26.9.24

Infosota: Venäjä ei sotinut Ukrainassa 2014

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jatkunut kymmenen vuotta. Nettikinastelujen ohessa huomaan aina silloin tällöin, että joku toistaa vuosia sitten vääräksi todettua potaskaa. Virheellinen väite on yksinkertainen: Venäjän joukkoja ei ollut sotimassa Ukrainan rajojen sisällä 2014-2021 välisenä aikana. Väitteellä yritetään luodu valheellista kuvaa, jossa Venäjä ei olisi muka aktiivisena osapuolena taisteluissa Ukrainan armeijaa vastaan ennen helmikuu 2022 tehtyä avointa isoa hyökkäystä.

Väite on helppo ymmärtää. Ja vielä helpompi todeta vääräksi. Venäläisiä sotilaita soti Itä-Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien. Joskus väitettä yritetään tukea väittämällä, ettei Etyj-tarkkailijoiden raporteissa ole mainintoja venäläisistä sotilaista. Väitteen esittäjien harmiksi ne raportit ovat kaikkien luettavissa netissä OSCE.org sivustolla.

Aloitan vyyhdin aukomisen Venäjältä tuoduilla panssarivaunuilla ja muilla raskailla aseilla. Selkein todiste Venäjältä tuoduista uusista aseista on TOS-1 moniraketinheitin, jonka Etyj-tarkkailijat näkivät syyskuussa 2015 Ukrainan puolella rajaa.

On 26 September the SMM observed at least 36 tanks (type unknown) at the training area in “LPR”-controlled Kruhlyk (31km south-west of Luhansk). A day earlier the SMM spotted at the same training area one heavy multiple launch thermobaric rocket system (TOS-1 Buratino, 220mm).

Venäjän armeijan käyttämiä uudempia T-90A taistelupanssarivaunua havaittiin Ukrainassa. Niitä ei koskaan ollut Ukrainan käytössä, koska Venäjä ei koskaan myynyt sellaisia Ukrainalle. Täten on helppo päätellä mistä ne tupsahtivat Itä-Ukrainaan.

Ukrainassa käydyn Ilovaiskin taistelun jälkimainingeissa vuonna 2014 havaittiin, että siellähän on tuhoutuneena venäläisten modernisoituja T-72 taistelupanssarivaunuja joita ei ole myyty muille maille. Kuitenkin niitä löydettiin Ukrainan puolella rajaa!

Minskin sopimusten neuvotteluissa erikseen mainittiin, että Tornado-S raketinheittimet olisi myös vedettävä pois rintamalta. Ukrainalla ei ollut Tornado-S raketinheittimiä käytössään. Ne olivat Venäjän armeijan uusia leluja, jotka otettiin käyttöön vuonna 2014. Mistä ne olivat saapuneet Ukrainan puolelle rajaa?

Tarkkaavainen lukija huomaa tässä vaiheessa, että minä olen luetellut vain Venäjän armeijan kalustoa. Enkä ollenkaan sotilaita.

Oletetaan, että Itä-Ukrainassa sotivat ukrainalaiset separatistit oppivat kirjekurssilla pikakoulutuksena miten käytetään Venäjän armeijan uusimpia taistelupanssarivaunuja ja raketinheitinjärjestelmiä. Äärimmäisen hoiperteleva olettamus, mutta mennään sillä eteenpäin.

Kaiken tämä lisäksi Ukrainan rajojen sisäpuolella havaittiin venäläisiä sotilaita. Ensimmäisiä heistä jäi vangeiksi Ukrainan puolella rajaa syksyllä 2014. Selityksenä vangeilla oli eksyminen rajalla. Ilmansuunnat voivat olla haastavia jos sotilaille ei ole annettu pätevää koulutusta.

Venäläisiä sotilaita haastatellaan myös Silminnäkijät - Taistelu Ukrainasta kirjassa. Kirjoittaneet Timo Hellenberg ja Nina Leinonen. Näistä kahdesta Leinonen oli toimittajana Itä-Ukrainassa, kun "separatistit" alkoivat sotimaan. Leinonen näki ja kuvasi niitä tunnuksettomia vihreitä rekkaletkoja jotka tulivat Venäjältä tuomaan avustuksia Donetskin siviileille. Rekat vetivät peräkoukuissaan myös tykkejä. Hän haastattelee separatisteja, joiden joukosta löytyy Venäjältä Ukrainaan saapuneita sotilaita. He tietenkin virnuillen sanovat olevansa vapaaehtoisia. Leinonen tapasi myös Janus Putkosen kun Janus oli vasta aloittamassa uraansa Donetskissa. Putkosen päähän noussut valta alueen lehdistöasioissa oli hauska kohtaus. Suosittelen lukemaan kirjan jos löydät sen jostain.

Venäjän 136. moottoroidun jalkaväkiprikaatin poikia havaittiin seikkailemassaUkrainassa kesällä 2014. Venäläiset sotilaat itse latasivat kuvia reissustaan nettiin. He poseerasivat tiekylttien edessä, koska oli hienoa leuhkia olevansa toisessa valtiossa sotimassa. Tämän nolon tempauksen jälkeen Ukrainaan lähetetyiltä sotilailta yleensä otettiin kännykät talteen ennen reissua, mutta jotkut kuitenkin kiersivät kieltoja jotta voivat soitella kotiin. 

76. laskuvarjorykmentin sotilaita kuoli ja jäi vangiksi Ukrainassa vuonna 2014

Yleisen arvion mukaan venäläisiä kävi sotimassa Ukrainassa n. 12 000 sotilaan verran.

Aina kun venäläisiä sotilaita jäi vangeiksi, niin Venäjän armeija totesi heidän olleen vaan vapaaehtoisia entisiä venäläisiä sotilaita sotimassa Ukrainassa. Selitystä tarjottiin kerta toisensa jälkeen.

 Näiden selitysten uskottavuus oli heti kättelyssä olematonta. Eikä uskottavuutta lisännyt Venäjän armeijan jakamat mitalit. Armeija alkoi jakamaan taistelussa ansioitumisesta mitaleita sotilailleen vuosina 2014-2016. Mitaleja jaettiin aina enemmän heti sen jälkeen, kun Ukrainassa oli käyty isompia taisteluja "separatisteja" vastaan.

Viimeisenä makupalana luettavaksi hieno US Army War College Quarterly paperi. Kertoo siitä miten Venäjän erikoisjoukot aktivoituvat Ukrainassa heti Janukovytšin tultua valtaan 2010. Spetsnazin joukkojen operaatioista Ukrainassa on myös tietoa tuolla paperissa. Venäjän GRU upseeri jäi ensimmäisen kerran vangiksi 2014. Tämä tapaus johti vankienvaihtoon Ukrainan ja Venäjän välillä.

The first GRU operative was arrested on Ukrainian soil by the Ukrainian security service SBU in March 2014. He was arrested together with three others while gathering intelligence on Ukrainian military positions on the Chongar Peninsula just north of Crimea. His name was Roman Filatov, and he admitted to being an officer of GRU.

As a result of a personal deal between Russian Minister of Defense Shoigu and head of the Ukrainian presidential administration Serhiy Pashynsky, Filatov was sent back to Russia in exchange for Ukrainian Kontr-Admiral Serhii Haiduk and eight others then held hostage by the new Crimeanauthorities.

Emme voi aina tietää miksi joku erehtyy väittämään, ettei venäläisiä sotilaita ollut Ukrainassa 2014 lähtien. Voimme ainoastaan todeta, etteivät he tiedä yhtään mitään sodan tapahtumista.

1 comment:

Olavi Koskela said...

Ja jumalavit, kuinka monta kertaa se pitää vielä todistaa, että ryssä on ryssä, vaikka sen voissa paistaisi? Uskossaan vahvat ryssänmieliset nyt eivät käsitystään muuta, vaikka heille puhuisi enkelten kielin (sanoisi apostoli Paavali), mutta suomalaisille asiaa on todella turha jankuttaa.