11.5.06

Kuka sinä olet?

Maailmankuvani on rakennettu pääosin rationaalisen ajattalun varaan. Tai ainakin uskottelen itselleni että asia on niin. Sanoisin olevani ateisti, sillä en usko jumaliin tai yliluonnolliseksi luettaviin ilmiöihin. Agnostikoksi en voi luetella itseäni, sillä tietynlaiset jumaluudet voi todeta olemattomiksi. Sekavuuden lisäämiseksi olenkin alkanut kutsua itseäni sekulaari humanistiksi. En panisi hanttiin jos taiat toimisivat tai henkiolennot myllertäisivät maailmassa. Se olisi erittäin mukavaa vaihtelua. Pääsin tässä tammikuussa tokaisemaan tämän termin minua käännyttävälle JT-parille, ja toinen miehistä sanoi hiljaisella äänellä: "relativismia". Yes,sir. Täytyy tunnustaa, että en ole ollenkaan varma miten voisin perustella omia eettisiä päätöksiäni. Noudatan erästä ohjenuoraa täysin itsekkäistä syistä. Sen ohjenuoran noudattaminen tuntuu hyvälle. Ja se ohjenuora on: Tee mitä haluat.

Kuulostaa kauhealta! Vain itsekkäät paskiaiset elävät tuolla tavalla!
Saman ohjenuoran seuraaminen on kuitenkin tehnyt minusta seuraavanlaisen ihmisen;
En tupakoi, sillä haluan elää terveellisesti enkä kestä röökin lemua.
En juo alkoholia. En ole koskaan ollut humalassa, eikä sellainen kiinnosta minua.
En käytä huumeita, sillä nautin todellisuudesta liian paljon. Edes kokeilu ei vain kiinnosta.
En käy baareissa iskemässä naisia. No, tiedän ettei minulla kävisi flaksi...
Yritän olla parhaani mukaan kohtelias ihmisille, sillä tiedän sen kannattavan tulevien vastapalveluksien takia (pure math, people). Eikä maine kohteliaana ja mukavana ihmisenä ole ollenkaan paha asia.

Jos vastaan tulee eettisiä ongelmia, niin yritän ratkaista asian miettimällä sitä aiheuttaako tekoni jollekin jotain pahaa tai kärsimystä. Noudattamalla ohjenuoraani päädyn ratkaisuihin jotka ovat toisten ihmisten kannalta ainakin minimaalisesti haitallisia, sillä en halua aiheuttaa kärsimystä. Olen vain sellainen.

1 comment:

-sukka - said...

Tervehdys.

Kai sitä ihminen saa olla laiska. No, löysin tänne kuitenkin. Kiitos ilmoituksesta.