26.7.16

Paljastunut salaliitto: Vaalivilppiä Demokraattien parissa

Voi juku miten mehukasta draamaa valuu valtameren yli Yhdysvalloista. Demokraattipuolueen sisällä kolisee, kun WikiLeaksin julkaisemat sähköpostit demokraattikoneiston sisältä näyttävät miten puolueen jäsenet ovat esivaalien aikana olleet yhtä demokraattien ehdokasta vastaan. Samalla väittäen olevansa täysin neutraaleja kaikkia demokraattien presidenttiehdokkaita kohtaan. Tuo epäsovelias ehdokas oli Vermontin senaattori Bernie Sanders. Ennen tietomurtoa ja sähköpostien julkaisua useampi taho ihmetteli miten demokraattipuolueen edustajat näyttivät suosivan Clintonia Sandersin yli. Esivaalien aikana useammassa osavaltiossa vaaliprosessissa tärkeässä roolissa toimiva demokraattipuolueen jäsen vetäisi päätöksiä, jotka olivat lopulta Clintonin suuntaan.

Nevadan esivaaleissa ja Iowan osavaltiossa Polkin piirikunnassa tapahtuivat varmaankin kuuluisimmat tapaukset, jotka saivat Sandersia äänestäneet vihaiseksi. Kummassakin puolueen edustaja teki lopulta päätöksen, joka johti valitsijamiesten enemmistön siirtymisen Clintonin puolelle.

Nevadassa valitsijamiesten valinnassa äänet menivät erittäin tasan (alle yhden prosentin erolla) ja olivat hieman epäselvät (64 hylättyä valitsijamiestä Sandersin puolelta, mutta vain 8 hylättyä Clintonin puolelta). Tämän takia vaadittiin äänten uudelleenlaskentaa. Sääntöjen mukaan huutoäänestyksellä (Tiedän, se on perseestä) ja miten tahansa sitä katsellaan videoilta jälkeenpäin, niin Sandersin kannattajien huudot uudelleenlaskennan puolesta voittavat juuri ja juuri. Äänestystä lavalla nuija kädessä valvova Roberta Lange on selkeästi hämmentynyt, kun Clintonin kannattajat eivät olekaan äänekkäämpiä. Lange julistaa, ettei asiaa tarvitse tarkistaa sen enempää ja kas kummaa, Clintonin kannattajat olivat hänen mielestään äänekkäämpiä.

Jos äänten voittajasta ei ole selkeyttä, kuten noin lähelle mennyt huutoäänestys olisi mennyt Clinton-fanien näkökulmasta, niin demokraattien sääntöjen mukaan suoritettaisiin standing division, eli kannattajat kävelisivät eri puolille salia, jotta nähtäisiin kummalla puolella on enemmän kannattajia. Tähän ei koskaan päästy, sillä Lange julisti lavalla oman ehdotuksensa uudelleenlaskennan tekemättä jättämiseksi ja hyväksyi sen nuijaa kopauttamalla. Ja poistui samantien lavalta. Langen ehdotuksen hyväksymistä edellyttävä huutoäänestys jätettiin tekemättä. Clinton sai enemmistön valitsijamiehistä. Tämän takia Sanders-fanit olivatkin niin vihaisina Nevadassa.

Demokraattipuolueen puheenjohtaja Debbie Wasserman Schultz kuvailee Bernien kannattajia väkivaltaiseksi ja heittäneen tuoleja Nevadassa. Näin ei vain näytä tapahtuvan missään kokouksessa otetuissa videoissa. Schultz sanoi toistuvasti, ettei Sanders suostu tuomitsemaan seuraajiensa väkivaltaista käytöstä. Mutta ei ole mitään todisteita, että Bernie-fanit olisivat olleet väkivaltaisia. Aivan kuin Schultz valehtilisi Sanders-kampanjasta.

Kun vastaavaa tapahtuu Venäjällä, niin naureskelemme heidän epädemokraattiselle käytökselleen. Sitä tapahtuu parhaillaan Yhdysvalloissa.

Ja niin edelleen. Esivaalien aikana Sandersin kannattajien joukosta kuuluikin katkeria puheita salaliitosta Sandersia vastaan. Hillaryn vaalikampanjan ja demokraattipuolueen toimistotiloja pidettiin samoissa kerroksissa samoissa rakennuksissa. Ja niin edelleen. Demokraattipuolue ei halunnut Vermontin senaattorista presidenttiehdokastaan. Näitä katkeria puheita vähäteltiin. Nehän olivat vain häviäjien salaliittoteorioita.

Kunnes tapahtui sähköpostien julkaisu WikiLeaksin kautta. Demokraattipuolueen sisäisissä viesteissä useat demokraatit selkeästi suunnittelevat miten he saisivat Sandersin esille mahdollisimman huonossa valossa. Puolueen pitäisi periaatteessa olla esivaalien aikana puolueeton, mutta sen sisällä johtotasolla pohdittiin yhtä ehdokasta vastaan. Sähköposteista nousi välittömästi kohu, sillä demokraattien puoluekokous järjestetään parhaillaan Philadelphiassa.

Puolueen puheenjohtaja Debbie Wasserman Schultz yritti pitää puheen Floridassa, mutta hänet huudettiin pois lavalta vihaisen yleisön toimesta.



Jos sama toistuisi isossa puoluekokouksessa, jossa demokraattien presidenttiehdokas valitaan, niin demokraatit olisivat valtavan PR-katastrofin pyörityksessä. Siksi Schultz ilmoittikin eroavansa puheenjohtajan palliltaan. Sitten hän siirtyi suoraan Hillary Clintonin kampanjaan. Clinton kuvailee Schultzia hyväksi ystäväkseen.


Schultzin eroaminen ei tietenkään vaikuta siihen, että demokraattipuolueen sisällä tehtiin työtä Sandersia vastaan koko esivaalien ajan. He jopa suunnittelivat käyttävänsä Sandersin uskonnottomuutta häntä vastaan Etelän osavaltioissa. Sandersin vaalikampanjaa kuvailtaisiin tiedotusvälineille epäsuotuisassa valossa, jotta Clintoni kampanja näyttäisi paremmalta. Puolueen sisällä käytiin keskusteluja, joiden mukaan Sandersin ei koskaan olisi presidentti.

Demokraattipuolue on pulassa ja syystäkin. Toivottavasti skandaali pyörii pitkään tiedotusvälineissä. Minua tyydyttää eniten se miten salaliittoteoria paljastuu todeksi, kunhan sillä oikeasti löytyy todisteita.

Ai niin. Ensimmäistä kertaa vaalien aikana Trumpin kannatuslukemat ovat keskiarvona korkeammalla kuin Clintonilla.

2 comments:

Anonymous said...

"Kun vastaavaa tapahtuu Venäjällä, niin naureskelemme heidän epädemokraattiselle käytökselleen. Sitä tapahtuu parhaillaan Yhdysvalloissa."

Pitää muistaa, että nauramme ja paheksumme kun jonkun maan virallisissa vaaleissa tapahtuu näin. Tässä sinun esimerkissäsi oli kuitenkin kyse yhden järjestön (puolueen) sisäisestä äänestyksestä, ei minkään maan virallisesta vaalista. Esimerkiksi Venäjän vaalit ja USA:n vaalit ovat eri tasolla demokraattisuudessa ja tasapuolisuudessa kaikkien vakavasti otettavien tarkkailijoiden mukaan.

Tom Kärnä said...

Saas nähdä kuinka moni Sandersia kannattanut nyt tämän paljastuttua äänestääkin vaaleissa Trumpia.