27.11.07

Mistä krusifiksit tulevat?

H&M on otsikoissa siitä, että joitain vaatteiden raaka-aineita kerätään lapsityövoimalla. Mutta on myös eräs toinen tuote, joka aiheuttaa vastaavia ongelmia. Yhdysvalloissa Kansallinen Työvoimakomitea on julkaissut raportin, jossa paljastetaan miten tietyissä kristillisissä kirjakaupoissa myydyt krusifiksit on valmistettu kiinalaisissa hikipajoissa. Brutaalit työajat ja ylityöt pitävät 15-16 vuotiaat tytöt työn äärellä, kuukausien rupeamissa. Työpäivät ovat luokkaa n. 15 tuntia, palkat alle kiinan virallisen minimipalkan.

2 comments:

paahtoleipä said...

Näin kristinusko todella todistetusti lisää aina rakkautta ympäristöönsä. Sehän on Hyvyyden uskonto.

Tosin minun suhtautumiseni näihin lapsityövoimatehtaisiin on kaksinainen; Toisaalta huonokin työ on niissä oloissa parempi kuin ei työtä lainkaan. Jos käytännön vaihtoehtoina on jalkapallojen ompelu tai lapsiorjana oleminen tai nälkäkuolema, olen jalkapallojen puolella.

Mutta voisi krusifiksinvääntäjille sentään sitä palkkaa silti maksaa. Koko eettisyysongelmahan korjautuisi säätämällä hyvät työajat ja palkat. Ristinteettäjät eivät tässä kohdin voi puolustautua.

Paholaisen Asianajaja said...

Tosin olen aika varma, ettei jenkkilässä oleva kirjakauppaketju vaan sattunut välittämään mistä tuote tulee, kunhan se on halpa. Alle 2 $ sisäänostohinta ja hyllyssä tuoteelle lätkästään 14 $ hinta, jos muistan oikein raportista.

Bisness is bisness ja Mooses on Mooses.