30.8.23

Daily Mail feilaa: Covid-kuolemat

 Brittiläinen Daily Mail on tunnettu ei-niin-tarkasta uutisoinnistaan. Lehden lempinimikin on fanien parissa tuttavallisesti Daily Fail. Kaksi päivää sitten lehdessä uutisoitiin Yhdysvaltojen tuoreimpia kuolleisuuslukuja. Valitettavasti aluksi täysin perseelleen menneellä tavalla.

Toimittaja Alexa Lardierilla tapahtui pieni moka. Hän tulkitsi CDC:n tietopankista löytyviä lukuja pieleen. Lardieri luuli kuolleiden määrän tarkoittavan pelkästään Covid-tautiin kuolleiden tilastoa, jolloin pelkästään virukseen kuolleiden osuus olisi ollut n. yhden prosentin verran. 

Oikeastihan CDC:n tilasto kertoo viikottain kuolleiden määrän kaikilla kuolinsyillä. Tästä kokonaisuudesta Covid-tautiin kuolleita oli tuoreimman viikon kohdalla vain about yhden prosentin (eli 1,7 %) verran. Mutta CDC:n tilastossa prosenttiosuus lasketaan kaikista tuolla aikavälillä kuolleista. Ja siksi prosentti on niin pieni. Eikä siis niin, että Covid-tautiin kuolleista vain prosentin verran olisi kuollut viruksen takia. 

Lardieri huomasi virheensä, mutta vasta uutisen julkaisun jälkeen. Korjaus on jutun lopussa:

An earlier version of this article claimed 99 percent of Covid deaths in the past week were not primarily caused by the virus. In fact, a footnote at the bottom of the CDC's Covid data tracker explains the percentage of all reported deaths attributed as Covid-19 is calculated based on the number of deaths from all causes. We have amended the article to reflect this. 

Googlen välimuistissa on alkuperäinen otsikko: 99% of 'Covid deaths' not primarily caused by the virus, CDC data shows 

Tällaista kuvakaappausta jaetaan sosiaalisessa mediassa.

Virhe on helppo tehdä, jos aivoissa pesii tietynlaisia ennakko-olettamuksia pandemiasta. En lähde arvailemaan miten paljon Alexa Lardieri on vastustanut terveysviranomaisten suosituksia.  Ehkä virhe johtui vain deadlinen murskaavasta lähestymisestä ja stressistä. Kuitenkin alkuperäinen otsikko antaa ymmärtää, että Covid-kuolemissa voi olla jotain epäilyttävää. Korjattu otsikko tekee selväksi, että Covid-tautiin kuolee tällä hetkellä onneksi selkeästi vähemmän väkeä kuin pandemian pahimpina hetkinä.

 

 Kuten kaikki tiedämme; valtava määrä nettiasukkaista ei lue mitään muuta kuin otsikon. Pidemmälle lukeminen edellyttäisi mielenkiintoa ja uteliaisuutta. Siksi ei ollut mikään yllätys, että Daily Mailin uutisen otsikosta otettiin kuvakaappauksia. Ja niitä laitettiin kiertoon esimerkkinä siitä, ettei Covid-19 ole mikään vakava tauti.

Kukaan näistä otsikkoa jakavasti tyypeistä ei lue uutista. Sieltä he olisivat voineet oppia, että vuonna 2021 joka kolmas kuolema Yhdysvalloisa johtui viruksesta. Sellainen tieto ei sovi tautia vähättelevien pääkoppaan.

15.8.23

Maui palaa ja foliot kuumenevat

 Suurten maastopalojen uutisoinnissa toistuu ikuisuusaiheena salaliittoteorioiden viljelyä. Milloin sekaan yritetään tunkea avaruuslasereita ja muita energia-aseita, tai muita erikoisia väittämiä. Näin kävi myös Havaijin Maui saaren suuren mastopalon jälkimainingeissa. Sitä ennen on tarkasteltava mitä tapahtui ennen salaliittoteorioitsijoiden paikalle ryömimistä.

2014 kaupungin ja ympäristö paloturvallisuudesta vastaava järjestö kirjoitti suojeluraportin. Kaupungin ympäristössa ei raportin mukaan oltu tehty tarpeeksi ennakoivia toimenpiteitä maastopalojen leviämisen pienentämiseksi. Metsänhoito ja hakkuut eivät mahtuneet kaupungin budjettiin. Lahainan kohdalla oli selkeästi korkeampi paloriski. Raportissa annettiin useita parannusehdotuksia. Se mitä niistä toteutettiin tai jätettiin tekemättä ovatkin varmasti nyt selvityksen kohteena.

Sitten koitti tämän kesän helteet.

Elokuun 1. päivä saaren varoitusjärjestelmän sireenien kuukausittaisen testin aikana huomattiin, etteivät ne toimineet. Tehtiin toinen yritys, jolloin sireenit menivät päälle kuten pitää.

Elokuun 2. päivä Honolulun sääpalvelu antoi varoituksen kuivista olosuhteista ja maastopalojen suuresta riskistä, kun lähestyvän hurrikaani Doran tuulet saapuvat saarille.

Maastopalot ovat vakava aihe saarilla, sillä saarelle tuotu ruoholaji on nostanut paloriskejä. Vieraslajina tunnettu ruoho kasvaa nopeasti, mutta kuivuttuaan palaa vielä helpommin.

Elokuun 3. päivä sääpalvelu puhui kriittisen maastopalovaroituksen olevan pian tarpeellinen.

Elokuun 4. päivä sääpalvelu antoi maastopalovaroituksen. Kovat tuulet olivat saapumassa mutta samalla ilmankosteus oli laskemassa alle 45 %.

Kuivuuden jatkuessa ja tuulen vain voimistuessa tapahtui lopulta se mitä pelättiin ja mistä varoitettiin.

8. elokuuta Mauin saarella oli aikaisin aamulla sähkökatkoksia. Voimalinjoja on varmasti kaatunut useammasta kohtaa. N. kahdeksan aikaan aamusta on ensimmäinen maastopalo kaukana kaupungeista. Maastopaloja on myös muualla saarella. Palokunta ilmoittaa hieman ennen kello yhdeksää saaneensa sen sammutettua. Sähkökatkot jatkuvat. Tuuli yltyy. Asukkaiden nettiin lataamissa videoissa nähdään miten Lahainan kaupungissa kattopeltejä irtoilee, joten puuskat ovat vahvoja. Kolmen aikaan iltapäivällä maastopalon ilmoitetaan alkaneen uudelleen.

Edellisellä viikolla testatut varoitussireenit eivät toimi.

 Asukkaat soittelevat toisilleen ja suunnittelevat evakuointia. Horisontissa siintää ensimmäiset merkit savusta. Vain puolisen tuntia myöhemmin savu peittää kaupunkia. Kuumat kekäleet lentävät tuulen mukana. Ensimmäiset palot syttyvät kaupungissa. 

Asukkaita ajaa moottoritielle turvaan. Jotkut reitit ovat kaatuneiden puiden tai voimalinjojen tukkimia. Jotkut eivät lähde karkuun tarpeeksi ajoissa. Autoja hylätään rantateille, koska keskustasta ei enää pääse pois. Heitä jää satamaan meriveteen kellumaan ja odottamaan liekkien laantumista. Palo leviää kaupungin lävitse nopeasti. Joidenkin kotona kuvaamilla videoilla nähdään miten he yrittävät ruiskuttaa vettä katolle ja pihaan suojatakseen taloaan. Ainoastaan nähdäkseen miten talon seinä palaa vain muutaman minuutin kuluttua.

Lahainan kaupunki tuhoutui. Toistaiseksi on löydetty 99 kuollutta. Luku tulee varmasti vielä nousemaan. Talojen raunioita on päästy tutkimaan vasta viime päivinä. Kuvernööri Josh Green on puhunut sadoista kuolleista, joita ei ole vain vielä päästy varmistamaan.

 Kuvernööri kommentoi lehdistölle kokonaisten korttelien tuhojen näyttävän kuin pommi olisi räjähtänyt kaupungissa. "It does appear like a bomb and fire went on." Mistä tietenkin tehtiin perinteitä kunnioittaen täysin väärät tulkinnat, joissa kuvernööri muka myönsi palopommien käytön saarella.

Foliosekoilu lähti kunnolla käyntiin. Kuten aina ennenkin, tälläkään kertaa he eivät esitä todisteita mistään. Ainoastaan esittävät kysymyksiä ja siinä samalla väittävät erilaisia asioita. He katselivat asukkaiden ottamia videoita. Niistä huomattiin epäilyttäviä asioita.

Veneet eivät voi palaa!

Satamassa olleita veneitä oli syttynyt tuleen. Eihän se voi olla mahdollista, sillä ne kelluivat vedessä!

Kyllä. Luit aivan oikein. Tällaisia kommentteja kirjoitetaan ympäri sosiaalista mediaa. Nämä kirjoittajat eivät tiedä miten maastopalot leviävät. Yleensä he poistavat kommenttinsa, kun heille väännetään rautalangasta miten kekäleet lentävät tuulten voimalla myös vedessä kelluviin veneisiin. Ne veteen turvaan karanneet asukkaat kuvasivat, miten kipinät sinkoilevat heidän päänsä ylitse merelle.

Autoja on palanut ja sulanut! Se voi johtua vain energia-aseista.

Kukaan näistä ihmettelijöistä ei osaa selittää miksi palaneet autot eivät muka palaisi sillä tavalla, jos ne jäävät kaupungissa valtavan tulipalon ympäröimäksi. Tärkeintä on vain vihjailla, että tuleen syttyneissä autoissa on jotain outoa. Mutta mitä? Sitä ei jakseta selittää.

Fire and Fury kirja kirjoitettu ja julkaistu myyntiin Amazonissa melkein samana päivänä! 

Äärimmäisen epäilyttäväksi väitetty kirja oli selkeä merkkiä siitä, että koko tapahtuma oli vain etukäteen käsikirjoitettua teatteria. Eihän mikään muu voi selittää sitä, että palosta oli kirjoitettu kirja näin nopeasti. Sen oli pakko olla ennakkotietoa kirjailijalle. Paitsi ettei yksikään näistä ihmettelijöistä vaivautunut klikkamaan Amazonista löytyvää myyntisivua, sieltä kirjoittajan nimeä (Dr Miles Stones) ja sieltä mitä muuta tämä "tohtori" on kirjoitellut. Nimimerkki tuottaa 20 - 40 sivun pituisia spämmikirjoja. Hyvin luultavasti jollain kirjoitusbotin avustuksella. Siksi ajankohtaisen aiheen kirjanen pöräytetään digimuodossa myyntiin vaikka saman päivän aikana. Tällainen klikki-kirjojen tuotanto tulee vain lisääntymään.  Tämän helpon ja nopean tarkistamisen tekeminen oli aivan liikaa niille kaikille, jotka jakoivat ihmetteleviä kuvakaappauksia 44 sivuisen Fire and Fury kirjan myyntisivusta.

Myös aivan eri maista ja eri vuosina tapahtuneiden palojen videoita leviteltiin mukamas Mauissa tapahtuneina paloina. Esim. Kaliforniassa 2018 tapahtuneiden palojen tuhoja esiteltiin saateteksteillä, jossa ne olivat muka Mauin saarelta. 

Kauhistelua on aiheuttanut vasta toipumisen aloittaneiden perheiden kommentit siitä, että heitä on jo lähestytty kiinteistökauppojen kanssa. Tuhoutuneet tontit halutaan ostaa. Tämä uhrien ahdingon hyväksikäyttö on tietenkin tulkittu osaksi suurempaa salaliittoa. Kaupungin annettiin tarkoituksella tuhoutua, jotta asukkaat menettäisivät tonttinsa. Näin kommentteihin on saatu sekoitettua 15 minuutin kaupungint, WEF, ja uusi maailmanjärjestys. Aivan kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa kiinteistöjä haalivat varakkaat tahot eivät olisi hyväksikäyttäneet tavallisen kansan tragedioita.

9.8.23

Ilmastodenialistien meemi: Satelliitit kertovat että palaa vähemmän

Tarkkailen miten setämiesten sekalaisessa joukossa perustellaan toisilleen, ettei ilmastoasioista kannata huolestua. Viime viikolla alkoi kiertämään tanskalaisen Bjørn Lomborgin tekemä twiittaus. Sen sanoma oli yksinkertainen. Maailma palaa vähemmän! Ihan NASA:n omat satelliitit ovat mitanneet miten palamista tapahtuu vähemmän. Miksi sinä et ollut nähnyt tätä aikaisemmin? Selkeästi ilmastopanikoitsijat yrittävät piilotella ja salata tätä NASA:n tietoa sinulta. Lomborgin luvut tulevat The Collection 6 MODIS burned area mapping algorithm and product paperista.


Ja hän on täysin oikeassa! Satelliittimittausten perusteella palaneiden alueiden pinta-alat ovat pienentyneet. Mutta se jekku piileekin jälleen siinä mitä väitetään faktajuttujen lomassa. Ja varsinkin siinä mitä jätetään sanomatta.

Nimittäin se sama NASA oli vuosia sitten selittänyt miksi palaneiden alueiden määrä laskee.  Maanviljelijät eivät enää tee kulotusta ja kaskiviljelyä yhtä paljon. Varsinkin Afrikassa on tehty valtava määrä tällaista sauhuttelua. Savannia poltetaan ja polttoa itsessään voi pitää osana ekologista kiertokulkua. Taloudellisen kehityskulun myötä maanviljely on muuttunut. Pysyvämmät pellot yleistyvät, taloja ja teitä rakennetaan lisää, joten maa-alaa ei tarvitse enää polttaa yhtä paljon. Kylien ja kaupunkien kasvaessa tehdään määräyksiä, joilla kulotuksia kielletään lisää.

The impact of human-caused changes in savannas, grasslands and tropical forests is so large that it offsets much of the increased risk of fire caused by warming global temperatures, said Doug Morton, a research scientist at Goddard and a co-author of the study. Still, the impact of a warming and drying climate is seen at higher latitudes, where fire has increased in parts of Canada and the American west. Regions of China, India, Brazil and southern Africa also show an increase in burned area. But the expansiveness of savannas and grasslands puts the global trend in decline.


Ja kappas kappas. Jopa satelliitit havaitsevat nämä vähentyneet poltot. Tätä palojen vähentymistä ei ole missään vaiheessa salattu. Aivan kuten ei ole salattu sitä, että toisaalla on palanut enemmän. Mutta yhteensä palaminen on vähentynyt globaalilla mittarilla. Se miten tilanne mahdollisesti muuttuu kuivien kausien lisääntyessä onkin eri asia.

Mutta ilmastodenialistien narratiivissa tämä kaikki tarkoittaa sitä, etteivät maastopalot ole niin vakavia ongelmia. Tämä ei tietenkään helpota niiden elämää joiden kodit palavat maastopalojen takia.