28.1.11

Tappava huuhaa jatkaa maailmalla

Muistatko kuinka yli vuosi sitten kauhisteltiin tappavan huuhaan leviämistä maailmalla? Eli taikavarpujen markkinointia muka toimivina pomminetsintälaitteina. Useampi valmistaja on myynyt muovikuoreen pakattuja metallisia antenneja, joilla osoitetaan piilotettujen pommien tai huumeiden paikat. Laitteen valmistus maksaa noin kymmenen puntaa (paketointi mukaanluettuna), mutta niitä myydään jopa 15´000 punnan hinnalla. Ei hassumpi kate tuoteesta, joka ei toimi kuten myyntipuheissa luvataan. Niitä myyvät ihmiset ovat huijareita.

Ehkä olen kuitenkin liian negatiivinen skeptikko. Ehkä minun pitäisi olla avomielisempi. Ilkeät puheet pois. Ja paskat!

Pomminetsintälaitteiden valmistajat ja myyjät haluavat auttaa ihmisiä. Eiväthän he valehtelisi ja huijaisi ihmisiä? Irakin ja Afganistanin poliisi erehtyi kuuntelemaan ADE 651-laitteen helppoheikkejä. Laitteita ostettiin kymmenien miljoonien dollarien edestä. 85 miljoonan dollarin edestä. Idiomotorisiin liikkeisiin perustuva heiluriantenni teki lähtemättömän vaikutuksen joihinkin. Vielä suuremman vaikutuksen tunsivat ne ihmiset jotka kuolivat itsemurhapommien tai tavallisten pommi-iskujen uhreina.

Pomminetsintähuijarit olivat kiertäneet jopa Thaimaassa asti. Poliisi, rajavartiosto ja vankilalaitokset erehtyivät ostamaan taikavarpuja. Näitä mekaanisia taikavarpuja yhdistää niiden englantilaiset valmistajat. Firmat ovat lähteneet maailmalle Ison-Britannian rannoilta. Näistä taikavarpukaupustelijoista nousi aito kohu. Se aiheutti ihan oikeita tutkintoja ja jopa myyntikieltojen määräyksiä.

Siitä on vierähtänyt vuosi. Onneksi huuhaa saatiin kuriin ja maailma on parem-, eiku mitäs helvettiä tämä on? Mekaanisia taikavarpuja myydään vieläkin. Vieläkin joillakin turvallisuusmessuilla esitellään hämmästyttävää pomminetsintälaitetta. Britannian armeijan evp. eversti John Wyatt kehuu HEDD1-tuotetta (Handheld Explosive Detection Device) toimivaksi. Tai oikeastaan BBC:n Newsnight-ohjelmassa hän sanoo, että laitetta on käytetty menestyksellä työtehtävissä. Kuin sattumalta Wyatt myös myy kyseistä laitetta.

Huijaukseen perustuvaa pomminetsintälaitetta myydään siis vieläkin ympäri maailmaa. Britannian asettama myyntikielto koskee vain Irakiin ja Afganistaniin lähetettäviä taikavarpuja.

5 comments:

Anonymous said...

Myyntihommia tehdessä törmää toisinaan erikoisiin kaupantekotilaisuuksiin (olen esimerkiksi tehnyt kymmenien tuhansien eurojen arvoisen diilin, jossa asiakas ei edes kysynyt tuotteen hintaa!).

Tässäkin tapauksessa ihmetyttää, ettei kukaan ole missään vaiheessa halunnut edes testata tuotetta itse. Tietysti tätä edesauttaa se, että maksava taho (veronmaksajat jne.) ovat jossain ostoista päättävän tahon tuolla puolen (kuten omissa kaupoissanikin), mutta silti. Ihmisen tyhmyydellä ei taida olla rajaa.

one two three said...

Tässä kohtaa on skeptikoiden omin alue. Totaaliälyttömyyksien paljastaminen.

No hyvää bisnestä se on ja jos ajatellaan sen mahdollista valmistusmaata, Yhdysvaltoja, niin esimerkiksi koko Irakin sota on rahallisesti hyödyttänyt muutamia suuria bisneksiä (suuryrityksiä).

Etunenässä tietenkin Halliburtonia, jonka hallituksessa taisi istua samat heput kuin Bushin hallituksessa ja rahavirta ainakin oli positiivinen mm. sellaisen pienomistajan kuin Dick Cheneyn tilille.

Bisnes se on mikä kannattaa, vaikka nyt 1,2 miljoonan ihmisen hengen ja koko muun maan kansan kustannuksella.

Sähis said...

Ei jumalauta mitä meininkiä.

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

http://dirtpony.com/archives/101

Sähis said...

Arhi:http://www.howdoeshomeopathywork.com/

Buahahahhaha