Infosota: Tenet Media ja Moskovan mammona
Ahneus, tuo perisynti.
Sen lauluja laulat kenen leipää syöt.
Ja muita sanontoja joiden yhteyden tajuat pian.
Viime viikolla pääsimme nauttimaan autiopaikoilta yhden venäläisen vaikutuskampanjan vaiheita informaatiosodassa. Kampanjalla haluttiin vahvistaa kansakunnan kahtiajakoa, lietsoa vihaa kansalaisten välillä sekä tukea Venäjän narratiivia Yhdysvalloissa. Kampanjan ei tarvitse luoda uusia aiheita, jos se heittää pökköä pesään parhaillaan riitelyä aiheuttaviin aiheisiin.
Skandaalin keskiössä on Tenet Media. Oikeistokommentaattoreiden podcast-lähetyksiä tehtaileva firma oli Lauren Chenin ja hänen aviomiehensä perustama. Se perustettiin etsimällä yhtenäistä oikeistosanomaa julistavia ääniä. Varsinkin sellaisia, jotka olisivat valmiita ottamaan vastaan tiettyjä hienovaraisia ohjeita ohjelmiensa aiheiksi. Heille maksettaisiin esim. 100 000 dollaria viikossa. Yhteensä rahaa virtasi Tenet Medialle hieman alle kymmenen miljoonaa dollaria.
Yhtiön rahoitus tulikin laittomalla tavalla ulkomailta. Kaksi RussiaToday firman työntekijää (Kostiantyn Kalashnikov ja Elena Afanasyeva) tekaisivat uuden henkilöllisyyden,
jonka kautta lähetettiin rahaa kuoriyhtiöiden kautta eräällä
amerikkalaiselle mediayhtiölle. Tenet Median työvoiman joukossa pyöri myös tekaistujen henkilöllisyyksien (Helena Shudra ja Victoria Pesti) kautta itse Afanasyeva.
FBI julkaisi syytekirjelmän kaikkien luettavaksi. Erittäin viihdyttävää luettavaa kaikille infosodan faneille. Siinä ei mainita nimeltä Tenet Median perustajia ja heidän palkkaamiaan kommentaattoreita. Nimien sijasta käytetään "Founder-1" tai "Commentator-1" vaihtoehtoja. Näistä tiedoista oli kuitenkin helposti pääteltävissä keitä henkilöt olivat, sillä kommentaattoreiden kohdalla mainittiin myös heidän tiliensä tilaajaluvut. Founder-1 oli Lauren Chen, joka on aikaisemmin kirjoitellut kolumneja mm. venäläiselle RT-sivustolle. Kertomatta seuraajilleen, että RT maksoi hänelle niiden kirjoittamisesta.
Syytekirjelmässä kerrotaan miten venäläisten luoma valehenkilö "Eduard Grigoriann" toimi värväystoimien keulakuvana. Eduard herätti pari kysymystä olemattoman nettijalanjälkensä takia. Siksi hänestä luotiin yksi ympäripyöreä profiilisivu. Se tyydytti Tenet Median palkkalistoille haluavien uteliaisuuden. Eduardin keinotekoinen elämä aiheutti hieman ongelmia, kun hänen elämänrytminsä näytti noudattavan Moskovan aikavyöhykettä Brysselin sijaan. Mutta siihenkin totuttiin. Tässä kohtaa Lauren Chenin viesteissä tehdään selväksi, että hän tiesi rahojen tulevan Venäjältä.
Tenet Median kautta äänihuuliaan heiluttavat tyypit eivät olleet minulle tuttuja. Kaikki paitsi yksi. Tim "Pipo" Pool on ollut seurannassa ainakin kahden vuoden ajan, kun kuulin miten hän kommentoi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Hän kommentoi sitä samalla tavalla venäjämyönteisesti kuin esim. Hasan Piker. Poolin kommentointi oli melko samoilla linjoilla kun oikeistopiirien kommentointi oli tuohon aikaan. Tänä vuonna Pool kuitenkin näytti iskeneen isomman vaihteen päälle. Viime kuussa hän suoritti esimerkiksi tällaisen performanssin katsojilleen.
Kerrassaan erikoista pöytää läpsivää käytöstä. Poolin pipo tärisi raivosta, kun hän syytti Ukrainaa maailman suurimmaksi uhaksi, vaati Ukrainan aseavun lopettamista ja kertoi Venäjän ansaitsevan anteeksipyynnön.
FBI:n julkaisemassa syytekirjelmässä mainitaan myös aihevalinnaksi tyrkytettävä Crocus City -ostoskeskuksessa terroristi-isku. Iskusta pitäisi syyttää Ukrainaa. Vaikka iskun tehnyt Isis kerkisi kehumaan itseään iskun teosta. Lauren Chen välitti ohjeet eteenpäin. Ja pian Tenet Median Benny Johnson puhui tällä tavalla seuraajilleen.
Kommentaattorit sijoittivat tällaista materiaalia sen normaalin amerikkalaisen kulttuurisodan sekaan. Venäläisen rahan virratessa heidän povitaskuihinsa.
Uutisen lähdettyä kiertoon Tenet Median kommentaattorit alkoivat heti selittämään tilannetta. He kaikki olivat uhreja. Venäjän agentit olivat huijanneet heitä, koska eivät olleet kertoneet olevansa venäläisiä. Mutta tuotantoyhtiönä Tenet Median omistajapariskunta tiesi rahoituksen tulevan Venäjältä. Lauren Chenin lähettämissä viesteissä puhutaan heistä nimenomaan venäläisinä. Tenet Median työntekijöillä on vielä mahdollista väittää, etteivät he oikeasti tienneet mistä rahat tulivat. He olivat vain uhreja, joita Venäjä onnistui petkuttamaan rahallaan. Kukaan heistä ei ole vielä ilmoittanut antavansa Venäjän rahoja takaisin, jotta olisivat vähemmän uhreja.
Tim Poolin ja kumppanien fanit ovat esittäneet useita puolustuspuheita. Yleisesti heilutellaan Whatabout-korttia, kun yritetään kääntää huomiota muihin ongelmiin. Useat mainitsevat Israelin vaikuttavan aivan samalla tavalla USA:n median sisältöön. Nämä puolustajat unohtavat kuitenkin, että FBI ei kiinnostunut Tenet Mediasta, koska se sai rahoitusta ulkomailta. FBI kiinnostui, koska rahoitusta tehtiin tekaistuilla henkilöillä ja kuoriyhtiöillä, rekisteröimättä rahoittajia Yhdysvaltojen FARA lakia.
No comments:
Post a Comment