10.1.17

Elsevierin alamäki


Yliopistomaailmassa on melkein tunteet kuohumassa, kun maailman suurimman tiedekustantaja Elsevierin perimät lisenssimaksut ovat nousseet kipurajalla ja paikoittain sen yli. Yliopistot ovat ostaneet lisenssit joilla pääsee lukemaan Elsevierin e-julkaisuja. Näiden lisenssimaksujen hinnat vain tahtovat nousta ja nousta. Suomessa ongelmaa on pyritty ratkaisemaan neuvotteluilla kustantajan kanssa. Sopua ei ole vielä löytynyt, mutta neuvottelun ajaksi saatiin sentään vuoden jatkoaika.

Kyseessä on ongelma tieteen edistämisen kannalta. Pääsy laadukkaiden julkaisujen pariin on mitä mainioin tapa pitää tutkijat ja muu yliopiston väki ajantasalla alansa tieteestä. Avoimien julkaisujen suosio on nousussa. Maailmalla trendi onkin avoimien julkaisujen tukemisen puolella. Ymmärrettävästi perinteiseen julkaisutapaan nojaavat kustantajat panevat hanttiin. Vielä kun yhdistetään kuvioon verovaroilla pyörivän akateemisen maailman kohtaamat leikkaukset, niin ymmärrät paineet karsia julkaisuihin meneviä laskuja.

Useampi valtio on vääntänyt kättä Elsevierin kanssa näistä maksuista. Yliopistot uhkaavat joukolla boikotoida, jos hintaa ei saada alaspäin. Ja jotkut joutuvat jättämään tilaukset uusimatta. Nature kertoo Saksan, Perun ja Taiwanin kohdalla. Ainakin yli 60 tutkimuslaitosta jättää välistä Elsevierin julkaisujen käytön. Boikotteja tehdään joukkuepelinä, mutta Elsevier on sittemmin aloittanut yksittäiset neuvottelut jokaisen yliopiston kanssa erikseen. Niin tai näin, julkaisijan täysi palvelu tulee maksamaan maltaita jokaiselle laitokselle.

Toisaalta Elsevierin hinnoittelu tekee laadukkaista avoimista julkaisusta entistä halutumpia ja käytetympiä.

Valitettavasti Sipilän sukulaiset eivät ole töissä yliopistoissa. Jos olisivat, niin Suomen yliopistoissa ei olisi ongelmia tilausmaksujen maksamisessa.

No comments: