31.10.07

Luonnonsuojelu, mikä se on?

Tätä aletaan varmaan pian kysellä Kiinassa. Aamulehdessä oli juttu siitä kuinka epämuodostumat ovat lisääntyneet huomasti.

"Synnynnäiset epämuodostumat ovat lisääntyneet Kiinassa lähes 40 prosenttia vuodesta 2001."

Epämuodostumia ilmestyy eniten lähellä maan hiilikaivoksia. Hallitus on päätellyt, että nämä saastuttavat merkittävästi ilmaa ja vettä. Vuosittain syntyneistä vauvosta noin. 20 miljoonaa kärsii synnynnäisistä viosta. Näistä noin 30-40 % kuolee pian syntymän jälkeen. Ja raporttien mukaan tilanne vain pahenee.

Yhä useampi kiinalainen hankkii itselleen auton. Uusia hiilivoimaloita rakennetaan jatkuvasti. Tehtaat laskevat jätevedet suoraan vesistöihin. Tulvat levittävät saasteet maalle. Huai-joki on saastunut, ja sitä käyttävät maanviljelijät (n. 150 miljoonaa ihmistä) altistuvat syöpää aiheuttaville aineille. Viljelijät kärsivät pitkään ennen kuin päättävät lähteä lääkärille asti. Silloin on liian myöhäistä ja mahdolliset hoidot liian kalliita. Kokonaisia perheitä on kuollut syöpään.

Jotkut tehtaat rakentavat jätevesien käsittelylaitoksia, mutta ne laitetaan päälle vain silloin kun vierailijat ja tarkastajat ilmaantuvat. Suuret tehtaat tarjoavat työllisyyttä ja verorahoja hallitukselle, joten pohattojen ei tarvitse huolehtia seuraamuksista. Paikalliset virkamiehet välittävät taloudesta, eivät tavallisen kansan elämästä. Muutoksia tapahtuu vasta sitten kun saasteiden aiheuttamat seuraamukset painavat enemmän kuin taloudellinen tuotto.

No comments: