24.10.19

Kansalaisaloite kannabiksesta loppusuoralla

Kansalaisaloite kannabiksen  käytön rangaistavuuden poistamiseksi lähestyy eräpäiväänsä. Loppua kohden allekirjoituksia on kertynyt kiihtyvällä tahdilla. Aloitteita aiheesta on ollut useita, mutta tämä on ensimmäinen, jolla on mahdollisuudet täyttää vaadittava määrä allekirjoituksia. Sen sisältö on perinpohjainen. Aloitteessa onkin järkevät muutokset huumausainerikoksien pykäliin. Samoin lakimuutosten vaikutukset kansainvälisiin lakeihin on otettu huomioon.

"EU-oikeudesta ja kansainvälisistä velvoitteista johtuen Suomen olisi yhä puututtava kansainväliseen rajat ylittävään huumausaineiden laittomaan kauppaan. Aloite ei koskisi kansainvälisoikeudellisia rikosasioita, vaan sen tarkoitus on johdonmukaistaa Suomen sisäpolitiikkaa vastaamaan yhteiskunnallista asenneilmapiiriä muuttamalla kannabista koskevia rikoslain 50 luvun säännöksiä johdonmukaisesti sellaisiksi, että enintään 25 gramman hallussapito tai korkeintaan neljän kukkivan kannabiskasvin kasvatus henkilökohtaista käyttöä varten olisi sallittu"

 Perusteet lakien muuttamiselle ovat selkeät. Jos huumausainelaki aiheuttaa enemmän ongelmia kuin huumausaineen käyttö, niin ongelma on huumausainelaissa. Siksi on aina paikallaan tarkastaa lakien soveltamisen perusteet. Ongelma on siinä löytyykö eduskunnasta siihen kykeneviä kansanedustajia. Tätä varten kansalaisaloitteen käsittely olisi mainio tapa selvittää nykyisen kansanedustajien ajatusmaailma.

Todennäköisin reaktio eduskunnassa on yrittää ohittaa aloite kaikessa hiljaisuudessa. Kansanedustajien suusta kun ei saisi jäädä jälkiä videoihin, joissa he sanovat jotain aiheeseen liittyvää noloa juttua. Moraaliargumenteilla äänestävien takia ei saisi sanoa ääneen liian huumemyönteisiä. Vastapuolen äänestäjien takia ei saisi sanoa liian jälkeenjääneitä mielipiteitä. Tämän keskustelun toivottomuudesta jokainen saa makua sosiaalisessa mediassa käydyn keskustelun tarkastelulla. Suosittelen sitä tarkastelua kaikille masokisteille.

Maailmalla aggressiivinen huumepolitiikka on jo todettu toimimattomaksi. YK:n yleiskokouksissa on vedottu huumesodan lopettamisen puolesta. Useampi valtio on muuttanut kannabikseen liittyvän käytön jollakin tapaa lailliseksi. Kaikesta modernista ajatusmaailmasta ja oikeiden haittavaikutusten tutkimustiedosta huolimatta eduskunnassa istuu henkilöitä, jotka eivät näytä olevan tietoisia näistä muutosten tuulista. Ei olisi mikään yllätys, jos kansanedustaja sanoo jotain tutkimustiedon vastaista tai puhuu THL:n suositusten vastaisesti huumausaineista.

Aloitteen paras seuraus olisikin, jos keskustelu rangaistavuuden poiston eduista pääsisi ihan julkisen keskustelun aiheeksi. Edellisinä vuosina niin entinen presidentti Martti Ahtisaari, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, kuin useat tieteelliset julkaisut ovat todenneet, että huumausainelakien sisältöä kannattaa tarkistaa. Valtioiden ei ole pakko jatkaa toimimattomiksi todettujen lakien ylläpitoa.

Päästäisiinkö Suomessa vihdoinkin siihen vaiheeseen, jossa lainsäätäjät suostuvat kuuntelemaan relevantteja asiantuntijoita? Se on unelma, josta jaksan haaveilla. Annoin aloitteelle allekirjoitukseni. Bloggauksen hetkellä nimiä on kertynyt 42 050 kpl. Jään odottamaan pääsekö kansalaisaloite eduskuntaan asti.

10 comments:

Anonymous said...

Ja samat huumehörhöt ovat ajamassa mm. poikien ympärileikkauksen kieltämistä! Näköjään heilläkin pitää olla jotakin, jonka kieltämistä hekin ajavat, mistä johtuneekin? Johtuneeko siitä pilven polttamisesta, mene ja tiedä?

Anonymous said...

Taidat olla jossain kovemmissa aineissa. Kommenttisi on järjetön.

Anonymous said...

Kiitos bloggaajalle muistutuksesta! Olin melkein unohtaa kannattaa tätä tärkeää ja ihmismyönteistä kansalaisaloitetta. Uskon samoin, että pelkurimaiset kansanedustajamme pyrkivät vaikenemaan asian kuoliaaksi kyynisesti välittämättä nykyisen politiikan uhreista. Jo se olisi pieni voitto, että asiasta heräisi oikea ja todellisuuteen perustuva keskustelu. Viime vaalien vaalikonevastauksista näki kuinka täynnä pimeyttä jopa monet arvoliberaaleina pidettyjen puolueiden (vihreät, vassarit) ehdokkaat olivat puhuttaessa kannabiksesta, jopa lääkekäytöstä. Viihdekäytöstä ei muistaakseni missään isommassa vaalikoneessa uskallettu edes kysyä.

Anonymous said...

Toivottavasti kansalaisaloite ei saa tarvittavaa äänimäärää kokoon määräaikaan mennessä ja joutuu sinne, mihin kuuluukin l. historian roskatunkiolle.

Anonymous said...

50000 täynnä! Tervemenoa historian roskatunkiolle!

Anonymous said...

Ehdin allekirjoittaa viimeisten joukossa. Itselläni ei ole mitään intressejä pössäyttelyyn, mutta esitys oli hyvin perusteltu.

Anonymous said...

Jaa, onko se jo saanut riittävän määrän allekirjoituksia? Toivottavasti eduskunta sen siinä tapauksessa siirtää historian roskatunkiolle, minne tuollaiset hörhöaloitteet kuuluvatkin!

Anonymous said...

Aina osa jokaisesta sukupolvesta karsiutuu. Huumeet tekee osansa kaikista heikoimman aineksen karsiutumisessa.

MrrKAT said...

Suvi "Lihan loppu" Auvinen sanoi twitterissä että hän kannattaa kannabiksen poistamista alaikäisiltä ja allekirjoitti. En ole twitterissä enkä voi kysyä joten voiko joku selittää tuon?

JK. Löytyikin, selittävänä ilmeisesti tämä selitys + ehdotelma:

2 b § Kannabiksen käyttörikos Rikoslain 50 lukuun lisättäisiin uusi 2 b §, jonka otsikko olisi kannabiksen käyttörikos. Säännöksen tarkoituksena olisi erityisesti suojata muita ihmisiä kannabiksen poltetulta savulta ja se ehkäisisi kannabiksen näkyvää käyttöä paikoissa, jossa se voisi esimerkillään ohjata lapsia ja nuoria kannabiksen käyttöön.
...
2 b § Kannabiksen käyttörikos
Joka käyttää kannabista tilassa, joka on julkinen, päiväkodin, koulun tai muun sellaisen tilan läheisyydessä, jossa on lapsia tai nuoria, tilassa jossa on ihmisiä, jotka voivat altistua poltetun kannabiksen savulle tai jossa tupakointi on kielletty, on tuomittava sakkoon.


Jotenkin tuo toiveiden tynnöri jää ohueksi. Ja ryyppää ja polttaahan nuoret nytkin ja tehneet niin "iät ja ajat" vaikka alkoholi ollut laillinen aikuisille.

MrrKAT said...

Vähän yllättäen päihdelääketieteen asiantuntija Kaarlo Simojoki MTV:n Rikospaikka-ohjelman haastattelussa ei suoranaisesti kannattanutkaan tätä lakialoitetta, koska se voi lähettää nuorille vääränlaisen kannustavan viestin. Nuorille, siis alle 25v, kannabis on aivoille, niiden kehitykselle, vahingollinen.