14.4.23

Huumekeskustelun aloittamista harkitsevien tahojen kurkkuröhimiset kaikuvat

Vuosikausia seuraamani huumekeskustelun aloittaminen on melkein päässyt loppusuoralle! Kevään merkkien lisäksi lehtien sivuilla komeilee jälleen kannabikseen liittyviä tekstejä. Viime vuonna eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, joka sittemmin hautautui ilman mitään muutoksia. Tapahtuuko uuden eduskunnan aikakaudella huumepolitiikassa mitään edistystä? Tähän uskallan vastata vain hyvin vahvan "ehkä" tokaisun. Aihe näyttää vieläkin olevan poliitikkojen mittareiden mukaan liian riskialtista rupateltavaa.

Allekirjoituksia kerätään uuteen Kannabis lailliseksi, säännellyksi ja verolle kansalaisaloitteeseen. Ehkä pääsemme sen käsittelyn kautta uuteen ja parempaan huumekeskusteluun eduskunnassa. Ehkä emme.

THL:n ajankohtaisissa aiheissa on jälleen pyörinyt Suomen huumepolitiikkaan liittyviä aiheita. THL teki viime vuonna käyttökyselyn. Sen tulosten perusteella kannabis käryää entistä useammissa kodeissa.

Kannabista kokeilleiden väestöosuus on viisinkertaistunut vuoden 1992 kuudesta prosentista 29 prosenttiin vuonna 2022.

Ja ihmisten ajatusmaailman käytöstä ovat muuttuneet melkeisesti.

Erityisesti kannabikseen liittyvät riskikäsitykset ovat lieventyneet. 57 prosenttia oli sitä mieltä, että 1–2 kerran kannabiskokeilulla on vain vähäinen terveydellinen tai muu riski. 20 prosenttia ajatteli samalla tavoin kannabiksen säännöllisen käytön riskeistä.

Ensimmäisen kerran kyselyn historiassa kannabiksen säännöllisen käytön riskejä korkeintaan vähäisenä pitäviä on enemmän kuin viikoittaisen humalajuomisen riskejä vähäisenä pitäviä.

Kokemusten lisääntyessä pitkin väestöä on täysin johdonmukaista, että kyselyt tuottavat tällaisia lukuja.

Ennen aiheesta keskustelua Suomessa pitää aina selvittää mitä keskustelijat fundeeraavat keskustelun aiheesta. Siksi lehdistössä onkin esillä gallupit ja kyselyt aineen käytöstä. Keskustelu huumausainelakien mahdollisista muutoksista ja muutosten mahdollisista seuraamuksista käydään sitten joskus.

Sitä ennen useammassa Euroopan valtiossa on laillistettu kannabiksen viihdekäyttö. Näin on käymässä Saksassa. Saksassa huomattiin, ettei sen käyttämä kieltoihin perustuva kannabispolitiikka toimi. Siksi sitä ollaan vaiheittain päivittämässä toimivaan suuntaan. Laillista myyntiä avataan rajoitetusti.

Hallituksen lakiesitys on kompromissi, jonka mukaan kannabiksen kotikasvatus ja maksuton jakelu käyttäjäryhmissä on laillista mutta myyntiä ei lähtökohtaisesti sallita. Alle 25 gramman erän hallussapito ei uuden lain mukaan ole rangaistavaa.

Lain perusteella voidaan kuitenkin aloittaa alueellisia kokeiluja, joissa kannabis­tuotteita voitaisiin myydä lisenssin saaneissa kaupoissa. Pilottiprojektien tarkoitus on selvittää myynnin vaikutuksia kansanterveyteen, lastensuojeluun ja laittomiin huume­markkinoihin.

Saksan esimerkkiä tullaan varmasti jäljittelemään toisissa valtioissa. Eurooppa seuraa jalat laahaten Yhdysvaltojen mallia. Suomi heräilee jonon viimeisenä. Kunhan ensin alamme keskustelemaan miten huumepolitiikkaa pitäisi muuttaa.

No comments: