Anekdootti-kortti ja rokotevastustajien koronakuolemat
Sosiaalista mediaa selatessa olet varmasti huomannut, että henkilökohtaiset tarinat ja kokemukset ovat suosittuja. Jakoon pääsevät myös ne varoittavat tarinat tutun tutusta, jolle kävi jollakin tapaa kähmäisesti. Näistä tarinoista - eli anekdooteista - moni ihminen tekee omaan elämäänsä vaikuttavia päätöksiä. Ne ovat helpompia käsitellä ja ymmärtää kuin meta-analyysien ja tutkimusraporttien pinot.
Joku tuttu sai oireita rokotteesta? En taida ottaa rokotetta.
Joku käytti maskia ja kuitenkin sairastui (vaikka se ei ole maskin päätarkoitus)? Enpä taida käyttää maskeja.
Joku oli ottanut rokotteen ja kuitenkin sairastui (koska rokote ei anna 100% suojaa). Enpä taida ottaa rokotetta.
Rennon yksinkertaista ajattelua, mutta ei sitä kaikkein parasta päättelyä terveyden kannalta.
Tiedän. Tiedän. Ajattelet, että täällä se Leinivaara taas pätee mukamas paremmuudellaan näissä asioissa. Sanon olevani äärimmäisen älykäs, loogisesti lahjakas sekä virologian kohdalla viriili, tai muuta vastaava. En koskaan sanoisi tuollaista itsestäni ääneen. Joten joudun sen sijaan kirjoittamaan sen tänne blogiini. Vaikka se ei edes ole totta.
Näitä yksittäistapauksia viljellään milloin minkäkin agendan edistämiseksi. Ajattelin pienenä ajatuskokeena rakentaa korttitalon tällaisista anekdooteista. Mutta tällä kertaa propaganda on suunnattu sinne rokotepelottelijoiden suuntaan.
Eli tästä alkaa sarja anekdootteja.
Muusikko Marcus Birks (40v) teki elintapapäätöksiään sosiaalisen median perusteella. Hän vastusti avoimesti koronarokotteita. Ja sairastui tautiin. Ja oireiden pahentuessa päätyi sairaalaan. Kuolemaansa ennen hän kerkisi toteamaan, että terveenä ei ajatellut sairastuvansa tautiin. Hän kertoi perheelleen, että heidän on otettava rokote mahdollisimman pian. Sitten hän kuoli.
Radio-juontaja Dick Farrel (65v) kertoi useasti kuulijoilleen rokotekriittisiä asioita. Hän mielestään pandemia on huijausta. Eikä mitään piikkiä kannattaisi ottaa. Ennen covid-kuolemaansa sairaalassa Farrel kerkisi muuttamaan mielensä rokotteista.
Stephen Harmon (34v) twiittaili vielä alkukesästä "I got 99 problems but a vax ain't one." Ja pari muutakin rokotevastaista kamaa ilmestyi hänen some-syötteisiinsä. Sitten karma astui areenalla. Stephen joutui koronaoireisena sairaalaan. Sieltä hän twiittasi kuvia itsestään sairaalavuoteessa. Keuhkokuume paheni. Stephen pyysi ihmisiä rukoilemaan hänen puolestaan, jos mies ei heräisi happiletkuihin päätymisen jälkeen. Stephen kuoli sairaalassa.
Blake Bargatze (24v) suunnitteli odottavansa about 10 vuotta, jotta voisi rauhassa seurata miten koronarokotekampanja etenee. Muut perheenjäsenet ottivat rokotteen, mutta Blake päätti kieltäytyä. Tuon odottelun aikana hän meni konserttiin Floridassa. Sairastui koronaan. Päätyi sairaalaan. Keuhkot menivät pilalle. Onneksi hän on vielä siinä tilanteessa, että vanhojen keukojen tilalle voidaan asentaa uudet keuhkot. Loput miehen suvusta ottivat rokotteen.
Geraldine Mount (57v) ei uskonut koronaviruksen olevan olemassa. Samoin hän väitti rokotteiden olevan vaarallisempia kuin tauti (joka ei siis ole viruksen aiheuttama). Suhde tyttäreen kärsi, kun sairaanhoitajana työskentelevä tytär yritti saada äitinsä suhtautumaan pandemiaan vakavasti. Virus ei välittänyt uskotaanko viruksiin. Geraldine vietti elämänsä viimeisen kuukauden eristyksissä sairaalassa letkuihin kytkettynä.
Republikaani H. Scott Apley moitti pandemiapaniikkiin menneitä ja rajoituksia suosivia ihmisiä. Hän ei nähnyt tarpeellisena ottaa rokotteita tai käyttää maskia. Rokotteita suosittelevat lääkärit ja tutkijat olivat hänen mielestään vapaiden ihmisten vihollisia. Sitten Apley sairastui covidiin. Päätyi sairaalaan hengityskoneeseen. Ja kuoli.
Trouble ja Skull yhtyeiden laulaja Eric Wagner (62v) ei ottanut koronarokotetta. Hän sairastui koronaviruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen. Ja kuoli viikkoa myöhemmin.
John Eyers (42v) rakasti fitness-elämää. Mutta ei niin paljon, että olisi ottanut koronarokotteen. Miehen peruskunto olikin huippuluokkaa. Mutta virukset eivät välttämättä välitä kunnostasi yhtään mitään. John joutui covidtartunnan jälkeen sairaalaan. Juuri ennen hengityslaitteeseen päätymistään hän kertoi katuneensa, ettei ottanut rokotetta. Hän uskoi atleettisen kroppansa kestävän taudin. Eyers kuoli sairaalassa.
Juuri avioitunut reipas nuori mies Aude Alaskar (27v) ei halunnut ottaa koronarokotetta. Hän halusi odottaa ja nähdä mitkä ovat rokotteen pitkäaikaiset vaikutukset. Sitten hän sai delta-variantin. Oireet ilmestyivät viikko diagnoosin jälkeen. Lääkärien ohjeiden mukaisesti hän eristäytyi kotiinsa odottamaan tilanteen kehittymistä. Kunto romahti nopeasti. Aude kuoli kotiinsa 13 karanteenipäivän kohdalla.
Konservatiivisen radiokanavan juontaja Phil Valentine (61v) käytti ääntään koronarokotteiden turhuudesta puhumiseen. Hänen mukaansa todennäköisyydet kuolla tautiin olivat niin pienet, ettei piikkiä kannata ottaa. Samoin lottovoiton saaminen on erittäin harvinaista, mutta joku sen usein voittaa. Phil kuoli covid-19 taudin kanssa käydyn kamppailun jälkeen. Sitä ennen hän harmitteli, ettei aikaisemmin puhunut radiossa rokotteiden puolesta. Mies aikoi kuulemma palata tällaisella ohjelmalla eetteriin, kunhan kunto kohenee. Nyt se on myöhäistä.
Norjalainen Hans Kristian Gaarder (60v) ei vaivautunut ottamaan pandemiaa vakavasti. Hans levitteli salaliittoteorioita viruksesta ja rokotteista. Sekä useista muista aiheista. Siinä samassa hän myös järjesti koronarajotuksia vastustavat bileet. Ja sairastui koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Ja kuoli.
Päivittäinen sanoma Leslie Lawrensonin (58v) suusta väitti koronarokotteita turhiksi. Hän piti koronarokotetta kokeellisena rokotteena, joten se jätettiin välistä. Koronarokote oli kuulemma tappavampi kuin tauti. Leslie oli perehtynyt aiheeseen sosiaalisessa mediassa ja oli myös korkeasti koulutettu, joten lähimmäiset ottivat puheet vakavasti. Kunnes Leslie sai keuhkokuumeen, todettiin covid-19 positiiviseksi ja kuoli kotiinsa. Puoliso sairasti myös taudin vakavilla oireilla, mutta selvisi hengissä. Hän otti rokotteen sairaalasta päästyään.
Internetin kaikukammioihin ja somekupliin päätyi myös artisti Gary Matthews (46v). Hän ei luottanut valtamediaan. Gary jakoi ahkerasti keskustelupalstoilta löytämäänsä kamaa, jonka perusteella virusta ei edes ole olemassa. Valitettavasti virus ei välitä siitä uskotko viruksiin vai et. Gary sairasti viikon verran. Covid-19 positiivisuus todettiin vain päivää ennen covid-denialistin kuolemaa.
Syvästi uskonnollinen muusikko Landon Spradlin ei harrastanut turvavälejä. Hän halusi jatkaa keikkailua myös pandemian aikana. Matkailun varrella hän jakoi ahkerasti "pandemia on huijaus" viestejä. Hän sentään myönsi, että virus on olemassa, mutta se tulisi ja menisi ilman isompia ongelmia. Jumala suojelisi. Landon sai tartunnan matkustelunsa aikana. Hän kuoli sairaalassa, kaukana kotikaupungistaan.
Congalvesien suvussa ei uskottu rokotteisiin. Rokotepelottelijoiden materiaali oli tepsinyt heihin. Siksi perhe ei kauheasti murehtinut kokoontuessaan säännöllisesti illallisille. Oireiden alkamisesta meni vain kaksi viikkoa, kun Shaul (40v), Basil (73v) ja Charmagne (65v) olivat kuolleet koronaan. Luultavasti Basil oli saanut tartunnan aikaisemmalla munuaiskivien sairaalareissullaan. Kaikkien kolmen kunto romahti nopeasti.
Teksasilainen koronarajotteiden ja maskikäytön vastustaja Caleb Wallace (30v) päätyi sairalaan kuukausi sitten. Kuume ja kuiva yskä eivät loppuneet. Huonoon kuntoon päätynyt mies taistelee hengestään, koska henki ei kulje covidin runtelemissa keuhkoissa. Onneksi vaimo ja kolme tytärtä näkevät miehen edes videopuheluiden kautta. Caleb ei pysty puhumaan. Hän on ollut hengityskoneessa jo parisen viikkoa. Tuoreimman uutisen mukaan miehelllä on jäljellä enää muutama tunti elinaikaa.
Ja niin edelleen.
Todistavatko kaikki nämä anekdootit, että koronarokote on turvallinen ja tarpeellinen?
Eivät todista. Eivät missään nimessä todista! Sitä ei perustella eikä päätellä minkään itsekeskeisen bloggaajan höpinöissä. Eikä TikTok-videoissa. Eikä twitter rupattelussa. Sitä varten pitää perehtyä ihan oikeiden ja relevanttien lääketieteen ammattilaisten analyyseihin, tilastoihin ja faktoihin.
No todistavatko nämä tarinat edes se, että tauti on vaarallinen ja kannattaa ottaa vakavasti?
Eivät todista. Nämä ovat vain erittäin vinoutuneesti eli tarkoituksenmukaisesti haettua juttuja netistä. Ne ovat vain anekdootteja. Niistä voidaan vain päätellä, että jotkut ovat kuolleet koronaan. Näistä ei voi päätellä kuinka vaarallinen tauti on.
Yritä pitää tämä mielessäsi, kun näet jonkun jakavan surullista tarinaa somessa. Olkoon se minkälainen tarina tahansa.