29.11.09

Koomamiehen tietoisuus, neurologi kommentoi

Neurologi Stephen Laureys on kommentoinut noussutta kohua New Scientist-lehdelle. Belgialainen Rom Houben oli lääkärien mukaan koomassa peräti 23 vuotta. Sitten Laureys perehtyi asiaan. Lehtien otsikoissa hämmästeltiin Houbenin uutta elämää, kun hän kommunikoi avustajan välityksellä perheelleen ja maailmalle.

Skeptikot huomauttivat, ettei fasilitoitu kommunikaatio ole luotettava tapa kommunikoida.

Otsikoissa esitettiin epäilyjä Houbenin tekstien alkuperästä. Ovatko ne itse koomapotilaalta vai hyvää tarkoittavan avustajan päästä?

Kysymys on vaikea ja tilanne on ladattu täyteen tunnetta. Ehkä Laureys pystyy purkamaan jännitteitä.

From the online videos, it looks as if when Rom Houben types, his eyes are closed, he types surprisingly quickly and that his hand is guided by an aide. Can we be sure the words attributed to him are really his?

What is happening now is very regrettable. I feel sorry for Rom and about what some people have written on the net. He knows what people are saying, and one can only try to imagine what he has already been through. He has gone from being ignored for many years and considered vegetative to being recognised as conscious. And now he is again being treated as if "it is impossible, he cannot be a cognitive being". Should I respond to that? I don't want to.


Eli Laureys ei halua kommentoida asiaa. Olisiko kuitenkin mahdollista, ettei Houben kommunikoi kirjoitusruudun välityksellä?


I accept some people may have been insensitive, but could it be possible that he isn't really communicating through the finger-guided touch screen?

I am a scientist, I am a sceptic and I will not accept any communication device if it is not properly tested. But I am not the one who made him communicate with the touch screen, I was just there to help him get rid of the diagnosis of vegetative state. And I don't think one can say, based on videos on the internet, something meaningful about the use of the touch screen.


Ei vieläkään kovin kattavaa vastausta. Laureys toteaa, ettei hän pakottanut Houbenia kirjoitusruudun äärelle. Hän vain totesti, ettei koomapotilas ole niin vihannes kuin lääkärit olivat diagnosoineet. Pelkistä videoista ei voi päätellä mitään siitä kuinka luotettava kirjoitusruutu on.

Mutta Houbenin tietoisuus on eri asia kuin fasilitoidun kommunikaation toimiminen. Houben voi olla täysin tietoinen, mutta kommunikaatio ei kuitenkaan toimi. Epäilijät ovat huomautelleet, että fasilitoidun kommunikaation testaus olisi nyt paikallaan. Houbenin tietoisuus ei ole kyseenalaistettu asia.

No comments: