5.11.09

Tappava huuhaa Irakissa

New York Times uutisoi vihdoinkin siitä miten pahan moka Irakin turvallisuudesta vastaavat ovat tehneet. Irakin hallitus on ostanut yli 1500 huuhaa-laitetta 85 miljoonalla dollarilla. Rahan tuhlaus ei sinällään ole uutta, mutta kyseinen huuhaa on varmasti kustantanut useita ihmishenkiä.

Poliisit ja sotilaat ovat käyttäneet pomminetsintälaitetta, joka on puhdasta huuhaata. Tarkastuspisteillä pysäytetyistä autoista etsitään pommeja käytännössä taikavarvun avulla. Jokainen taikavarpu on maksanut kymmeniä tuhansia dollareita. Taikavarvun nimi on ADE 651.

Se on metallimötikkä, johon on ruuvattu kiinni heiluva antenni. Antennin liikkeiden perusteella päätellään, että nyt on takakontissa kilo c-4:sta tai salamatkustaja.

Yleisempi nimi on Sniffex. Toimintaperiaate on sama kuin taikavarvussa. Laitteella löydetään se mitä etsitään, kun tiedetään missä etsitty esine on. Kun sitä ei tiedetä, niin onnistumisprosentit ovat sattuman luokkaa. Double blind-testit osoittavat kerta toisensa jälkeen, että laitteet perustuvat idiomotoriikkaan.

Samaista laitetta ja sen sisarmalleja on tyrkytetty myös Yhdysvaltojen puolustusvoimille pari vuotta sitten. Laivaston testeissä laite epäonnistui täysin. Kun testirakennukseen oli piilotettu räjähteitä, niin koekäyttäjä kyllä löysi niitä. Mutta hän ei havainnut taakse pysäköidyn rekan täyteen lastattua räjähdysainelastia. Ei tietenkään löytänyt, sillä häntä neuvottiin etsimään signaaleja talosta.

Kun testit kertoivat eeppisistä epäonnistumisista, niin valmistajalla oli valmiina tekosyitä. Käyttäjällä täytyy olla vakaa pulssi ja ruumiinlämpö. Ehkä rakennusten rakenne häiritsi signaalien saamista? Vaikka laitteen väitetään havaitsevan räjähteitä minkä tahansa esteen läpi.

Mikä parasta, epäonnistuneiden testien koekäyttäjä oli itse laitteen keksijä.

ADE 651:sen valmistaja ATSC:n mukaan samalla laitteella voidaan havaita erilaisia räjähdysaineita, aseita, ihmisiä, huumeita ja jopa norsunluuta. Tietenkin kilometrien etäisyydeltä, maalta, mereltä ja ilmasta. Toimintaperiaate on valmistajan mukaan "elektrostaattinen magneettinen ionivetovoima", tai miten electrostatic magnetic ion attraction sitten pitäisikään kääntää.

Väitteet on todettu potaskaksi. Kaiken järjen mukaan ATSC:n omistajat ja laitteen myyjät ovat moraalittomia paskiaisia.

Joten miten Irakin viranomaiset vastaavat?

The Iraqis, however, believe passionately in them. “Whether it’s magic or scientific, what I care about is it detects bombs,” said Maj. Gen. Jehad al-Jabiri, head of the Ministry of the Interior’s General Directorate for Combating Explosives.


“I don’t care about Sandia or the Department of Justice or any of them,” General Jabiri said. “I know more about this issue than the Americans do. In fact, I know more about bombs than anyone in the world.”


Sillä välin itsemurhapommittajat ovat onnistuneet kuljettamaan tarkistuspisteiden läpi pari tonnia räjähdysaineita. Tulokset eivät yllätä.

Thaimaassa käytetään GT200-laitetta, joka on varmasti aivan eri juttu kuin ADE 651.

The device consists of 3 main components: the handling machine, the antenna and several sensor cards which need to be inserted in the device and can be adjusted to detect a variety of substances. It is claimed that the device is able to detect most explosive and narcotics substances as well as other substances such as humans, gold, ivory, poison, currency and tobacco.


Tätä huuhaa-laitetta valmistaa Global Technical. GT laitteita valmistetaan aina 6000 asti. Myös Global Technicalin omistajat ovat moraalittomia paskiaisia.

Alkuperäisen Sniffexin rinnalle on ilmestynyt uusi ja paranneltu Sniffex Plus. Laitteesta käytetään militaristista lyhennettä:HEDD1® - Handheld Explosive Detection Device

Kiitos vinkistä T. Myllyniemelle.

5 comments:

MrrKAT said...

Taas piti vilkaista pvm ettei nyt ole aprillipäivä..

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Ei ole mikään aprillipila.

Mutta ei hätää. Multa voi jokainen halukas ostaa tälläisen värkin. Hinta vaatimattomat 10 000€/kpl. Jos ostaa kolme, vaikka hyväksi lahjaksi isälle, saa kivan tukkualennuksen jossa maksaa VAIN neljästä.

Kiinnostuneet ottakaa yhteyttä!

Aqua Fortis said...

Aistin taikavarvullani, suuren tyhmyyden tuolla tuhansien kilometrien päässä Irakissa.

Koittakaas debunkata tuo!

Paholaisen Asianajaja said...

Tom Clancyn Rainbow Six-kirjassa sankari John Clarke käyttää tällaista laitetta havaitakseen terroristeja seinien läpi:

https://www.rkb.us/contentdetail.cfm?content_id=175430

Sähis said...

Toi Rainbow Six on kyllä hyvä viihteellinen kirja. Suosittelen.

Olihan siinä kirjassa muitakin hienoja vempeleita fiktion ja todellisuuden rajamailta mm. se "Counttereiden" käyttämä lähes äänetön helikopteri, mutta tuo laite ei jäänyt muistiin.