30.7.17

Yle kertoo bloggarimurhista

Bloggarimurhat, sanana kuin jostain jännittävästä rikossarjasta. Todellisuudessa se on valitettavaa todellisuutta Bangladeshin alueella. Tai oikeastaan oli todellisuutta, sillä kynnelle kykenevät asiaan liittyneet bloggaajat ovat karanneet kyseisestä maasta ulkomaille. Tai he ovat lopettaneet kirjoittamisen. Eikä pelkästään bloggaajia vaan myös kirjailijoita on uhkailtu samalla tavalla. Heitä on vainottu, pahoinpidelty ja murhattu erittäin väkivaltaisesti. Olen itse ateistibloggarina seurannut tuota huonoa tilannetta.

 Yle Uutiset julkaisi kattavan yhteenvedon siitä mitä Bangladeshissa on tapahtunut. Suosittelen lukaisemaan sen läpi.

Syy bloggareiden ahdinkoon on Bangladeshin vuosittain paheneva radikalisoitunut tilanne. Tappamiseen turvaudutaan, kun kirjoittajan tekstit on tulkittu jumalanpilkaksi. Jumalanpilkaksi tulkitaan myös uskonnollisten johtohahmojen kritisoiminen. Näistä jumalanpilkkaajista julkaistaan tappolistoja. Myös koulukirjojen sisältö voi olla joidenkin mielestä liian ateistista. Hallitus reagoi näihin syytöksiin poistamalla ne kohdat oppikirjoista. Käytännössä maan poliittiselta spektriltä ei enää löydy puolueita, jotka vastustaisivat sekularismin poistoa.

Maan lait ovat myös uskontoja kritisoivia ihmisiä vastaan:

Esimerkiksi tieto- ja viestintäteknologialainsäädäntöä on kiristetty niin, että lakia ja järjestystä uhkaavista sekä uskontoryhmiä loukkaavista teksteistä voi saada korkeimmillaan 14 vuotta vankeutta.
Viimeisten neljän kuukauden aikana 21 toimittajaa on haastettu oikeuteen kyseisiä pykäliä käyttäen.

Bangladeshin palauttaminen sananvapautta kunniottavaksi valtioksi on kaikkea muuta kuin helppo urakka. Viranomaiset ovat olleet hitaita tai vastentahtoisia puuttua kirjoittajien murhiin. Vakava reagointi poliiseilta saatiin vasta kun terroristit iskivät kerralla useamman kuin yhden kirjoittajan kimppuun:

Bloggarimurhat loppuivat toistaiseksi vuoden takaiseen heinäkuuhun.

Silloin Bangladesh koki historiansa mittavimman terrori-iskun. Aseistautuneet militantit ryntäsivät ulkomaalaisten suosimaan ravintolaan Dhakan hyväosaisella alueella, ja 22 ihmistä sai surmansa.

Valtio vastasi terroritekoon ratsioin ja pidätti tuhansia terrorismista epäiltyjä. Sen jälkeen bloggareiden tai aktivistien murhia ei ole tapahtunut.

Iskujen tekijät olivat yliopisto-opiskelijoita, joiden taustalla ei ollut köyhyyttä.

Kun näitä murhaajia saadaan kiinni eivät he välttämättä saa rangaistusta. Oikeutta estettään uhkailemalla todistajia. Valtio valvoo myös sosiaalisessa mediassa sanailua. Ei pelkästään valvoakseen terroristien toimia.

2 comments:

Anonymous said...

Euroopassa etsitään keinoja estää radikalisoitumista ja terrorismia, mutta jostain kumman syystä Islamin kritisoiminen ei ole hyväksyttävää. Sen sanotaan jopa hyödyttävän terroristeja. Mutta jos Islamia ei saa kritisoida, fanaatikot ovat jo voittaneet.

Tämä taktiikkahan olikin hyvin menestyksekäs natseja vastaan. Kunhan annetaan niille vähän periksi, ne jättävät meidät rauhaan.

AnoMatti said...

Satuin katsomaan TV:tä kun tuo raportti tuli ja täytyy sanoa että olin myönteisesti yllättynyt. On hyvä että länsimaissakin aletaan vähitellen ymmärtää millaisen yhteiskunnan islam poliittisena ideologiana rakentaa, ja se ei ole sellainen jossa länsimaissa tärkeitä arvoja kunnioitetaan.