21.1.11

Homeopatia pulassa Kanadassa

Helmikuun 5 ja 6 toistetaan viime vuotinen itsemurhatempaus 10:23. Skeptikot kokoontuvat toistamaan empiirisen kokeen, jossa ihmiset nielevät purkillisen homeopaattisia pillereitä. En ole ihan varma onko Skepsis ry mukana menossa tänä vuonna. Viimeksi epäonnistunut joukkoitsemurha poiki monta lehtijuttuja, joissa otettiin esiin olennainen pointti. Homeopaattisissa pillereissä ei ole mitään. Sanoipa suomalainen homeopaatti Riitta Väre ettei homeopatialla hoideta sairauksia. Sen sijaan sillä hoidetaan oirekokonaisuuksia. Hän myös paljasti, että homeopatia toimii energeettisten värähtelyjen voimalla. Taattua huuhaata.

Homeopatialla oli huono vuosi. Eikä tämäkään näyttäisi menevän ihan putkeen. Kanadalainen kuluttajaohjelma Marketplace tarkkaili homeopatiaa epäilevällä silmällä.

Marketplace kertoo homeopatian olevan miljoonien dollarien arvoinen bisnes Kanadassa. Sitä käyttää n. 10 % kansalaisista. Ohjelmassa haastatellaan useampaa homeopaattia. Yksi kutsuu homeopatiaa maailman toiseksi suosituimmaksi lääketieteeksi. Marketplace lähettää kaksi kaupasta ostettua homeopaattista pilleripurkkia labraan testattavaksi. Tarkoituksena on ottaa selvää pillereiden kemiallisesta koostumuksesta. Yllätys yllätys, pillerit ovat sokeria. Mittauksissa ei havaita eroja Ipeca ja Belladonna pillereiden välillä.

Boiron valmistaa homeopaattisia pillereitä, eli olemattomiin laimennetulla ainesosalla (vedellä) kasteltuja sokeripillereitä. Heidän homeopaatiltaan kysytään missä ne lääkeaineet ovat. Vastaus: ehkä tiede ei ole kehittynyt tarpeeksi niiden havaitsemisessa? Lopullinen vastaus on mysteeri. Homeopaatti toteaa ettei tiedetä miten se toimii. He kuitenkin tietävät homeopatian toimivan. Boironin edustaja toteaa, ettei homeopatia tarvitse kliinisiä kokeita. Niin monet ovat kokeneet homeopatian auttaneen vaivoissa.

Ohjelmassa haastatellaan myös äitiä, joka luottaa homeopaattisiin pillereihin rokotteiden sijaan. Äiti uskoo lapsensa olevan suojattu poliota ja muita rokotusohjelman listalla olevia tauteja vastaan. Hän muistuttaa, että vanhemmilla on oikeus valita miten heitä hoidetaan.

Syöpähoitoihin löytyi ainakin yksi homeopaatti, joka toteaa parantavansa syöpää sokeripillereillä. Hän kertoo, että pillerikuuri tuottaa tuloksia viidessätoista päivässä. Onneksi parannusta tarjotaan pienellä varauksella, sillä hän sanoo homeopatian "vahvistavan immuunijärjestelmää" ja tämän takia syöpäsolut alkavat sulamaan.

Syöpäväittämiä esitellään nauhalta myös eräälle virallisemmalle homeopaatille. Ranvir Sharda on Homeopathic Medical Council of Canadan johtaja. Hän ei ole tyrmistynyt homeopatian käytöstä syöpähoidoissa. Sharda sanoo, että hän hoitaa ensimmäisen ja toiseen vaiheen syöpää sokeripillereillä. Toimittaja pyytää tieteellisiä tutkimuksia, joissa kerrotaan homeopatian tehosta. Sharda lupasi lähettää alan kirjallisuutta, mutta valitettavasti hän taisi hukata lähetysosoitteen.

Myös tavallisia kaduntallaajia haastateltiin. Monet olivat yllättyneitä kuullessaan, ettei pillereissä ole jäljellä vaikuttavia aineita. Yksi toteaa osuvasti, että homeopatiassa on järkeä jos työskentelee homeopatiafirmalle.

Kanadan homeopaatit olivat varautuneet Marketplacen ohjelmaan. Ontario College of Homeopathic Medicinestä lähetettiin homeopaateille valmis toimintasuunnitelma. Heitä neuvottiin kirjoittamaan runsaasti kommentteja ohjelman kotisivulle. Kommenttien sisällön pitäisi olla kohteliasta ja asiallista. Samoin ne täytyy tunkea täyteen anekdootteja homeopatian menestystarinoista.


8. Keep Your Cool
How we all react to this criticism will determine how much traction this story maintains in the coming weeks and months. We urge you to be calm, be polite, be underwhelmed. Take the moral high ground. Convey that this Marketplace programme is no more than a mild irritant for homeopaths who are providing an important service in your community. It is disappointing that the CBC journalists chose to ignore the reality that is the basis of homeopathy, but that doesn’t affect what we know to be true.

The strength in homeopathy is that it works. We practitioners know it works because we see it every day in our patients and they obviously know it works because they refer their family and friends to homeopathy and they keep coming back when they get ill. Nay-sayers can say “it aint so” until they are blue in the face, but that doesn’t change the fact that homeopathy does work, even if we still don’t know how it works. Full stop. End of discussion. Let’s say what needs to be said to set the record straight and then get back to doing the important work that we do with homeopathy.
Please feel free to share this message with anyone who might be interested.


