19.4.23

Infosota: Toverin kulminaatiopiste ja Punaisen ympyrän vastaisku

Yli vuosi sitten maaliskuussa 2022 Iltalehti uutisoi silloin ajankohtaisesta käänteestä Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan. Kiovaa kohti rynnivät joukot olivat melkein kaupungin porteilla ja puolustustaistelu oli kiivaimmillaan. Sotilastiedustelun mukaan venäläisten huolto oli kuitenkin jäänyt vajaaksi. Taistelussa koetut menetykset jäivät liian usein korvaamatta. Tiedustelun perusteella arvioitiin, että silloisen hyökkäysjoukon kamat riittävät enää 10 - 14 päivän verran. Sitten heillä ei enää olisi kykyä ylläpitää taistelutoimintaansa.

Iltalehti pyysi 16.3.2022 pääesikunnan entistä tiedustelupäällikköä Pekka Toveria kommentoimaan arviota. Toverin kommentit ovat maltillisia ja asiallisia. Hänen sanoistaan tehdään otsikkoon se kuuluisaksi tullut "kulminaatiopiste":

Kulminaatiopiste vastassa

Tietyt merkit viittaavat Toverin mukaan siihen, että Venäjän voimat eivät välttämättä riitä Ukrainan sodan voittamiseksi.

– Kyllä se rupeaa vähän siltä näyttämään, että kulminaatiopiste alkaa olla vastassa, hän toteaa.

Toverin näkemyksen mukaan Venäjä ei kykene enää saamaan ”kauhean paljon aikaiseksi”, mikäli ukrainalaiset pystyvät edelleen jatkamaan taistelua eikä Ukrainan puolustus romahda. Venäjä ei näytä onnistuvan edes Ukrainan pääkaupungin Kiovan valtauksessa.

– Kyllä se näyttää siltä että he eivät enää... Esimerkiksi Kiovan valtaaminen voi olla todella haastava homma, Toveri arvioi.

Moni asia kuitenkin lepää Ukrainan harteilla. Mikäli Ukrainan puolustus pitää, eikä Venäjä ole saamassa mittavia vahvistuksia, tällöin Venäjän armeija on ongelmissa.

 

Ei mitenkään radikaalia ajattelua. Kahden viikon kuluttua Venäjän joukot todellakin lähtivät karkuun Kiovan suunnalta.

Mutta voih, kukapa olisi osannut ennustaa, että tätä uutista tullaan hyväksikäyttämään kierolla tavalla Pietarin trollien arsenaalissa?

Venäjän silloisten hyökkäysjoukkojen lähdettyä käpälämäkeen Kiovasta, sekä useammat ripeät vetäytymiset Hersonin kaupungista sekä Izjumin ympäriltä, pakottivat venäjämieliset sometilit etsimään kognitiivisia selviytymiskeinoja.

Jatkuvat uutiset siitä miten Putinin sotareissu kompastelee saivat myös Pekka Toverilta ajankohtaisia kommentteja. Juuri nämä uutiset saivat kommentteihin yhtä ja samaa kuvakaappausta. Tallensin kaikkein kiihottavimman version siitä kuvasta:


Huomaat varmasti kuuluisan Punaisen ympyrän? Uutisen päiväystä korostamalla yritetään vihjailla, että Toverin puheet ovat puutaheinääsahanpuruasaippuakuplia. Koska eihän Venäjän hyökkäys loppunut tuolloin! Vielä yli vuosi 24.2.2022 hyökkäyksen jälkeen venäläiset seikkailevat Ukrainan rajojen sisällä! Kuvan saateteksteissä pyritään mollaamaan Toverin nykypäivän kommentteja. Miehen kommentteihin ei kuulemma voi tämän kuvan perusteella luottaa. Se siitä asiantuntijuudesta!

Eikä kukaan mollaajista näytä tietävän mitä itse artikkelissa on kerrottu tuosta kulminaatiopisteestä. Kukaan Iltalehden siteeraamista asiantuntijoista ei väittänyt, että koko Venäjän armeija joutuu luopumaan leikistä. Enemmänkin kuvakaappausta levittävät tahot näyttävät aktiivisesti välttävän Toverin omien sanojen selvittämistä kyseisestä tekstistä.

Vastaavaa vääristelyä on varmasti tehty jokaisessa EU-valtiossa, jokaisen tunnetun asiantuntijan kohdalla. Sotaa kommentoivien asiantuntijoiden luotettavuutta halutaan heikentää tällaisilla vääristelyillä. Jos Toverilta olisi päässyt lipsahtamaan jokin paha moka, niin varmasti nämä bottitilit olisivat levittämässä juuri sitä. Sen sijaan he vetävät pakasta yhä uudelleen tuota yhtä ja samaa korttia.

Loppuun vielä lukusuositus Skeptikko-lehden (pdf) suuntaan. Siellä on nimittäin Tarja Koivumäen kirjoittama mainio teksti Venäjän informaatiovaikuttamisesta.

No comments: