9.6.18

Mauritania ja toistaiseksi paskin jumalanpilkkalaki

Mauritanian islamilainen tasavalta otti tänä vuonna käyttöön äärimmäisen jyrkän jumalanpilkkalain. Se tekee jumalanpilkasta ja pyhäinhäpäisystä sekä uskostaan luopumisesta rankkoja rikoksia. Niistä annetaan automaattisesti kuolemantuomio. Eikä enää edes katumisesta saa kevennyttyä vankilatuomiota, kuten monien muiden jyrkkien jumalanpilkkalakien kohdalla muissa maissa. Lisäksi uusi rikoslaki sai kohdan, jonka perusteella tuomari voi antaa n. 14 000 euron suuruisen sakon "julkisesta säädyttömyydestä ja islamilaisten arvojen loukkaamisesta" sekä "Allahin kieltojen rikkomisesta". Mikä on sinällään teknisesti kai sallittua ei-muslimeille. Jos siis odottaisimme johdonmukaisuutta.

Ihmisoikeussopimukset ja muut kansainväliset diiba daabaa lait eivät näytä kiinnostavan Mauritaniaa, mutta Afrikan neuvostoissa ollaan oltu huolissaan kuolemantuomion sitkeästä pysymisestä monen afrikkalaisen valtion lakikokoelmissa. Mauritania on ratifioinut useita kidutuksen vastaisia sopimuksia sekä ihmisoikeuksien julistuksia. Siksi uusi jumalanpilkkalaki on iso mäkihyppy kauas kauas sivistyvaltion tontilta.

Mauritania otti uuden lain käyttöön onneksi vasta bloggari Mohamed Cheikh Ould Mkhaïtirin tuomion jälkeen. Human Rights Watch kertoo tapauksen yksityiskohdista. Mkhaïtiri tuomittiin vuonna 2014 kuolemaan, koska oli mennyt kirjoittamaan kastijärjestelmä alempiarvoisten puolesta. Hänen mukaansa uskonnolla ei sovi perustella kansalaisten vainoamista. Se loukkasi ylempikastisten uskonnollisia tunteita. Armeliaasti oikeus alensi kuolemantuomion vain kahden vuoden vankeustuomion. Josta Mkhaïtiri on jo istunut kaksi. Mutta valtio ei vapauta häntä vieläkään.

Valtion edustajat vetoavat bloggaajan turvallisuuteen. Hän on saanut tappouhkauksia. Kuten myös miehen perhe ja suku on vastaanottanut samoja uhkauksia muilta kansalaisilta. Mkhaïtirin vanhemmat karkasivat Ranskaan. Maassa järjestetään vieläkin mielenosoituksia, joissa vaaditaan bloggaajan kuolemaa.

Ehkä Mauritania siirtyy tälle vuosituhannelle muutaman sadan vuoden kuluttua.

1 comment:

Anonymous said...

Tämä nyt taitaa olla sitä fundamentalismia.