Vastalauseet ja informatiiviset kommenttiviestit oli kirjoitettu valmiiksi ennen ohjelman esitystä. Järjestäytyminen kannattaa.

Nyt vain odottamaan minkälaisia uutisia helmikuun itsemurhatempaus tuottaa.

10 comments:

Ofelia said...

Sulla on sen verran tiuha postaustahti etten meinaa perässä pysyä! =) Toivottavasti ehdin tsekata nuo pätkät, kiinnostaa kyllä. Niitä homeopatiaintoilijoita meinaan ystäväpiirissä riittää. Harmi että se rokotusblogi meni salasanan taakse. Toisaalta silti ehkä parempi lukea sitä tieteellisempää blogia aiheesta. =D

Ofelia on kielipuristi, entinen suomen kielen opiskelija, joten nyt on IHAN PAKKO kysyä: missä ovat Paholaisen Asianajajan possessiivisuffiksit eli omistusliitteet? =) Siis: ei "heidän homeopaatilta" vaan "heidän homeopaatiltaAN". Ovatko liitteet kokeneet ufoabduktion? ;-)

Paholaisen Asianajaja said...

Et ole ensimmäinen etkä varmasti viimeinen joka kauhistelee possessiivisuffiksittomuuttani.

En tiedä.

Ne eivät vain ilmaannu kun näpyttelen näppäimistöä. Kirjoitan enemmän puhekielen sanelemalla tahdilla. Todennäköisesti mieleni leijaili jossain muualla, kun äikäntunneilla puhuttiin omistusliitteistä.

Paholaisen Asianajaja said...

Yritin käydä läpi tekstiäni oikein ajatuksen kanssa. Oli tämä myös omistusliitteen paikka?


Äiti uskoo lapsenSA olevan suojattu poliota ja muita rokotusohjelman listalla olevia tauteja vastaan.

Ofelia said...

Juu, hyvä! =) Muutoin kyseessä olisi vähän niin kuin kenen tahansa lapsi. Ja jos pilkkuja viilataan niin alkaa-verbin kanssa käytetään yksikön ensimmäistä infinitiiviä eli perusmuotoa 'sulaa', toinen tapa on sitten 'ruveta sulamaan'. =D Tosin nykyään saatetaan hyväksyä molemmat muodot, näin muistelen kuulleeni, koska nykynuoret eivät ole oppineet oikeaa tapaa, siis Kielitoimisto taipui. O tempora, o mores! =)

Terveisin kielifanaatikko O.P.

M said...

En ainakaan haulla löytänyt juttua blogistasi: olisi siis mielenkiintoista lukea mielipiteesi Zeitgeist-ilmiöstä. Onhan meillä liikkeen edustaja sentään jo eduskunnassakin... Ja uusin huuhaa-leffa juuri ulos painosta.

Anonymous said...

Romanes Eunt Domus....

MrrKAT said...

Kun kerrankin on kielentaitaja paikalla..

Paikallisesta murteestamme johtuen seuraava on minulle hankala.

"Jää ja jääetikka laitetaan hellalle. Ne alkaa sulaa."
vai
"Ne alkavat sulaa/sulamaan"?

Tuo eka on täällä suussa ok, vaikeus tulee kun viitataan taaksepäin monikkooon tai siihen muistuttavaan. Nuo on "jatkuvaa ainetta" (atomeita ei lasketa), ei yksilöitä , josta tulee
lisävaikeutta hahmottaa monikoksi.
Äh nyt en osaa viitata tätäkään. Pitääkö sanoa "nuo on" vai "ne on" vai "ne ovat"?(apua)

Paholaisen Asianajaja said...

Grammarnazis are welcome here.

M, muistaakseni olen katsonut kaksi Z-dokkaria youtubesta. Ekan selitykset siitä miten Jeeus ei ollut historiallinen hahmo vaan kopiotu legenda pakottivat minua pikakelaamaan sitä läpi.

Toisessa taisi olla enemmän asiaa siitä miten talousjärjestelmä on huijausta, eli rahaa luodaan tyhjästä?

Ofelia Grammarnazi said...

'Ne alkavat sulaa' on oikein, koska siinähän on KAKSI eli enemmän kuin yksi toimijaa. En sotkisi fysiikkaa ja kieltä ihan noin pitkälle keskenään! =D Muutenhan kaikki olisi monikkoa tyyliin *minä kirjoitamme, koska onhan ihmisessä juurikin kaikenlaista ainetta, vettä, atomia ja solua, hih.

Luin juuri Hesarista Z-jutusta (muistaakseni), kuulosti omituiselta!

Sähis said...

Zeitgeistit on tuonut keskuuteemme hauskojen utopioiden liikkeen. Ei mitään uutta auringon alla. Vaikkakin pelkäämpä, että liikkeeseen uskovaisille taitaa upota leffojen "faktat" aika sitkeästi takaraivoon. Tietoarvoa tuotoksilla ei tosin ole pätkääkään. Jotkut ovat onneksi uhranneet paljon vapaa-aikaansa leffojen faktojen taustojen tarkistukseen. Ohessa yleispätevä jos enkku on lapasessa:
http://www.conspiracyscience.com/articles/zeitgeist/part-one/