MrrKaT minkä C14-labran? Kuuluuko ko. labra jollekin yliopistolle?

Kyselen siksi, että halua selvittää ko. henkilön ja josko olen törmännyt häneen.